Τρεις ακόμα πρωτοβουλίες στήριξης υγειονομικών, χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, όπως συνέβη το 2020 και όπως έχω επανειλημμένως δεσμευθεί 100.000 ενεργοί υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Ένα μέσο ποσό ύψους 900 ευρώ θα τους αποδοθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Επίσης, υπογράμμισε ότι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ αυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους. Έτσι 800.000 συμπολίτες θα δουν μεγαλύτερη τη σύνταξή τους.

«Είναι μια ανακούφιση, δεν είναι κάτι παραπάνω. Είναι κάτι που βοηθά χωρίς να υπονομεύουν την πορεία της οικονομίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το ίδιο επίδομα θα δοθεί σε 173.000 άτομα με αναπηρία.

Η ακρίβεια

Το φαινόμενο των πληθωριστικών πιέσεων ο κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε εξωγενές και πρόσκαιρο τονίζοντας ότι πράγματι υπάρχει μια παγκόσμια κρίση τιμών.

Το καλάθι των βασικών προϊόντων παραμένει στη χώρα μας φθηνότερο αναλογικά σε σχέση με άλλες χώρες, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό για τον Οκτώβριο.

Ανέφερε ακόμη ότι οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Παραδέχθηκε ότι η παραμικρή αύξηση εμποδίζει τις ζωές των πολιτών και την ανάπτυξη της χώρας. Αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές πρόσκαιρο φαινόμενο στο οποίο – όπως είπε – η χώρα μας απαντά αποτελεσματικά.

Η κυβέρνηση με τις πρώτες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειες, προχώρησε άμεσα σε παρεμβάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το συνολικό ποσό που έδωσε η κυβέρνηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις αυξήσεις τιμών σε ενέργεια και φυσικό αέριο, αγγίζει τα 680 εκατ. ευρώ.

«Εάν κάνετε έναν αναλογικό υπολογισμό, θα δείτε ότι η στήριξη αυτή ποσοστιαία είναι από τις μεγαλύτερες που έχει δοθεί στην Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παγκόσμια κατάσταση με την αύξηση των τιμών, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

«Όταν μιλάμε για ακρίβεια πρέπει να είμαστε ακριβείς. Θα περιγράψω την αντικειμενική πραγματικότητα επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, γιατί το θέμα δεν προσφέρεται για ανέξοδους λαϊκισμούς, αλλά για καθαρές αλήθειες» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Προ Ημερησίας συζήτηση με θέμα την ακρίβεια στη Βουλή, που γίνεται μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα.

Παγκόσμια κρίση τιμών

«Πρώτη αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών. Μετά τα lockdown η αυξημένη ζήτηση ανέβασε τις τιμές και αυτές τον πληθωρισμό. Για αυτούς τους λόγους αλλά όχι μόνο ανέβηκαν και οι τιμές της ενέργειας» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην κοινότητα των οικονομολόγων.

Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών και θεωρώ με τεκμηριωμένο τρόπο, υποστηρίζει πως το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως το συγκεκριμένο φαινόμενο αποδίδεται στην δημοσιονομική χαλάρωση. Η ΕΚΤ συμμερίζεται την πρώτη άποψη, εξ ου και δεν αυξάνει τα επιτόκια, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε αντίστοιχες πληθωριστικές τάσεις, όπως στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2010 – 2011. Και τότε απεδείχθη το φαινόμενο παροδικό, έτσι και τώρα θεωρώ πως θα δούμε μία αποκλιμάκωση του φαινομένου το πρώτο τρίμηνο του 2022. Στην περίπτωση της πατρίδας μας, η πραγματικότητα κ. Τσίπρα είναι ότι η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον μήνα Οκτώβριο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμφωνήσουμε ποια είναι η βάση των στοιχείων που επικαλούμαστε. Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα σε σχέση με πολλές χώρες, εξ ου και το καλάθι προϊόντων παραμένει συγκριτικά φθηνότερο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube