
Δύο μηνύματα στέλνει η Mytilineos ολοκληρώνοντας την πρώτη επενδυτική της κίνηση στη μακρινή ήπειρο της Αυστραλίας.
Η ελληνική εταιρία βρέθηκε εκεί το 2018 έχοντας αποκτήσει ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 260 MW και σχεδίασε το χτίσιμο των συγκεκριμένων πάρκων με σκοπό τη διείσδυση της στη συγκεκριμένη αγορά των ΑΠΕ.
Πράγματι από το 2019, οπότε και ολοκλήρωσε την εξαγορά, πέτυχε, εν μέσω πανδημίας, να κατασκευάσει στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς τα τρία πάρκα συνολικής ισχύος 120 MW στη Νέα Νότια Ουαλία. Έκανε έτσι το πρώτο βήμα της στρατηγικής εισόδου της στην αγορά της Αυστραλίας, μία από τις πιο απαιτητικές και ανταγωνιστικές αγορές διεθνώς, όπου η πρόσβαση στην «καθαρή» ενέργεια είναι ακόμη ζητούμενο για πολλές μεγάλες εταιρίες.
Η Mytilineos πέρα από την είσοδο της σε μία τέτοια αγορά στέλνει δύο μηνύματα, όπως σημειώνουν αναλυτές:
Το πρώτο έχει να κάνει με τη χθεσινή ανακοίνωσή της, σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκε η χρηματοδότηση των πρώτων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικού ύψους 104 εκ. δολ. Αυστραλίας. Η ελληνική εταιρία πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ANZ, Societe Generale και Westpac) τα οποία δεν απαίτησαν εγγυήσεις από τη μητρική εταιρία. Πρόκειται για κίνηση, η οποία επιβεβαιώνει τις προσδοκίες των μετόχων για την υλοποίηση συνολικά του επενδυτικού προγράμματος της εισηγμένης.
Το δεύτερο μήνυμα έρχεται ως προς τον τρόπο με τον οποίο η Mytilineos εξασφαλίζει σταθερά έσοδα μέσα από την ηλεκτροπαραγωγή 220 GWh ετησίως. Προχώρησε σε σύναψη δεκαετούς πράσινης συμφωνίας αγοράς (PPA) με μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικού εμπορίου της Αυστραλία που διαθέτει περισσότερα από 2.400 καταστήματα. Η καθιέρωση των PPAs είναι κι ένα από τα ζητούμενα στην ελληνική αγορά. «Η εισηγμένη έχει την τεχνογνωσία και μπορεί να παίξει ρόλο τόσο σε επίπεδο διαμόρφωσης θεσμικού πλαισίου με κίνητρα για τη σύναψη PPAs, όσο και συνολικά στην εγχώρια αγορά».


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ