Το Βερολίνο δεν αποδέχεται την πρόταση της Λευκορωσίας για την υποδοχή από την Γερμανία 2.000 μεταναστών που βρίσκονται στο λευκορωσικό έδαφος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε σήμερα τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για την τύχη των δύο χιλιάδων μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι σε λευκορωσικό έδαφος στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Οι Δυτικοί κατηγορούν την Λευκορωσία ότι δημιούργησε τεχνητά την κρίση οργανώνοντας την ροή μεταναστών από την Μέση Ανατολή προς το Μινσκ και διοχετεύοντάς τους στην συνέχεια προς τα πολωνικά σύνορα με την υπόσχεση της εύκολης διέλευσης στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να εκδικηθούν την ‘Ενωση για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει κατά του λευκορωσικού καθεστώτος για την καταστολή του κινήματος της αντιπολίτευσης.

«Περιμένω από την Ευρωπαϊκή Ενωση να απαντήσει στην ερώτηση που αφορά τους 2.000 μετανάστες», δήλωσε σήμερα ο Αλεξάντρ Λουκασένκο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta κατά την διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να υποδεχθεί τους μετανάστες. «Η (καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα) Μέρκελ μου υποσχέθηκε ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επρόκειτο να εξετάσουν το πρόβλημα σε επίπεδο ΕΕ», διαβεβαίωσε ο Λουκασένκο, ο οποίος επικοινώνησε δύο φορές την περασμένη εβδομάδα με την Μέρκελ.«Αλλά δεν το κάνουν», είπε προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες αρνούνται κάθε επαφή για το θέμα παρά τις εκκλήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Λευκορωσίας. «Θα ζητήσουμε από τους Γερμανούς να τους δεχθούν» κατέληξε.

Η Λευκορωσία διαβεβαίωσε την περασμένη βδομάδα ότι η καγκελάριος της Γερμανίας επρόκειτο να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση την δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για την διέλευση 2.000 μεταναστών που παραμένουν στα σύνορα προς την Γερμανία. Ο ισχυρισμός αυτό διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από την γερμανική κυβέρνηση.

«Η ιδέα ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος προς την Γερμανία για 2.000 μετανάστες – και εμείς το είπαμε την περασμένη εβδομάδα – δεν αποτελεί αποδεκτή από την Γερμανία ή την Ευρωπαϊκή Ενωση λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ αντιδρώντας στους ισχυρισμούς του Λουκασένκο. Χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους ιρακινοί Κούρδοι, είχαν εγκλωβισθεί στα παγωμένα δάση στα σύνορα ανάμεσα στην Λευκορωσία και την Πολωνία ελπίζοντας να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Περί τους 400 επαναπατρίσθηκαν την Πέμπτη με αεροπλάνο στο Ιράκ και περίπου 2.000 μεταφέρθηκαν σε υπόστεγο κέντρου επιμελητείας κοντά στα σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας