Φωτιά παίρνουν ξανά οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και στην ελληνική αγορά, μετά την απόφαση του Γερμανού Ρυθμιστή Ενέργειας (Bundesnetzagentur) να αναστείλει τη διαδικασία πιστοποίησης της εταιρίας Nord Stream 2 AG που διαχειρίζεται τον ομώνυμο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η απόφαση αυτή με βάση την ανακοίνωση του Ρυθμιστή εκδόθηκε καθώς μετά από την εξέταση του φακέλου διαπιστώθηκε ότι δεν έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία με βάση το γερμανικό Δίκαιο, δηλαδή ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού δεν προχώρησε στον μετασχηματισμό του σε ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία – Εμπλοκή στην έγκριση της λειτουργίας του πολύκροτου Nord Stream 2

Ο Γερμανός Ρυθμιστής, μάλιστα, γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε σχετικώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προέβη στη χθεσινή ανακοίνωση.

Η εξέλιξη αυτή, πέραν της διατήρησης των ψυχρών σχέσεων Μόσχας – Βρυξελλών για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, πυροδότησε άμεσα νέες αυξήσεις τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα στην ολλανδική πλατφόρμα διαπραγμάτευσης (Dutch TTF Gas Futures) συμβολαίων φυσικού αερίου η τιμή εκτινάχθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στα 89,5 ευρώ/MWh όταν προχθές είχε κλείσει στα 79,9 ευρώ/MWh (+12%).

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Το κλίμα αβεβαιότητας κυριάρχησε και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά επόμενης μέρας εκτινάχθηκε κατά 6,8% και σήμερα οι συναλλαγές γίνονται στα 254,33 ευρώ/MWh. Η υψηλότερη τιμή βρίσκεται μία ανάσα από τα 320 ευρώ/MWh στα 319,93.

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού αν και δεν δύνανται να κάνουν με ακρίβεια εκτιμήσεις, εξαιτίας των απρόβλεπτων γεγονότων που εκδηλώνονται, εκτιμούν ότι αυτό το ράλι των τιμών θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό τόσο για το υπόλοιπο του Νοεμβρίου όσο και τον Δεκέμβριο. Παράγοντες της αγοράς, συμπληρώνουν δε, πως ο Δεκέμβριος θα είναι ένας ιδιαίτερα δύσκολος μήνας καθώς λόγω της ιδιομορφίας της εγχώριας αγοράς, οι ποσότητες φυσικού αερίου που ενδεχομένως αγοραστούν τον τελευταίο μήνα της χρονιάς θα γίνουν με τιμολογήσεις του προηγούμενου μήνα. Δηλαδή σε υψηλότερα επίπεδα.

Η ακριβότερη χώρα

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του energylive εμφανίζεται και πάλι η ακριβότερη στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας με τιμή όπως προαναφέρθηκε στα 254,33 ευρώ/MWh. Ακολουθούν η Ρουμανία με 248,46 ευρώ/MWh, η Βουλγαρία με 248,09 ευρώ, η Ιταλία με 244,99 ευρώ, η Ουγγαρία με 244,03 ευρώ, ενώ στις φθηνότερες χώρες συγκαταλέγονται με 123,95 ευρώ/MWh, η Γερμανία με 180,6 ευρώ, η Ολλανδία με 197,46 ευρώ, η Ισπανία και Πορτογαλία με 194,84 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε υψηλότερες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Δεν αποκλείεται, όπως άλλωστε έχει αφήσει ανοικτό ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, αν παραστεί ανάγκη να αυξηθεί περαιτέρω η ενίσχυση των νοικοκυριών κι επαγγελματιών της χαμηλής τάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια