
Εγκρίθηκε το αίτημα να καταχωρηθεί η Αφρίνα Μεσολογγίου στην λίστα των προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Oι Ελληνικές Αλυκές ΑΕ, με έδρα τον Δήμο της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Αιτωλοακαρνανίας είχαν υποβάλλει το σχετικό αίτημα καταχώρισης της ονομασίας «Αφρίνα» στο Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της ΕΕ ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).
Η Αφρίνα είναι ένας τύπος θαλασσινού αλατιού που παράγεται αποκλειστικά στις Αλυκές Μεσολογγίου. Αποτελείται από λευκούς και εύθρυπτους κρυστάλλους χλωριούχου νατρίου που σχηματίζονται στην επιφάνεια της άλμης των αλοπηγίων, με όψη ανάλαφρη, είναι λιγότερο αλμυρή από το αλάτι, ελαφρώς πικρή λόγω της αυξημένης ποσότητας μαγνησίου και άρα ιδανική για ωμά ή ψητά φαγητά, ή ακόμη και γλυκά.
Είναι πλούσια σε όλα τα πολύτιμα για την υγεία ιχνοστοιχεία – μέταλλα που περιέχονται στο θαλασσινό νερό και ιδιαίτερα το Μαγνήσιο (Mg). Είναι θαλασσινό αλάτι και δεν δέχεται κάποιου είδους προσθήκη ή επεξεργασία μετά τη συγκομιδή. Συνεπώς, το προϊόν υπάγεται στην κατηγορία Μαγειρικό αλάτι ή κοινό αλάτι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις χρήσεις.
Το όνομα Αφρίνα αποτελεί παραδοσιακή ονομασία στην περιοχή του Μεσολογγίου, για την μικρή ποσότητα κρυστάλλων αλατιού που σχηματίζονται στην επιφάνεια της άλμης και συλλέγονται χειρωνακτικά. Η παραγωγή και συγκομιδή του προϊόντος Αφρίνα γίνεται στην αλυκή Μεσολογγίου (γνωστή στους ντόπιους και ως «Άσπρη» αλυκή).


Latest News

Το ψηφιακό «άλμα» και οι αιτήσεις ενισχύσεων στο gov.gr
Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα νησιά παράγεται το 51% των προϊόντων ΠΟΠ - Δυνατότητες και προβλήματα
Τι αναφέρει η γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Καλογήρου

Γεωργαντάς: Οι υδατοκαλλιέργειες μοχλός ανάπτυξης και εξωστρέφειας για τον πρωτογενή τομέα
Σήμερα τα προϊόντα της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά καθώς το 80% της παραγωγής εξάγεται σε περισσότερες από 40 χώρες

Εξαγωγές: Ρεκόρ καταγράφει η φράουλα – Μείωση για τα θερινά φρούτα
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών από 20 έως 26 Μαΐου 2022

Βοοειδή: Πρόγραμμα εκρίζωσης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας – Τι περιλαμβάνει
Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Φυτοφάρμακα: Όλο και περισσότερα στην… υγιεινή διατροφή μας
Η χρήση φυτοφαρμάκων σε φρούτα και τα λαχανικά έχει αυξηθεί μέσα στην τελευταία δεκαετία στην ΕΕ, δείχνει νέα μελέτη, παρά τις περί του αντιθέτου αποφάσεις των Βρυξελλών

Στις 56.000 οι οριστικοποιημένες δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022
Πρόοδος στην υποβολή δηλώσεων των ΕΑΕ 2022 (δηλώσεις ΟΣΔΕ) στο κυβερνητικό νέφος

Ελιά: Μειωμένη καρπόδεση παρά την πλούσια ανθοφορία
Συστάσεις και οδηγίες για τις πρώιμες περιοχές από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Φορολογική ανακούφιση για τους συνεταιρισμένους αγρότες
Μειωμένη κατά 50% θα είναι η φορολόγηση συνεταιρισμένων ή με συμβολαιακή γεωργία αγροτών για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022.

Δολωματικοί ψεκασμοί με χρήση τεχνολογιών γεωπληροφορικής
Τα καταγραφικά θα αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα θέσης των ψεκαστικών συνεργείων