Θραύση έχει κάνει κυριολεκτικά η Airbus στο φετινό Dubai Air Show διασφαλίζοντας σημαντικές νέες παραγγελίες που την βγάζουν σαφώς κερδισμένη έναντι της ανταγωνιστικής της αμερικανικής Boeing.

Σύμφωνα με το CNBC, ο ευρωπαϊκός κολοσσός της αεροναυπηγικής είχε διασφαλίσει μέχρι και το τέλος της τέταρτης ημέρας της εκδήλωσης 408 νέες παραγγελίες και δεσμεύσεις, όταν η Boeing με δυσκολία είχε φτάσει τις 101.

Ο απολογισμός αυτός είναι σημαντικός δεδομένου πως το σόου του Ντουμπάι είναι το πρώτο του είδους του από την έναρξη της πανδημίας και η εξέλιξη του θεωρείτο σημαντική για τις τάσεις στον αεροπορικό και ταξιδιωτικό κλάδο, μετά τις βαριές απώλειες της περσινής χρονιάς.

«Θεωρούμε πως οι παραγγελίες για νέα αεροσκάφη είναι ένα θετικό σημάδι για την ανάκαμψη του εμπορικού αεροπορικού κλάδου» σχολίασε σε σημείωμα της, η Morgan Stanley.

Για την Airbus η καλή πορεία φάνηκε από την πρώτη ημέρα, όταν με το… «καλημέρα» διασφάλισε μια σημαντική παραγγελία 255 αεροσκάφη από την Indigo Partners, η οποία συνεργάζεται με αεροπορικές χαμηλού κόστους όπως η Wizz Air, η Volaris και η Frontier. Ακολούθησε η γραπτή δέσμευση για πρόθεση αγοράς από την Air Lease Corp. για 111 αεροσκάφη διαφορετικών τύπων.

Ο καταιγισμός των παραγγελιών αυτών προκάλεσε νευρικότητα στην αντιπροσωπεία της Boeing, αν και η αμερικανική εταιρεία ανακουφίστηκε με την σημαντική παραγγελία για 72 αεροσκάφη τύπου 737 Max από την Akasa Air.

Το στοιχείο που εξέπληξε τους αναλυτές του κλάδου είναι πως ο μέχρι τώρα απολογισμός δείχνει μια σαφή προτίμηση των εταιρειών για μικρότερα αεροσκάφη, κάτι που πιθανότατα έχει να κάνει με τις νέες ταξιδιωτικές τάσεις.

Την ίδια ώρα αναμενόμενο ήταν το ενδιαφέρον για τα φορτηγά (cargo) αεροσκάφη, δεδομένου πως ο κλάδος βρίσκεται σε δυναμική ανάπτυξη χάρη στην ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ενδεικτικά ο κλάδος μεταφοράς εμπορευμάτων της Emirates Airline καταγράφει αύξηση κατά 39% φτάνοντας ήδη τα προ της πανδημίας επίπεδα και σύντομα θα τα ξεπεράσει.

Η Boeing έχει μεγάλη παράδοση στα cargo αεροσκάφη, όμως η Airbus καλύπτει γοργά την απόσταση που τους χωρίζει χάρη στο A350F, που ουσιαστικά είναι μια βερσιόν του Α350-1000 προσαρμοσμένου για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή