DeFi – Απάτες δισεκατομμυρίων στην «Άγρια Δύση» των crypto

Πόσο χρήματα χάθηκαν από τη αρχή του χρόνου

DeFi – Απάτες δισεκατομμυρίων στην «Άγρια Δύση» των crypto

Δισεκατομμύρια δολάρια έχασαν φέτος επενδυτές από «εγκληματίες» που στοχεύουν τις λεγόμενες πλατφόρμες «αποκεντρωμένης χρηματοδότησης» DeFi.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Elliptic με έδρα το Λονδίνο, έχουν κλαπεί κεφάλαια αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περιπτώσεις απάτης και κλοπής σε προϊόντα DeFi, τα οποία στοχεύουν στην αναπαραγωγή παραδοσιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain.

Το DeFi συχνά αναφέρεται ως η «Άγρια Δύση» των κρυπτονομισμάτων. Τέτοιες υπηρεσίες συχνά υπόσχονται στους χρήστες τεράστιες αποδόσεις, αλλά δεν έχουν καμία ανάμειξη μεσάζοντες όπως τράπεζες.

Όμως, όπως είναι αναμενόμενο σε μια νέα βιομηχανία, οι πλατφόρμες DeFi δεν ελέγχονται. Είναι κάτι με το οποίο προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν οι ρυθμιστικές αρχές πρόσφατα, εν μέσω ενός πλήθους μεγάλων πειρασμών και απατών .

Οι συνολικές απώλειες που προκλήθηκαν από εκμεταλλεύσεις DeFi ανήλθαν συνολικά σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής το 2021, σύμφωνα με την Elliptic, μια εταιρεία που παρακολουθεί τις κινήσεις κεφαλαίων στα ψηφιακά βιβλία που στηρίζουν τα κρυπτονομίσματα.

Το ποσό αυτό είναι επταπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.

«Το οικοσύστημα DeFi είναι ένας απίστευτα συναρπαστικός και γρήγορος χώρος, με την καινοτομία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες να συμβαίνει με ταχύτητα φωτός», δήλωσε ο Tom Robinson, επικεφαλής επιστήμονας της Elliptic.

«Αυτό προσελκύει μεγάλα ποσά κεφαλαίων σε έργα που δεν είναι πάντα ισχυρά ή καλά δοκιμασμένα. Οι εγκληματίες έχουν δει την ευκαιρία να το εκμεταλλευτούν».

Τα τελευταία δύο χρόνια, το συνολικό χρηματικό ποσό που κατατέθηκε στις υπηρεσίες DeFi αυξήθηκε από μόλις 500 εκατομμύρια δολάρια σε 247 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς η τιμή του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων έχει αυξηθεί φέτος. Το Ethereum , το δίκτυο πίσω από το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο, θεωρείται η ραχοκοκαλιά πολλών εφαρμογών DeFi.

Όμως, καθώς η αγορά έχει αυξηθεί σε μέγεθος, αυξάνει και το επίπεδο της παράνομης δραστηριότητας. Νωρίτερα φέτος, η πλατφόρμα DeFi Poly Network έχασε περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια στη μεγαλύτερη κλοπή κρυπτονομισμάτων όλων των εποχών.

Σε μια παράξενη εξέλιξη, το σύνολο των κεφαλαίων αποκαταστάθηκε αργότερα από τους χάκερς, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι εκμεταλλεύτηκαν το Poly Network για να επισημάνουν ελαττώματα στο σύστημά του.

OT Originals

Περισσότερα από Blockchain

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο