
Ξηροί καρποί με κέλυφος, π.χ. φιστίκια από τη Γεωργία, φακές από τον Καναδά, λεμόνια από την Αργεντινή, χυμός πορτοκάλι από τη Βραζιλία, πατάτες και σκόρδα από την Αίγυπτο, άνηθος από το Βέλγιο και ψάρια από την Ταϊλάνδη είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που φιλοξενούνται στα ράφια των ελληνικών καταστημάτων τροφίμων και φτάνουν στο τραπέζι μας.
Αν και η Ελλάδα θα μπορούσε, λόγω των κλιματικών συνθηκών, να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές τροφίμων της παγκόσμιας αγοράς, εντούτοις δαπανά κάθε χρόνο πάνω από 4,5 δισ. ευρώ για εισαγωγές τροφίμων και ποτών από ολόκληρο τον κόσμο, με την παραγωγή της σε αρκετά είδη να είναι ελλειμματική και να μην μπορεί να καλύψει την εσωτερική κατανάλωση.
Είναι ενδεικτικό ότι επτά στα δέκα κιλά μοσχαρίσιου κρέατος που μπαίνει στις κατσαρόλες των ελληνικών νοικοκυριών και τα 2/3 του χοιρινού κρέατος είναι εισαγόμενα, με βασικούς προμηθευτές τις χώρες της ΕΕ-27.
Συνολικά, το 2020 εισήχθησαν στην Ελλάδα 380.289,2 τόνοι κρέατος όλων των ειδών (νωπό, κατεψυγμένο, επεξεργασμένο), με την αξία τους να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Ανάλογη είναι και η εικόνα στην αγορά γάλακτος, όπου η παραγωγή είναι ελλειμματική, με τις εισαγωγές να αφορούν το 50% και πλέον της κατανάλωσης (για γάλα και τυροκομικά), αλλά και στην αγορά οσπρίων, όπου το 70% είναι εισαγωγής, με χώρες της Ασίας να βρίσκονται ανάμεσα στους προμηθευτές μας.
Εξίσου αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τα οποία οκτώ στα δέκα μεταποιημένα τρόφιμα και ποτά που εισάγονται στην Ελλάδα είναι προερχόμενα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ το 15% αφορά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες.
Είναι ενδεικτικό ότι η Αργεντινή κατέχει τη 10η θέση ανάμεσα στις χώρες πρωταθλήτριες εισαγωγών προς την Ελλάδα, με τη Γερμανία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 15% επί του συνόλου και την Ολλανδία τη δεύτερη θέση με 14%. Ακολουθούν η Ιταλία (10%), η Γαλλία (9%), η Βουλγαρία (6%), η Δανία (4%), το Βέλγιο (4%), η Πολωνία (4%) και η Αργεντινή (3%).

Τα αυξημένα κόστη και οι ελληνοποιήσεις
Επιχειρώντας μια εξήγηση στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καταλυτικό ρόλο παίζουν η συρρίκνωση του αγροκτηνοτροφικού τομέα και τα αυξημένα κόστη, τα οποία έστρεψαν μεταποιητές και εμπόρους σε εισαγωγές για να καλυφθεί η ζήτηση. Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες ήταν οικονομικά πιο συμφέρουσες (!) προ πανδημίας, παρότι τα εισαγόμενα προϊόντα χρειάζεται να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση για να φτάσουν στην ελληνική αγορά.
Μάλιστα σε ορισμένα είδη, όπως οπωροκηπευτικά (π.χ. πατάτες), κρέατα (π.χ. αμνοερίφια) και γαλακτοκομικά (γάλα), η διαφορά των τιμών ανάμεσα στα παραγόμενα στην Ελλάδα και τα εισαγόμενα έχει ανοίξει την «όρεξη» επιτηδείων για ελληνοποιήσεις, με αρκετές περιπτώσεις να έχουν δει το φως της δημοσιότητας». Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχει μια επιστροφή στον αγροδιατροφικό τομέα, με σημαντικές επενδύσεις σε ορισμένους τομείς τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στη γεωργία, ωστόσο ακόμη η ελληνική παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τη συνολική ζήτηση.


Latest News

Εξαγωγές: Ρεκόρ καταγράφει η φράουλα – Μείωση για τα θερινά φρούτα
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών από 20 έως 26 Μαΐου 2022

Βοοειδή: Πρόγραμμα εκρίζωσης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας – Τι περιλαμβάνει
Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Φυτοφάρμακα: Όλο και περισσότερα στην… υγιεινή διατροφή μας
Η χρήση φυτοφαρμάκων σε φρούτα και τα λαχανικά έχει αυξηθεί μέσα στην τελευταία δεκαετία στην ΕΕ, δείχνει νέα μελέτη, παρά τις περί του αντιθέτου αποφάσεις των Βρυξελλών

Στις 56.000 οι οριστικοποιημένες δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022
Πρόοδος στην υποβολή δηλώσεων των ΕΑΕ 2022 (δηλώσεις ΟΣΔΕ) στο κυβερνητικό νέφος

Ελιά: Μειωμένη καρπόδεση παρά την πλούσια ανθοφορία
Συστάσεις και οδηγίες για τις πρώιμες περιοχές από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Φορολογική ανακούφιση για τους συνεταιρισμένους αγρότες
Μειωμένη κατά 50% θα είναι η φορολόγηση συνεταιρισμένων ή με συμβολαιακή γεωργία αγροτών για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022.

Δολωματικοί ψεκασμοί με χρήση τεχνολογιών γεωπληροφορικής
Τα καταγραφικά θα αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα θέσης των ψεκαστικών συνεργείων

Εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων μένουν οι αγρότες των Μικρών Νησιών του Αιγαίου
Παρέμβαση για την εξαίρεση των αγροτών των Μικρών Νησιών του Αιγαίου από την εκπλήρωση του κριτηρίου του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη

Πανευρωπαϊκό ψηφιακό εργαλείο για τη χρήση λιπασμάτων
Τα κράτη μέλη θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα σύστημα για τον εφοδιασμό των αγροτών με FaST ως μέρος των εθνικών στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ

Ποια νέα μέτρα εξετάζονται για τον έλεγχο της γρίπης των πτηνών
Τα μέτρα βιοασφάλειας στις οικόσιτες και συστηματικές εκτροφές πουλερικών