Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σημείωσε σημαντική μείωση κατά την εβδομάδα έως την 14η Νοεμβρίου 2021.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 87,6 μονάδες από τις 95,2 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά την εβδομάδα αυτή ιδιαίτερα σημαντική ήταν η μείωση στον υποδείκτη της αγοράς εργασίας που μειώθηκε κατά 3,7 μονάδες (από 16,5 μονάδες στις 12,8 μονάδες). Ταυτόχρονα μειώθηκε ο υποδείκτης της κινητικότητας κατά 1,4 μονάδες (από 21 σε 19,6 μονάδες), ο υποδείκτης της υγείας κατά 1,3 μονάδες (από 4,1 σε 2,7 μονάδες) και ο υποδείκτης της ζήτησης / κατανάλωσης κατά 1,2 μονάδες (από 19,2 σε 18 μονάδες).
Οι μειώσεις αυτές σχετίζονται με το μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων από την πανδημία του Covid-19 (6710 κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, από 6104 κατά μέσο όρο κατά την προηγούμενη εβδομάδα) και των θανάτων (67 κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, από 51 κατά μέσο όρο κατά την προηγούμενη εβδομάδα).
Για την Ευρωζώνη, δεν υπάρχει ανανέωση των στοιχείων από την Oxford Economics κατά την τρέχουσα εβδομάδα
Πανδημία και Οικονομία
Η πορεία του δείκτη ανάκαμψης είναι ενδεικτική των νέων επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία. Οι πιθανές αυξήσεις στα κρούσματα της πανδημίας παραμένουν ένας βασικός αρνητικός κίνδυνος και η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούσε να παρεμποδίσει το ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης.
Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024
Δεν υπάρχουν νέες προβλέψεις έως το 2024
* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.
Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ
Latest News
Η δύσκολη πρόκληση της ΕΚΤ στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων
Η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού
Γιώργος Αλογοσκούφης: Πριν και Μετά τη Μεταπολίτευση Θεσμοί, Πολιτική και Οικονομία στην Ελλάδα
O Γ. Αλογοσκούφης εξετάζει, αναλύει και ερμηνεύει την εξέλιξη του κράτους και της οικονομίας της μεταπολεμικής Ελλάδας, πριν και μετά τη μεταπολίτευση του 1974
Πού βλέπουν 28 οίκοι το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό το 2025 και 2026
Σύμφωνα με τη Focus Economics o ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται το 2025 να κυμανθεί κοντά στην πρόβλεψη του 2024
Ημέρα Εθελοντισμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το ΟΠΑ επιβραβεύει 115 φοιτήτριες και φοιτητές για την προσφορά τους
Grant Thornton και Οικονομικό Πανεπιστήμιο στηρίζουν τους μαθητές της ακριτικής Ελλάδας
Ο.Π.Α. και Grant Thornton υποδέχθηκαν τους μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης