Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, με την έξαρση της πανδημίας να δημιουργεί έντονο προβληματισμό σε ειδικούς και κυβέρνηση.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Πρέπει όλες οι έγκυες να εμβολιαστούν»

«Η επιστήμη το έχει ξεκαθαρίσει. Πρέπει όλες οι έγκυες γυναίκες, και οι γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί να εμβολιάζονται κανονικά. Ο εμβολιασμός προστατεύει και τη γυναίκα, και το μωρό», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Πριν ξεκινήσει η πανδημία είχαμε 560 κλίνες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα. Τώρα έχουμε πάνω από 1200. Οι 560 τότε ήταν υποστελεχωμένες, και από γιατρούς και από νοσηλευτές. Μέσα στην πανδημία υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες εντατικής θεραπείας. Αλλά το σύστημα από πλευράς εργατικού δυναμικού έχει εξαντληθεί τελείως. Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εντατικολόγοι. Πρέπει να πάμε πριν τις ΜΕΘ. Ακόμα και αν είχαμε 10.000 ΜΕΘ, κάποιοι ασθενείς θα πέθαιναν. Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που πάνε στο νοσοκομείο», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος με τον κ. Τζελέπη να σημειώνει ότι υπάρχουν και υγειονομικοί που παραιτούνται.

«Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών»

«Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα και να αυξηθεί με κάποιο τρόπο το ποσοστό εμβολιασμού. Έχω πει πολλές φορές να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Οποιοδήποτε μέτρο μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το αρνητικό rapid test μια εποχή με μεγάλη έξαρση, δε μας εξασφαλίζει ότι κάποιος δε μεταδίδει. Δεν μπορούμε να εξισώσουμε το τεστ με το εμβόλιο», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Πρέπει η 3η δόση να ανοίξει για όλους μετά το τετράμηνο»

«Η επιστήμη είναι κάτι δυναμικό, συνεχώς από τη μελέτη μαθαίνουμε καινούργια πράγματα. Ο εμβολιασμένος είναι πλήρως προστατευμένος για 4 μήνες, και μετά η προστασία από το εμβόλιο μειώνεται, και για αυτό πρέπει να κάνει την επαναληπτική δόση. Πρέπει η 3η δόση να ανοίξει, για να μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε μετά τους 4 μήνες», τόνισε ο ίδιος κλείνοντας.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο κ. Χρήστος Τζελέπης, πρόεδρος εργαζομένων στο Ιπποκράτειο.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκύων ακούει τους γυναικολόγους, οπότε θα πρέπει να το δουν αυτό. Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να συμφωνεί, γιατί υπάρχουν διάφορες κατευθύνσεις», σχολίασε ο κ. Τζελέπης για την περίπτωση της 26χρονης.

«Στο νοσοκομείο έχουμε την πραγματικότητα του κοροναϊού, που είναι πολύ δύσκολη. Επί τόσους μήνες το ίδιο προσωπικό καλύπτει την κατάσταση. Εχτές είχαμε 800 ασθενείς στο σύνολο που ήρθαν στο νοσοκομείο. Όσες εισαγωγές μη Covid έγιναν θα πρέπει να μπουν σε κλινικές που είναι μειωμένες, καθώς έχουν διατεθεί για ασθενείς με κοροναϊό. Συνολικά νοσηλεύουμε αυτή τη στιγμή περίπου 140 περιστατικά Covid. Το προσωπικό είναι μειωμένο», είπε ο κ. Τζελέπης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα