Το χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει η Ryanair προκειμένου να μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες που ισχύουν για τον αεροπορικό κλάδο μετά το Brexit, αλλά κρίνοντας επίσης πως το κόστος της βρετανικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι πλέον απαγορευτικό.

Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή απώλεια για το London Stock Exchange, που συνδέεται άμεσα με το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μετοχή της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους είναι ενταγμένη στο LSE εδώ και είκοσι χρόνια και η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της ορίστηκε η 17η Δεκεμβρίου. Με την απομάκρυνση της από το χρηματιστήριο του Λονδίνου, η μετοχή θα μείνει να διαπραγματεύεται μόνο στο Euronext Dublin.

Η εταιρεία είχε ήδη γνωστοποιήσει πως μελετά την κίνηση αυτή λόγω των αυστηρών κανόνων που ορίζουν πως οι αεροπορικές εταιρείες της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν ιδιοκτήτη ή να ελέγχονται από πρόσωπα που έχουν εθνικότητες από κράτη μέλη ή την Ελβετία ή τη Νορβηγία ή την Ισλανδία ή το Λίχτενσταϊν.

Η πολιτική της εταιρείας είναι να μην επιτρέπει σε μη πολίτες της Ε.Ε. να αγοράζουν μετοχές της και τον περασμένο Ιανουάριο, με την ολοκλήρωση του Brexit, διεύρυνε την απαγόρευση αυτή για πρόσωπα και θεσμούς που έχουν έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσοι Βρετανοί μέτοχοι θέλησαν να κρατήσουν τις μετοχές τους, παρά την πίεση που δέχτηκαν να ρευστοποιήσουν, δεν θα έχουν δικαίωμα ούτε να συμμετέχουν ούτε να ψηφίζουν στις γενικές συνελεύσεις.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες μετά το Brexit δημιούργησαν επιπλοκές και σε άλλες εταιρείες. Η Wizz Air αποφάσισε επίσης να αφαιρέσει από τους Βρετανούς μετόχους της το δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στις γενικές συνελεύσεις, παροτρύνοντας τους να ρευστοποιήσουν τα μερίδια τους, ενώ η EasyJet έχει στήσει ουσιαστικά μια δεύτερη εταιρεία με έδρα τη Βιέννη, η οποία θα ελέγχει όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή