Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου χθες Τρίτη, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα επεκτείνει μια σειρά από μειώσεις επιτοκίων παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η λίρα έπεσε στα 10,215 ανά δολάριο. Διαπραγματευόταν με πτώση 1,3% στις 10,18 έναντι του αμερικανικού νομίσματος στις 12:52 μ.μ. τοπική ώρα Κωνσταντινούπολης.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 16% από 19% από τον Σεπτέμβριο, παρόλο που ο πληθωρισμός αυξήθηκε σχεδόν στο 20% και οι τιμές των προϊόντων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν απότομα. Οι αναλυτές ανησυχούν ότι η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική θα αφήσει την Τουρκία εκτεθειμένη στην αυξημένη παγκόσμια χρηματοοικονομική αστάθεια καθώς οι επενδυτές προτιμούν ασφαλέστερα assets, όπως ο χρυσός.

«H Τουρκία χώρα φαίνεται να οδεύσει στην τρίτη νομισματική κρίση από το 2018, εκτός και αν δούμε μια σημαντική ανατροπή της πολιτικής στη χώρα σύντομα», σχολίασε ο οικονομολόγος Ερικ Μέγερσον.

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής συναντώνται την Παρασκευή για να αποφασίσουν για τα επιτόκια. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντικατέστησε τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών σε λιγότερο από δυόμισι χρόνια, επιμένει ότι τα υψηλότερα επιτόκια συμβάλλουν στον πληθωρισμό, μια άποψη που έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή οικονομική σκέψη ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να αυξηθεί για να μετριαστεί ο πληθωρισμός.

Η λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 30% έναντι του δολαρίου από τον Μάρτιο, όταν ο Ερντογάν αντικατέστησε τον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νασί Αγκμπάλ, έναν πρώην υπουργό Οικονομικών που είχε αυξήσει απότομα τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της τετράμηνης θητείας του για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή