Κινητικότητα καταγράφεται στο διπλωματικό πεδίο, λίγες ημέρες πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της Βιέννης για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Τεχεράνη, προκειμένου να έχει προπαρασκευαστικές συζητήσεις με την ιρανική ηγεσία.

Ο κύριος Γκρόσι θα μεταβεί στην ιρανική πρωτεύουσα τη Δευτέρα, όπου πρόκειται να έχει σειρά επαφών με υπουργούς και τον επικεφαλής της εθνικής επιτροπής πυρηνικής ενέργειας, Μοχαμάντ Εσλαμί, αν και φαίνεται πως δεν θα ειδωθεί τον ίδιο τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί.

Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν οι δραστηριότητες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, από τις οποίες η ΙΑΕΑ έχει αποκλειστεί από την νέα ιρανική κυβέρνηση από το καλοκαίρι, μετά και το προσωρινό «πάγωμα» στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης.

Τεχεράνη και ΙΑΕΑ έφτασαν σε μια συμφωνία για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων το Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα το Ιράν να αποφύγει μια καταγγελία από το συμβούλιο των κυβερνητών του οργάνου που θα μπορούσαν να περιπλέξουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της Βιέννης, όμως η εφαρμογή της συναντά συνεχή εμπόδια.

Δεν είναι τυχαίο πως το νέο ταξίδι Γκρόσι έρχεται μόλις μία ημέρα πριν το νέο συμβούλιο των κυβερνητών της ΙΑΕΑ και λίγα 24ωρα πριν την πολυαναμενόμενη επιστροφή των διαπραγματευτών της ομάδας του P5+1 (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ) απέναντι στο Ιράν, στο τραπέζι της Βιέννης, στις 29 Νοεμβρίου.

Θυμίζουμε πως αν και οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς ειρηνευτικής συμφωνίας του 2018 ξεκίνησαν καλά την περασμένη άνοιξη, με εμφανή την πρόθεση του νέου Λευκού Οίκου να επαναφέρει τις προγενέστερες του Ντόναλντ Τραμπ ισορροπίες, σταδιακά… σκάλωσαν και τελικά διακόπηκαν τον Ιούνιο.

Παράγοντας που περιπλέκει τις διαδικασίες είναι το γεγονός πως στην Τεχεράνη υπάρχει, πλέον, νέα ηγεσία υπό τον σκληροπυρηνικό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος δεν αρνείται τον διάλογο αλλά απαιτεί την ταχεία άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων και εγγυήσεις πως οι ΗΠΑ δεν θα αποσυρθούν και πάλι από τη συμφωνία, μελλοντικά.

Τις απόψεις αυτές ο Ιρανός ηγέτης της επανέλαβε και στον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο –όπως έγινε γνωστό- είχε τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα, με τον κ. Ραϊσί να διαβεβαιώνει τον Ρώσο πρόεδρο πως το Ιράν επιδιώκει σοβαρά την επίτευξη συμφωνίας, μέσα από τις διαπραγματεύσεις της Βιέννης. Αντιστοίχως, χθες ο αρμόδιος Ρώσος διαπραγματευτής που θα εκπροσωπήσει τη Μόσχα στις συνομιλίες είχε διαδικτυακή συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογο του.

Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αναφέρουν, τις τελευταίες ημέρες, πως το Πεκίνο και κυρίως η Μόσχα σκοπεύουν να παίξουν ακόμη πιο ενεργό ρόλο στις συνομιλίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα