Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο, για τρίτο μήνα, αλλά δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να τερματίσει τον κύκλο χαλάρωσης από τον Δεκέμβριο εν μέσω αποδυνάμωσης του νομίσματος και επιδείνωσης των προοπτικών του πληθωρισμού στη χώρα.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ευθυγραμμίστηκε με τις πιέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλότερο κόστος δανεισμού, μειώνοντας το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας κατά 100 μονάδες βάσης, στο 15%. Η κίνηση ήταν σύμφωνη με τη μέση εκτίμηση δημοσκόπησης του Bloomberg σε 24 οικονομολόγους και τη μηνιαία έρευνα της ίδιας της κεντρικής τράπεζας.

Νέο αρνητικό ρεκόρ για τη λίρα

Εν τω μεταξύ, το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τουρκική λίρα, καθώς η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος πλησιάζει να σπάσει και το φράγμα των 11 λιρών ανά δολάριο (έχει φτάσει μέχρι και τις 10.92 στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης), έχοντας χάσει σχεδόν το 8% της αξίας του μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Το νόμισμα έχει χάσει πάνω από 28% μέχρι στιγμής φέτος έναντι του δολαρίου. Η υποτίμηση της λίρας – η χειρότερη στις αναδυόμενες αγορές – αυξάνει τις τιμές μέσω των εισαγωγών, ενώ η λίρα πλήττεται επίσης από την πρόσφατη άνοδο του δολαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή