Αν και εκ πρώτης όψεως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ στην ευρωζώνη αποτελούν ευχάριστη έκπληξη, μια δεύτερη ανάγνωση ενισχύει τις αβεβαιότητες για μέλλον.

Ειδικότερα, ο σύνθετος ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit ανήλθε τον Νοέμβριο στις 55,8 μονάδες από 54,2 τον Οκτώβριο, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση στις 53,2 μονάδες.

Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις 50 μονάδες που αποτελούν το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

Ωστόσο, παρά τα ευοίωνα αυτά στοιχεία, οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να προβληματίζουν.

Ενδεικτικό της τάσης που διαμορφώνεται, και που καταδεικνύει ότι ο πληθωρισμός μπορεί και να μην είναι τόσο παροδικός τελικά, είναι ότι επιμέρους δείκτης τιμών εισροών (δηλαδή των πρώτων υλών) διαμορφώθηκε στις 75,9 μονάδες από 73,2 έναν μήνα πριν. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από την έναρξη της έρευνας στα μέσα του 1998.

Ο πληθωρισμός αποδεικνύεται ένα επιπλέον εμπόδιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της IHS Markit, Chris Williamson.

«Με τις καθυστερήσεις της προσφοράς να παραμένουν κοντά σε υψηλά ρεκόρ και τις τιμές της ενέργειας να εκτινάσσονται υψηλότερα, η ανοδική πίεση στις τιμές έχει εν τω μεταξύ ενταθεί πολύ περισσότερο από οτιδήποτε είχε προηγουμένως παρατηρηθεί από τις έρευνες», είπε. «Δεδομένου του μείγματος καθυστερήσεων εφοδιασμού, του αυξανόμενου κόστους και των ανανεωμένων ανησυχιών για την Covid-19, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, προσθέτοντας βραχυπρόθεσμους καθοδικούς κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης».

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και στην έλλειψη οδηγών βαρέων φορτηγών οχημάτων.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα υπηρεσιών – που είναι ο κυρίαρχος στην ευρωζώνη – αυξήθηκε στις 56,6 μονάδες, από 54,6 -υψηλότερα από τις προσδοκίες για πτώση στις 53,5.

Ωστόσο, η αισιοδοξία φαίνεται ότι υποχωρεί καθώς τα lockdown έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στις υπηρεσίες. Ειδικότερα, ο δείκτης για τις προσδοκίες βυθίστηκε στις 66,6 μονάδες, από 69,0.

Σχολιάζοντας η Oxford Economics τόνισε ότι τα στοιχεία PMI για τον Νοέμβριο αιφνιδίασαν ευχάριστα, καθώς κινήθηκαν ανοδικά τόσο στην ευρωζώνη, όσο και επιμέρους στη Γαλλία και τη Γερμανία .

«Αυτές οι μετρήσεις αποτελούν έκπληξη δεδομένης της συγκράτησης στη δραστηριότητα που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες» αναφέρουν οι αναλυτές της Oxford.

Προειδοποιούν επίσης ότι με τα κρούσματα να αυξάνονται απότομα σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές γίνονται γρήγορα πιο απαισιόδοξες καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός άλλου επικίνδυνου κύματος κορωνοϊού.

Και προβλέπουν πιθανή επιδείνωση του κλίματος τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή