Ξενοδοχεία κυρίως των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, εστίαση, ακτοπλοΐα και αερομεταφορές πλήττονται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, το οποίο «υπονομεύει» τη βιωσιμότητα πολλών μονάδων των προαναφερόμενων τομέων.

Το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στον τουρισμό αναμένεται να εξετασθεί σε σημερινή τηλεδιάσκεψη των παραγόντων του κλάδου, μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) δηλαδή των ξενοδόχων, ακτοοπλόων και άλλων εμπλεκομένων με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Η συζήτηση αυτή επρόκειτο να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα αλλά αναβλήθηκε για σήμερα.

Για «βαρύ» χειμώνα που θα αντιμετωπίσουν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας καθώς είναι αντιμέτωπα με το υψηλό ενεργειακό κόστους, την μη επιστροφή ακόμη του business travel των  συνεδρίων και των εκθέσεων αλλά και του νέου κύματος της πανδημίας, έκανε πρόσφατα λόγο ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ενώ το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους κυρίως για τις μονάδες σε ορεινές περιοχές αναδείχθηκε και στο πρόσφατο Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιο, πρέπει να αντιμετωπισθεί «η μεγάλη πρόκληση της συνέχισης της τουριστικής δραστηριότητας το φθινόπωρο και τον χειμώνα, μήνες κατά τους οποίους πάνω από 2.000 επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, στα αστικά κέντρα, στις επαρχιακές πόλεις και ιδιαίτερα στον ημιορεινό και ορεινό όγκο της χώρας θα δίνουν τη δική τους μεγάλη μάχη για να ορθοποδήσουν, μετά από δύο χαμένες τουριστικά χρονιές».

Επίσης από τον Οκτώβριο ο  επικεφαλής της ομάδας ορεινών ξενοδοχείων και έφορος δημοσίων σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας, προειδοποιούσε μέσω του ot.gr  για την ανάγκη στήριξης των ξενοδοχειακών μονάδων χειμερινού τουρισμού. «Λόγω και της σημαντικής αύξησης του κόστους ενέργειας, οι επιχειρήσεις του κλάδου ζητούν την επιδότηση του ενεργειακού κόστους» τόνιζε τότε  στον ot.gr ο κ. Καλλίας, προθέτονατς ότι το αίτημα έχει τεθεί ήδη υπόψη του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σε επιστολή τους προς τα συναρμόδια Υπουργεία σημείωνε: «Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές Νοεμβρίου, οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και στις περισσότερες από αυτές χρήματα…  δεν έχουν καταβληθεί. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις περισσότερες συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν σε δύσκολες πλέον συνθήκες, λόγω έξαρσης της πανδημίας, χειμώνα και αυξημένου ενεργειακού κόστους».

Τέλος αντιμέτωπης με αυξημένο κόστος λειτουργίας είναι και η ακτοπλοΐα καθώς οι τιμές  των ναυτιλιακών  καυσίμων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Να σημειωθεί ότι το ντίζελ χαμηλού θείου από τα 370 δολ το τόνο πέρυσι τον Νοέμβριο φέτος έχει εκτιναχθεί στα 650 δολ το τόνο (αύξηση 75,6%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Κικίλιας – Πάνω από 10 δισ. ευρώ τα έσοδα του Τουρισμού για το 2021
Τουρισμός |

Πάνω από 10 δισ. ευρώ τα έσοδα του Τουρισμού για το 2021 - Τι είπε ο Κικίλιας

Ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι η πετυχημένη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού «διαμόρφωσε νέες συνθήκες ασφάλειας και εμπιστοσύνης για τους ταξιδιώτες σε όλη την Ευρώπη, µε ορατά αποτελέσματα για την Ελλάδα ακόμα και μέσα στον Νοέμβριο»

Συνεργασία Κικίλια-Καρανίκα για να καθοριστεί το πλαίσιο της τουριστικής επιχείρησης
Επιχειρήσεις |

Συνεργασία Κικίλια-Καρανίκα για να καθοριστεί το πλαίσιο της τουριστικής επιχείρησης

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να καθοριστεί το πλαίσιο της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης και επισήμανε ότι το εμπόριο συμβάλλει καθοριστικά στο τουριστικό προϊόν και στην τουριστική εμπειρία προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας

Λάμψα – Στα 57 εκατ. ευρώ εκτιμάται ο τζίρος του ομίλου το 2021
Επιχειρήσεις |

Στα 57 εκατ. ευρώ εκτιμάται ο τζίρος του ομίλου Λάμψα το 2021

Ο Όμιλος Λάμψα, με ναυαρχίδα το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος επηρεάστηκε από την πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας του COVID-19, η οποία κατά τους πρώτους μήνες του έτους προήλθε από τον σημαντικό περιορισμό των ταξιδιών