Μπορεί η θεωρητικά(;) ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να είναι αυτή που χαράσσει τη νομισματική πολιτική της χώρας, όμως είναι ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτός που θα σώσει την Τουρκία από το δυσβάστακτο των υψηλών επιτοκίων. Αυτό ακριβώς διαβεβαίωσε το τουρκικό κοινό ο Ερντογάν, μιλώντας σήμερα στην τουρκική Βουλή.

«Θα σηκώσουμε το βάρος των (υψηλών) επιτοκίων από τις πλάτες των πολιτών. Πρέπει να σώσουμε τον κόσμο από το πρόβλημα των επιτοκίων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ζητώ συγνώμη από τους φίλους μας (στο κυβερνών κόμμα) που υπερασπίζονται τα (υψηλά) επιτόκια, όμως εγώ δεν μπορώ και δεν πρόκειται να περπατήσω στο ίδιο μονοπάτι μαζί τους» σχολίασε, σε μια χειμαρρώδη ομιλία του νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος. Μάλιστα, διαβεβαίωσε την κοινή γνώμη πως «όσο είμαι εγώ σε αυτή τη θέση, θα συνεχίσω να παλεύω κατά των (υψηλών) επιτοκίων και του πληθωρισμού, μέχρι το τέλος».

Πάντως, όσο τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά, οι τουρκικές επιχειρήσεις οφείλουν να τα εκμεταλλευτούν και να σπεύσουν να διασφαλίσουν χαμηλότοκα δάνεια, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος εγκαλώντας τις επιχειρήσεις που δεν συνεχίζουν τις επενδύσεις στη χώρα. «Δεν τους καταλαβαίνω αυτούς τους επιχειρηματίες. Μιλούν για την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια. Τι είδους επιχειρηματίες είστε εσείς; Τώρα έχουμε χαμηλότοκα δάνεια, γιατί δεν τα ζητάτε» σχολίασε.

Το αυριανό συμβούλιο

Με δεδομένο ότι το συμβούλιο της Τράπεζας της Τουρκίας πρόκειται να συνεδριάσει αύριο, το προειδοποιητικό μήνυμα του σύγχρονου σουλτάνου για το ζήτημα των επιτοκίων ήταν σαφές και δύσκολα θα αγνοηθεί από τα μέλη του και δη, τον μόλις λίγων μηνών νέο διοικητή Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος αντικατέστησε τον Νατσί Αγμπάλ, ο οποίος… εκδιώχθηκε διότι δεν συμμεριζόταν την αλλόκοτη οικονομική θεωρία του Ερντογάν πως τα… υψηλά επιτόκια είναι αυτά που ανεβάζουν τον πληθωρισμό.

Θυμίζουμε πως με την αλλαγή διοικητή, ήρθε και η αλλαγή πολιτικής της τράπεζας, που μείωσε δραστικά τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός τρέχει πάνω από το 20% και αναμένεται να προχωρήσει αύριο και σε νέα περικοπή τους κατά επιπλέον 100 μονάδες βάσης, στο 15%.

Την ίδια ώρα η τουρκική λίρα έχει κατρακυλήσει στον… πάτο με τις απώλειες της έναντι του δολαρίου να φτάνουν το 28% από τις αρχές της χρονιάς.

Βεβαίως, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής Hurriyet, o κύριος Ερντογάν μετά την ομιλία του ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, αν οι δηλώσεις του θα πρέπει να εκληφθούν ως σήμα για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Όμως, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: «Δεν είναι η κεντρική τράπεζα, ανεξάρτητο όργανο; Ας αποφασίσει μόνη της». Αν και η δήλωση του αυτή προφανώς δεν συνάδει με τη δημόσια τοποθέτηση του νωρίτερα.

Τα οικονομικά προβλήματα

Όσον αφορά τα γενικότερα οικονομικά προβλήματα της χώρας, ο κύριος Ερντογάν στην ομιλία του έσπευσε να επισημάνει πως όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, οπότε η Τουρκία δεν μπορεί να είναι η εξαίρεση. Ωστόσο σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, η τουρκική οικονομία είναι αυτή που θα καταφέρει να ανακάμψει ξανά και γρήγορα από το 2022 και το 2023, διαβεβαίωσε.

«Ακόμη και οι πιο ανεπτυγμένες χώρες βιώνουν τη χειρότερη οικονομική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χάρει στη δυναμική οικονομική μας υποδομή, εμείς το αισθανόμαστε πολύ λιγότερο. Ένα πολύ φωτεινό μέλλον μας περιμένει, αν αφήσουμε την περίοδο του 2022 και του 2023 πίσω μας, χωρίς να επιτρέψουμε ένα μεγάλο κραχ» επεσήμανε.

Προφανώς ο κύριος Ερντογάν δεν έχει υπόψη του τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, που δείχνουν δυναμική ανάπτυξη τους τα τελευταία τρίμηνα, έχοντας ήδη αφήσει πίσω τους την περσινή κρίση. Αντιθέτως η τουρκική κοινωνία βουλιάζει στην ακρίβεια και την ανέχεια.

Τουλάχιστον το τελευταίο ο Τούρκος πρόεδρος δεν το παραγνώρισε, αναφερόμενος στην εκτόξευση του κόστους στα καταναλωτικά προϊόντα και τις ΔΕΚΟ, διαβεβαιώνοντας ωστόσο τους πολίτες πως θα ληφθούν κι άλλα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών. Αν και απέφυγε να αναγγείλει συγκεκριμένα μέτρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή