Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τουρκική λίρα, ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης της κεντρικής τράπεζας για το βασικό επιτόκιο δανεισμού, η οποία αναμένεται να γίνει γνωστή στη μία το μεσημέρι. Για του λόγου το αληθές, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος πλησιάζει να σπάσει και το φράγμα των 11 λιρών ανά δολάριο (έχει φτάσει μέχρι και τις 10.92 στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης), έχοντας χάσει σχεδόν το 8% της αξίας του μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε χθες, όπως άλλωστε συνηθίζει, να προκαταλάβει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τον «ανένδοτο» κατά των υψηλών επιτοκίων, έστω και αν η λίρα κοντεύει να γίνει κουρελόχαρτο, ενώ ο πληθωρισμός «τρέχει» πλέον με ρυθμό της τάξης του 20%. Έτσι, η πλειοψηφία αναμένει μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου σήμερα, κατά 100 μονάδες βάσης.

Οι πιέσεις θα συνεχιστούν

Μάλιστα, όπως τονίζουν διεθνείς αναλυτές, ακόμη και εάν η διοίκηση της τράπεζας αρνηθεί να υπακούσει στην εντολή – διακινδυνεύοντας την αποπομπή της, όπως πολλάκις έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες – οι πιέσεις στη λίρα θα συνεχιστούν. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει ο αναλυτής της γερμανικής Commerzbank Τάθα Γκόζε, αυτό που φοβούνται οι αγορές είναι «η πιθανή αντίδραση του Ερντογάν».

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Τουρκίας παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας. Αρκεί, όπως λέει έχοντας το βλέμμα του στραμμένο προς τις εκλογές του 2023 και την επέτειο των 100 χρόνων από της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας το ίδιο έτος, η χώρα, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να αντέξουν άλλα δύο χρόνια και να αποφύγουν το κραχ.

Μόνο που αυτό φαντάζει ολοένα πιο δύσκολο…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή