«Tα όσα έχει νομοθετήσει η Κυβέρνηση ως βοήθεια αποτελούν ημίμετρα για τους πληγέντες (των πυρκαγιών) αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε καν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ και της ΠΟΠΟΚΠ (εργαζόμενοι ασφαλιστικών οργανισμών).

Καταθέτουν επίσης μια δέσμη προτάσεων για τους δικαιούχους των Οργανισμών στους οποίους εργάζονται ως εξής:

ΟΑΕΔ

• Χορήγηση επιδόματος ανεργίας για δώδεκα μήνες σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλες τις πληγείσες περιοχές (πυρόπληκτες-σεισμόπληκτες)

• Άμεση ενίσχυση όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω εκπόνησης νέου ειδικού προγράμματος για όλες τις πληγείσες περιοχές (Εύβοια, Αττική, Κρήτη, Μεσσηνία, Ηλεία, Αρκαδία κ.α) για την πρόσληψη ανέργων με πλήρεις αποδοχές και με πληρωμένο από τον ΟΑΕΔ του μισθολογικού και μή μισθολογικού κόστους. Ο ΟΑΕΔ έχει για παράδειγμα την δυνατότητα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στις πυρόπληκτες περιοχές σε εργασίες αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, αντιπλημμυρικά έργα κ.α

• Επαναπρόσληψη των 5066 υπαλλήλων του ειδικού προγράμματος ΟΑΕΔ που οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν και μετατροπή των θέσεων αυτών σε μόνιμες θέσεις εργασίας

• Επέκταση του όρου του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές για δωρεάν δεκαήμερες διακοπές (ισχύει μόνο για νησιά που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές ροές και τον Έβρο) επιπροσθέτως της επέκτασης διάρκειας διαμονής από 6 σε 12 ημέρες που εξαγγέλθηκε. Δυστυχώς με ένα περιβάλλοντα χώρο εντελώς καμένο-κατεστραμμένο ο κοινωνικός τουρίστας πολύ δύσκολα θα επιλέξει τους Δήμους που επλήγησαν. Ενώ εφαρμόζοντας τις δωρεάν διακοπές και αφού η Εύβοια είναι προσβάσιμη οδικώς με λίγα έξοδα μετακίνησης από τους όμορους Δήμους τότε αυξάνουμε τις πιθανότητες για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

• Αυτόματη ανανέωση όλων των καρτών ανεργίας για όλους τους ανέργους των σεισμόπληκτων περιοχών που έχουν πληγεί και πέραν της 18ης Οκτωβρίου αφού είναι σίγουρο ότι στις λίγες ημέρες που απομένουν πολύ δύσκολα θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες το σύνολο των πληγέντων.

• Ενεργοποίηση των αποθεματικών του ΟΕΚ και των εισφορών που έχουν καταβληθεί για τη Δημόσια Στέγαση. Για την επανακατασκευή και τις επισκευές των σπιτιών που κάηκαν οι πληγέντες κάτοικοι επωμίζονται το 20% του καταβληθέντος ποσού με άτοκο δάνειο. Επειδή πολλοί από τους συμπολίτες μας έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους υπέρ ΟΕΚ προτείνουμε ο ΟΑΕΔ να τους επιχορηγήσει με το ποσοστό του 20% και να μην δανειστούν καθόλου για να ξαναχτίσουν τις κατοικίες τους εφόσον αποτελούν την κύρια κατοικία.

• Για τους πληγέντες δανειολήπτες εξαγγέλθηκε μόνο η αναστολή για τις δανειακές υποχρεώσεις κατόπιν συνεννόησης της Κυβέρνησης με τις Τράπεζες. Όμως «ξεχάστηκαν» οι δανειολήπτες του ΟΕΚ ! Απαραίτητα πρέπει να ενεργοποιηθεί η Υπουργική Απόφαση στην οποία εντάσσονταν σε ρυθμίσεις για ίδια κεφάλαια ΟΕΚ και έληξε τον Ιούνιο του 2021.

• Απαιτείται η νομοθέτηση διαγραφής της οφειλής όσων τα σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή μέχρι να επισκευαστούν. Για την αναστολή της δόσης να μην χρειάζεται η κατάθεση αίτησης αλλά να νομοθετηθεί η αυτόματη διαδικασία καθολικά για όλους τους δανειολήπτες ΟΕΚ των περιοχών που επλήγησαν.

• Ενεργοποίηση του ΟΑΕΔ για την κατασκευή νέων κοινωνικών κατοικιών και διάθεσή τους σε πυρόπληκτους σε οικόπεδα που ήδη διαθέτει ή και εκτάσεις που διαθέτουν Δήμοι, η Εκκλησία και άλλοι φορείς και είναι αναξιοποίητοι. Είναι πλέον αδήριτη ανάγκη για την κατασκευή νέων σύγχρονων κοινωνικών κατοικιών ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη ανεργία που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

• Έγκριση λειτουργίας νέων ειδικοτήτων στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ των πληγεισών περιοχών π.χ Χαλκίδας με την ενσωμάτωση ειδικοτήτων Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, Ξυλουργών, Μελισσοκόμων, Ρητινοκαλλιεργητών κ.α

• Έγκριση λειτουργίας νέων ειδικοτήτων στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ των πληγεισών περιοχών π.χ Χαλκίδας με την ενσωμάτωση ειδικοτήτων Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, Ξυλουργών, Μελισσοκόμων, Ρητινοκαλλιεργητών κ.α

• Κατ’ εξαίρεση χωρίς κριτήρια αποδοχή όλων των αιτήσεων από τις πληγείσες περιοχές στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και παροχή του επιδόματος στέγασης και σίτισης ΟΑΕΔ χωρίς όρους και προϋποθέσεις

• Κατ’ εξαίρεση και χωρίς κριτήρια αποδοχή όλων των αιτήσεων για τα ΙΕΚ ΟΑΕΔ από τις πληγείσες περιοχές π.χ στο ΙΕΚ Χαλκίδας με παράλληλη αύξηση του αριθμού των σπουδαστών στις ειδικότητες και εξέταση ενσωμάτωσης νέων ειδικοτήτων

ΕΦΚΑ

• Πλήρης απαλλαγή – διαγραφή των (ασφαλιστικών εισφορών) για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και πλήρη ανάληψη του κόστους από το Κράτος-ΕΦΚΑ μέχρι και την 31.12.2021

• Κατά προτεραιότητα εξέταση όλων των εκκρεμών συντάξεων και έκδοση οριστικών αποφάσεων για την άμεση καταβολή τους στους συνταξιούχους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

• Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον ρετσινά – δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα, στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.

ΕΟΠΥΥ

Πλήρης απαλλαγή της συμμετοχής των ασφαλισμένων των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές από όλα τα φάρμακα και για όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις για όλες ανεξαιρέτως τις παθήσεις και κάλυψή τους από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή των πληγέντων.

ΟΠΕΚΑ

Χορήγηση έκτακτης μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους όλων των επιδομάτων του Οργανισμού που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τους σεισμούς μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν.

Διανομή του συνόλου του εναπομείναντος ποσού από το ήδη διατεθέν Οικονομικό Βοήθημα Πολύτεκνων και Τρίτεκνων Μητέρων του ΛΑΕ ΟΠΕΚΑ για το έτος 2021 στο σύνολο των δικαιούχων μητέρων του ΛΑΕ ΟΠΕΚΑ που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τους σεισμούς.

Διπλασιασμός του Επιδόματος Παιδιού για κάθε πληγείσα οικογένεια και άμεση καταβολή του για το σύνολο του έτους αναφοράς.

Πρόταξη για επεξεργασία όλων των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από πληγέντες για άμεση (στο μέτρο που το επιτρέπουν η διαλειτουργικότητα των εφαρμογών και οι διασταυρώσεις με άλλους Φορείς) απονομή επιδόματος(*) από τον Οργανισμό.
(*) Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Στέγασης, Επίδομα παιδιού, Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών, Επίδομα Γέννησης, Επίδομα Αναδοχής, Επίδομα Κίνησης, Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ., Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία, Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση, Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου, Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία ή συγγενή αιμορραγική διάθεση, Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοεπάρκειας, Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων, Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης, Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση, οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.

Αύξηση του διαστήματος της κρατικής επιδότησης της δόσης του δανείου δικαιούχων του Προγράμματος Γέφυρα που επλήγησαν πέραν των εννέα μηνών.

Χρήση των Προγραμμάτων του ΛΑΕ ΟΠΕΚΑ (Κοινωνικός Τουρισμός, Ιαματικός Τουρισμός, Εκδρομικό Πρόγραμμα, Δωρεάν Διάθεση Βιβλίων, Εισιτήρια Θεάτρων) από όλους τους πληγέντες που έχουν υποβάλει αιτήσεις, ανεξαρτήτως εάν έχουν καταστεί δικαιούχοι ή επιλαχόντες, χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή από πλευράς τους (όπου και όταν προβλέπεται βάσει των σχετικών συμβάσεων).

Διπλασιασμός του πλήθους των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα που ανήκουν στις πληγείσες περιοχές και είναι συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ ΟΠΕΚΑ στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικού & Ιαματικού Τουρισμού, χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή από πλευράς τους (όπου και όταν προβλέπεται βάσει των σχετικών συμβάσεων).

Επιδότηση από τον ΟΠΕΚΑ συμβεβλημένων με τον ΛΑΕ ΟΠΕΚΑ καταλυμάτων, προκειμένου να φιλοξενήσουν πληγέντες (δικαιούχους και μη) μέχρι του ποσοστού 100% της απορρόφησης του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού.

Μετατροπή των 4ήμερων εκδρομών του Εκδρομικού Προγράμματος του ΛΑΕ ΟΠΕΚΑ σε 6ήμερες για όσες εκδρομές θα διεξαχθούν σε πληγείσες περιοχές και αύξηση της ημερήσιας επιδότησής τους.

Αποζημίωση των κατασκηνώσεων που επλήγησαν και είναι συμβεβλημένες με τον ΛΑΕ ΟΠΕΚΑ επί του μέγιστου προβλεπόμενου αριθμού ημερών φιλοξενίας κατασκηνωτών, για τις επίμαχες περιόδους του Παιδικού Κατασκηνωτικού Προγράμματος έτους 2021, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας αναχώρησης των κατασκηνωτών λόγω των πυρκαγιών.

Τριπλασιασμός του ποσού επιδότησης για τη δωρεάν αγορά βιβλίων ανά πληγέντα δικαιούχο (κληρωθέντα ή επιλαχόντα), δηλαδή με το ποσό των 60 ευρώ για κάθε ενήλικα και με το ποσό των 90€ για κάθε τέκνο, από συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία ή εκδοτικούς οίκους.

Ένταξη όλων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όλων των πληγεισών περιοχών, στο Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα».

Παράταση της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων κατά των αποφάσεων – πράξεων του ΟΠΕΚΑ για χορήγηση, απόρριψη, διακοπή, ανάκληση, τροποποίηση και καταλογισμό-συμψηφισμό των πάσης φύσεως προνοιακών παροχών (επιδομάτων, οικονομικών ενισχύσεων ή συντάξεων) πέραν των προβλεπόμενων χρονικών περιθωρίων και μέριμνα για άμεση εκδίκασή τους.

Τέλος, ειδικότερη μέριμνα για τους πληγέντες υπερήλικες προκειμένου να δικαιωθούν άμεσα το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων με αύξηση του ανώτατου ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης