Η βρετανική ηλεκτρονική τράπεζα Atom Bank καθιέρωσε τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για τα 430 μέλη του προσωπικού της, χωρίς να περικόψει τους μισθούς τους.

Οι εργαζόμενοι τώρα εργάζονται 34 ώρες σε τέσσερις ημέρες και έχουν άδεια Δευτέρα ή Παρασκευή, όταν προηγουμένως εργάζονταν 37,5 ώρες όλη την εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της τράπεζας Mark Mullen είπε στο BBC ότι εμπνεύστηκε από την πανδημία και πλέον στόχος του είναι να συμβάλει στη βελτίωση της ευημερίας και στη διατήρηση του προσωπικού.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι παρά το γεγονός ότι οι μέρες εργασίας είναι λιγότερες, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εργάζονται περισσότερες ώρες τις ημέρες που βρίσκονται στη δουλειά.

Ο Mullen είπε ότι η Covid έδειξε ότι η εργασία 9-5, Δευτέρα έως Παρασκευή είναι ένας αρκετά παλιομοδίτικος τρόπος δουλειάς.

«Δεν μπορώ να δω τον εαυτό μου να επιστρέφει σε μια πενθήμερη εβδομάδα»

Ο κ. Mullen είπε ότι η νέα ρύθμιση είναι εθελοντική, αλλά αντανακλά έντονα τις προτιμήσεις του προσωπικού του για πιο ευέλικτη εργασία.

«Όλοι αναμένεται να τηρήσουν αυτό», πρόσθεσε. «Δεν μπορώ να στέλνω email στο προσωπικό μου την Παρασκευή, δεν μπορώ να περιμένω να απαντήσουν».

Τα πρότυπα εργασίας έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Τον 19ο αιώνα οι περισσότεροι Βρετανοί εργάτες δούλευαν έξι μέρες εβδομάδες, αλλά τη δεκαετία του 1930 ο Henry Ford στις ΗΠΑ και η αλυσίδα φαρμακείων Boots στο Ηνωμένο Βασίλειο διέδωσαν το διήμερο Σαββατοκύριακο ως τρόπο ενίσχυσης της ευημερίας και της παραγωγικότητας.

Τώρα, οι εκκλήσεις για τετραήμερη εβδομάδα εργασίας αυξάνονται εν μέσω παρόμοιων ισχυρισμών ότι θα μπορούσε να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων.

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι οι δοκιμές μιας τετραήμερης εβδομάδας μεταξύ των εργαζομένων του δημόσιου τομέα στην Ισλανδία είχαν «συντριπτική επιτυχία» και βοήθησαν στη μείωση του άγχους και της εξουθένωσης.

Και η Microsoft Japan είπε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% κατά τη διάρκεια ενός πειράματος στο οποίο το προσωπικό εργάστηκε τέσσερις ημέρες την εβδομάδα με πλήρεις αποδοχές το 2019.

Ωστόσο, ορισμένοι εργοδότες πιστεύουν ότι δεν είναι το σωστό.

Το 2019, το ίδρυμα επιστημονικής έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου Wellcome Trust απέσυρε τα σχέδια να δοκιμάσει μια τετραήμερη εβδομάδα για τους 800 υπαλλήλους των κεντρικών γραφείων του, λέγοντας ότι θα ήταν «υπερβολικά πολύπλοκο επιχειρησιακά».

Η απόφαση ακολούθησε μια τρίμηνη μελέτη που διαπίστωσε ότι η συμπίεση της εργασίας σε ένα στενό πλαίσιο από Δευτέρα έως Πέμπτη θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ευημερία ορισμένων εργαζομένων και να βλάψει την παραγωγικότητα.

«Αυξημένη έκθεση στο στρες»

«Είναι αναμφίβολα μια θετική κίνηση για τους εργοδότες να επιδιώκουν να μειώσουν τις ώρες εργασίας των ανθρώπων χωρίς συμβιβασμούς στους μισθούς», δήλωσε στο BBC ο Μπεν Γουίλμοτ, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής στο Chartered Institute of Professional Development.

«Ωστόσο, νομίζω ότι η πρόκληση της απλής μείωσης των ωρών εργασίας των ανθρώπων χωρίς άλλες αλλαγές είναι ότι μπορείς να αυξήσεις την έκθεση στο άγχος, το οποίο είναι ήδη μία από τις κύριες αιτίες απώλειας χρόνου εργασίας λόγω απουσίας λόγω ασθένειας».

Η Atom ζητά από το προσωπικό της να συμπιέσει τις ώρες τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα και αναλογικά οι ώρες τους δεν έχουν περικοπεί ούτε μια ολόκληρη μέρα. Αλλά ο κ. Mullen είπε ότι οι εργαζόμενοι θα εξακολουθούν να αμείβονται με τον ίδιο τρόπο και να απολαμβάνουν ένα «σαββατοκύριακο τριών ημερών στο διηνεκές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή