Η ρυθμιστική αρχή αγοράς της Κίνας ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμα σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Alibaba, η Baidu και η JD.com επειδή δεν δήλωσαν 43 συμφωνίες που χρονολογούνται από το 2012 στις αρχές, επισημαίνοντας ότι παραβίασαν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις υποθέσεις θα τιμωρηθούν με πρόστιμο 500.000 γιουάν (78.000 δολάρια) η καθεμία, ανέφερε, το ανώτατο όριο βάσει του αντιμονοπωλιακού νόμου της Κίνας του 2008.

Οι Alibaba, Baidu, JD.com και Geely αρνήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη αυτή.

Η Κίνα έχει εντείνει τους ελέγχους της στις διαδικτυακές πλατφόρμες, αντιστρέφοντας μια κάποτε laissez-faire προσέγγιση είχε στην οικονομία και επικαλούμενη τον κίνδυνο κατάχρησης της ισχύος που έχουν στην αγορά, με την οποία μπορούν να καταπνίξουν τον ανταγωνισμό, να καταχραστούν δεδομένα των καταναλωτών και να παραβιάσουν τα δικαιώματά τους.

Στο στόχαστρο για deal του 2012

Η πρώτη συμφωνία που αναφέρθηκε από τις κινεζικές αρχές ήταν μια εξαγορά του 2012 στην οποία συμμετείχαν η Baidu και ένας συνεργάτης της και η πιο πρόσφατη ήταν η συμφωνία του 2021 μεταξύ της Baidu και της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Zhejiang Geely Holdings για τη δημιουργία μιας εταιρείας οχημάτων νέας ενέργειας.

Άλλες συμφωνίες που αναφέρθηκαν από την Κρατική Διοίκηση Εποπτείας Αγοράς περιλάμβαναν την εξαγορά από την Alibaba, το 2014, της κινεζικής εταιρείας ψηφιακής χαρτογράφησης και πλοήγησης AutoNavi και την αγορά του 44% της Ele.me το 2018 προκειμένου να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της εν λόγω υπηρεσίας παράδοσης τροφίμων.

Οι συμφωνίες, ωστόσο, δεν είχαν ως αποτέλεσμα την εξάλειψη ή τον περιορισμό του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, επιβλήθηκε πρόστιμο 500.000 γιουάν στην Alibaba, στην China Literature που υποστηρίζεται από την Tencent και στην Shenzhen Hive Box, επειδή δεν ανέφεραν σωστά τις προηγούμενες συμφωνίες για κριτικές αντιμονοπωλιακών συμφωνιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή