Για τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αναφέρεται σε σημείωμά του ο Άντριου Κένινγκχαμ, Επικεφαλής Οικονομολόγος για την Ευρώπη της Capital Economics.

Ο Κένινγχαμ αναφέρει ότι αρκετές κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες για τον κορωνοϊό τον τελευταίο καιρό και περισσότερα μέτρα βρίσκονται στο προσκήνιο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Προσθέτει ωστόσο, ότι τα μέτρα αυτά θα είναι λιγότερο αυστηρά σε σχέση με αυτά που ίσχυαν στις αρχές του έτους και θα έχουν μικρότερο οικονομικό αντίκτυπο.

Αλλά τα «lockdown» σε μέρη της Αυστρίας υποδηλώνουν ότι υπάρχουν μεγάλοι αρνητικοί κίνδυνοι.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε ραγδαία στην ευρωζώνη τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Τα καθημερινά νέα κρούσματα ως ποσοστό του πληθυσμού είναι πλέον υψηλότερα από ό,τι στις ΗΠΑ και πλησιάζουν με ταχείς ρυθμούς τη διαφορά με το Ηνωμένο Βασίλειο και τους αριθμούς στην Ανατολική Ευρώπη.

Σκληρά μέτρα

Μέχρι στιγμής, ορισμένες χώρες δεν έχουν επηρεαστεί πολύ. Στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία τα κρούσματα αυξάνονται, αλλά παραμένουν αναλογικά σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Οι εθνικές κυβερνήσεις στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Ολλανδία και οι κυβερνήσεις των πολιτειών στη Γερμανία έχουν ήδη θεσπίσει νέους περιορισμούς. Πολλοί από τους νέους κανόνες στοχεύουν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν περιορίζοντας την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους.

Στην Αυστρία, ωστόσο, δύο πολιτείες έχουν ανακοινώσει ένα «πλήρες lockdown» από την επόμενη εβδομάδα για «αρκετές εβδομάδες» που ισχύει για ολόκληρο τον πληθυσμό, ανεξαρτήτως κατάστασης εμβολιασμού.

Η Άνω Αυστρία και το Σάλτσμπουργκ, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας της Αυστρίας, έχουν πληγεί περισσότερο από την αύξηση των κρουσμάτων και έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Αυστρία, περίπου 57%.

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά τα σχολεία πρόκειται να κλείσουν τουλάχιστον στην περιοχή του Σάλτσμπουργκ. Υπάρχει σαφής κίνδυνος να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές της Αυστρίας και της ευρωζώνης το παράδειγμά τους τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Οι ανεμβολίαστοι

Στη Γερμανία, ο ιός εξαπλώνεται πιο γρήγορα μεταξύ των νεότερων ατόμων, αλλά υπήρξε επίσης σημαντική αύξηση μεταξύ των ηλικιωμένων. Έχει σημειωθεί επίσης, μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ασθενών με Covid που νοσηλεύεται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού αριθμού που έχουν εμβολιαστεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται.

Όπως και στην Αυστρία και σε άλλες γερμανόφωνες χώρες, η αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία πιθανότατα οφείλεται εν μέρει στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού της.

Ο υψηλός επιπολασμός στη Βόρεια Ευρώπη μπορεί επίσης να αντανακλά τους σχετικά ελαφρούς περιορισμούς που έχουν τεθεί σε ισχύ σε αυτές τις χώρες . Έρευνες υποδηλώνουν επίσης ότι τα επίπεδα «άγχους Covid» είναι σχετικά χαμηλά στη βόρεια Ευρώπη και ότι η χρήση μάσκας είναι λιγότερο συχνή.

Όσον αφορά το μέλλον, η Capital Economics εκτιμά ότι πολλά μπορεί να εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα εφαρμοστεί το ενισχυτικό πρόγραμμα και από το πόσο καλά στοχεύει στα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.

Καθώς μόνο το 6% περίπου του πληθυσμού έχει λάβει αναμνηστική δόση, είναι πιθανό περισσότεροι ηλικιωμένοι να νοσηλευτούν.

Μικρές (;) οι επιπτώσεις

Ο αναλυτής αναμένει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από τα νέα μέτρα θα είναι συνολικά σχετικά μικρές.

Ομολογουμένως, το αυστηρότερο lockdown που επιβάλλεται σε μέρη της Αυστρίας υποδηλώνει ότι η οικονομική ζημιά θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Αλλά τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε αυτές τις περιοχές σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης παρέχουν διαβεβαίωση ότι τα μέτρα θα είναι λιγότερο αυστηρά αλλού. Επιπλέον, η εμπειρία δείχνει ότι η δραστηριότητα είναι πιο ανθεκτική στους περιορισμούς από ό,τι ήταν πέρυσι.

Ωστόσο, οι περιορισμοί θα περιορίσουν την ανάκαμψη σε κάποιο βαθμό, και τα νοικοκυριά περιορίζουν ήδη τις δικές τους δραστηριότητές, ακόμη κι αν δεν απαιτείται από τον νόμο.

Προβληματισμοί

Ο συντάκτης του σημειώματος, αναφέρει επίσης ότι υπήρξε μια απότομη πτώση στις κρατήσεις εστιατορίων στη Γερμανία και οι άνθρωποι έκαναν λιγότερες επισκέψεις σε καταστήματα λιανικής και χώρους αναψυχής.

Και τα διεθνή ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των χειμερινών διακοπών για σκι, είναι πιθανό να παραμείνουν υποτονικά.

Επιπλέον, οι περιορισμοί μπορεί κάλλιστα να ενισχυθούν περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες και η Αυστρία μπορεί να αποδειχθεί σημάδι για τα επόμενα πράγματα.

Η Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε τον καθορισμό ορίων για τα ποσοστά νοσηλείας που θα ενεργοποιούσαν αυτόματα αυστηρότερα μέτρα και τα νοσοκομεία βρίσκονται ήδη υπό πίεση. Είναι επίσης πιθανό οι περιορισμοί να γίνουν αυστηρότεροι και σε άλλες χώρες.

«Συνολικά, ενώ πιστεύουμε ότι ο άμεσος αντίκτυπος στη δραστηριότητα αυτό το χειμώνα θα είναι μικρός, οι νέοι περιορισμοί θα είναι ένας επιπλέον αντίθετος άνεμος όταν η οικονομία παλεύει με ελλείψεις εφοδιασμού. Αναμένουμε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί απότομα το τέταρτο τρίμηνο, σε λίγο περισσότερο από 0,5% σε τρίμηνο. Και οι καθοδικοί κίνδυνοι αυτής της πρόβλεψης φαίνεται να αυξάνονται» εκτίμησε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή