Η τουρκική λίρα συνεχίζει να βυθίζεται σε βυθίζεται σε αχορτογράφητα νερά την Πέμπτη, φθάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, με την ισοτιμία της διαμορφώνεται σε 9,975 έναντι του δολαρίου, καθώς η εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενέτεινε τις ανησυχίες για ένα νόμισμα που ήδη έχει συρρικνωθεί από τις ανορθόδοξες μειώσεις επιτοκίων στις οποίες έχει προβεί η κεντρική τράπεζα.

Η λίρα έχει χάσει περίπου τα δύο τρίτα της αξίας της τα τελευταία 5 χρόνια, μειώνοντας σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών σε συνδυασμό με το διψήφιο πληθωρισμό.

Στις 11:56 GMT,  ένα δολάριο άξιζε 9,9145 τουρκικές λίρες. Το τουρκικό νόμισμα – σημειώνει τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές και φέτος – πλησίασε επίσης σε ένα ενδοημερήσιο χαμηλό ρεκόρ έναντι του ευρώ στα 11,4386.

Η λίρα έχει χάσει το 25% της αξίας της φέτος, κυρίως λόγω ανησυχιών για την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, καθώς ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πίεσε για χαμηλότερα επιτόκια για να τονώσει την ανάπτυξη παρά τον πληθωρισμό που πλησιάζει το 20%.

Από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει μείωσε το επιτόκιο κατά συνολικά 300 μονάδες βάσης στο 16%, υποστηρίζοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές. Οι αναλυτές αναμένουν μεγαλύτερη χαλάρωση στη νομισματική πολιτική παρά το πραγματικά αρνητικό επιτόκιο.

«Η Τουρκία γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστική» για τους ξένους επενδυτές, δήλωσε ο Κριστιάν Μάτζιο, αναλυτής στην TD Securities.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές