Λίγα 24ωρα ακόμα θα διατηρηθεί το σασπένς για την ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Moody’s για την ελληνική οικονομία για το οποίο προγραμματισμένο ραντεβού της Παρασκευής έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για ενδεχόμενη θετική έκπληξη.

Οι αναλυτές βλέπουν πιθανότητες η Ελλάδα -με«όπλο» τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης-  να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα αφότου ο οίκος «ανεβάσει» την πιστοληπτική ικανότητα κατά μία βαθμίδα στο Ba2 από Ba3. Αν συμβεί αυτό, θα ευθυγραμμιστεί με τις S&P, Fitch και DBRS οι οποίες βαθμολογούν τη χώρα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Διαβάστε επίσης: Ο «χρησμός» για την ελληνική οικονομία

Από το οικονομικό επιτελείο έχει τεθεί ο στόχος η χώρα να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023- ή και νωρίτερα- ενόψει δε της συζήτησης για το μέλλον του μετα- πανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες αποφάσεις από κεντρική τράπεζα αναμένεται από το Δεκέμβριο.

Πέραν της αξιολόγησης από τον Moody’ s δεν μπορεί να αποκλειστεί μέχρι το τέλος του έτους μία νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Ο ετήσιος προγραμματισμός δανεισμού του ΟΔΔΗΧ έχει βεβαίως ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου οι όποιες νέες, ενδεχόμενες κινήσεις εκδόσεων εντός του έτους έχουν κύριο στόχο την τόνωση της δευτερογενούς αγοράς εφόσον οι συνθήκες το ευνοήσουν. Μετά και την τελευταία, διπλή έξοδο, τον Σεπτέμβριο (των 5ετούς και του 30ετούς ομολόγων) και την άντληση 2,5 δισ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο μέχρι τον Ιούλιο είχε αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. Ευρώ.

Την ίδια ώρα, εκδόσεις ομολόγων ύψους 10 δισ. ευρώ από την Ελλάδα το 2022 αναμένει η Citigroup σε πρόσφατη έκθεσή της. Εκτιμά πως η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει πέντε εξόδους στις αγορές το επόμενο έτος, συν μία που θα αφορά έναν πράσινο κρατικό τίτλο. Η πρεμιέρα προβλέπεται να ξεκινήσει με ένα νέο 10ετές ομόλογο τον Ιανουάριο για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας με ένα νέο 5ετές τον Μάρτιο για την άντληση 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το α’ τρίμηνο θα ολοκληρωθεί με το re-opening του 30ετούς ομολόγου που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο το 2021 για την άντληση 1 δισ. ευρώ.

Η χώρα επίσης προετοιμάζεται για την πρόωρη αποπληρωμή παλαιών δανείων περι τα 7 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, 2,6 δισ. ευρώ δάνεια 2010) με ορόσημο τις αρχές του 2022. Κομβικό για την ελληνική οικονομία και τους επόμενους στόχους είναι το πόρισμα της 12ης αξιολόγησης από την Κομισιόν, το οποίο δημοσιεύεται περί τα μέσα Νοεμβρίου και εφόσον είναι θετικό θα «ξεκλειδώσει» τη δόση των 743 εκατ. ευρώ στο Eurogroup (6 Δεκεμβρίου). Σε αυτό το διάστημα θα κατατεθεί την Παρασκευή και ο τελικός προϋπολογισμός για το 2022 με τις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις για το ΑΕΠ που θα αγγίξουν το 7%, ενώ έως το τέλος του έτους η χώρα θα καταθέσει αίτημα για τη πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης (3,5 δισ. ευρώ).

Οι μέχρι τώρα βαθμολογίες των οίκων και η ισχυρή ανάκαμψη

Από τη μέχρι τώρα «αποκομιδή» ο οίκος S&P έχει αναβαθμίσει την χώρα  στο BB, ενώ στην ίδια κλίμακα ΒΒ είναι η αξιολόγηση του οίκου Fitch. Χαμηλότερη είναι η αξιολόγηση του Moody’s, στο Ba3 με σταθερές προοπτικές. Το φθινόπωρο μπήκε πολύ θετικά καθώς ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar και προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά ένα σκαλοπάτι σε ΒΒ από ΒΒ (Low), με θετικές προοπτικές. Είχε προηγηθεί μια εβδομάδα πριν η αναβάθμιση από τη «Scope Ratings» ( ΒΒ+ από ΒΒ) που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Παρά τις πιέσεις στο υγειονομικό και ενεργειακό μέτωπο οι προβλέψεις δείχνουν την Ελλάδα στο βάθρο της ανάκαμψης, με όχημα το Ταμείο Ανάκαμψης, τις επενδύσεις, τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την σταδιακή δημοσιονομική επιστροφή. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για την επόμενη διετία εκτιμώνται υψηλοί: το 2021 μπορεί ξεπερνούν το 7- 8% και το 2022 το 4-5%. Ο Moody’s, νωρίτερα, εντός του έτους, είχε αναφέρει πως η αξιολόγησή του θα μπορούσε να αναβαθμιστεί από την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, όπως επίσης μία ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους από ό,τι προβλέπεται.

Οι….«σιωπές» και τι σημαίνουν

Στο προηγούμενο ραντεβού η Moody’s είχε τηρήσει «σιγή ιχθύος», δηλαδή σε εκείνο του Μαΐου, με την αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο να μην έχει αλλάξει από τον Νοέμβριο του 2020 όταν είχε προβεί σε αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, από το Β1, με θετικές προοπτικές. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα ο οίκος ο αμερικανικος οίκος αξιολόγησης S&P τελικά δεν εξέδωσε έκθεση για την ελληνική οικονομία, πατώντας μια «παύση» στον «χορό» των χορό αναβαθμίσεων. Με τη «σιωπή» του ο οίκος διατηρεί στάση αναμονής έως το επόμενο προγραμματισμένο ραντεβού, το οποίο είναι σε περίπου πέντε μήνες. Το καλάθι ήταν έτσι και αλλιώς τότε μισοάδειο αναφορικά με μια κίνηση  αναβάθμισης της ελληνικής  οικονομίας όμως δεν είχε αποκλειστεί ότι η έκθεση μπορεί να συνοδεύεται με κάποιο «δώρο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες