Σερί νέων ρεκόρ στις τιμές των ρύπων

Κοντά στα 70 ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Ρύπων η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών. Ευνοϊκή εξέλιξη για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος. Αυξάνει κατάτι το μεσοσταθμικό κόστος των λιγνιτικών μονάδων, παραμένουν ωστόσο φθηνότερες από του φυσικού αερίου.

Σερί νέων ρεκόρ στις τιμές των ρύπων

Εγγραφείτε στο OT Newsletter για την καθημερινή σας ενημέρωση με ειδήσεις από την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις αγορές και τα διεθνή.

* indicates required

Το ράλι στις διεθνείς τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων συνεχίζεται, αγγίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τα 70 ευρώ ανά τόνο CO2. Κι αυτό όταν το πρώτο εξάμηνο του έτους η μέση τιμή του δικαιώματος ήταν περίπου στα 44 ευρώ ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, το κόστος ήταν περίπου στο μισό.

Πάντως, το «σκαρφάλωμα» της τιμής των δικαιωμάτων στο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων (Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών – ΣΕΔΕ) φαίνεται ότι, αυτή τη φορά, δίνει μια «ανάσα» στην κυβέρνηση για την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος, τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, αναφερόμενος στην αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, μίλησε για συνολικό πακέτο στήριξης 680 εκατομμυρίων ευρώ, αντί 620 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Και αυτό διότι στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών της χαμηλής τάσης κατευθύνεται πλέον – σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του κ. Σκρέκα – το 69,36% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών. Και όσο τα δικαιώματα ακριβαίνουν τόσο το πορτοφόλι των ρύπων γεμίζει και έτσι αυξάνεται και η «προίκα» του Ταμείου.

Ωστόσο, με όλους τους διεθνείς αναλυτές να τοποθετούν την αρχή της ύφεσης της ενεργειακής κρίσης στα μέσα της άνοιξης, όσο κι αν αυξηθούν τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς ρύπων δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις επιδοτήσεις των «φουσκωμένων» τιμολογίων ρεύματος από τον Ιανουάριο και μετά, οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει άλλα μέτρα στήριξης.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ τα έσοδα των ρύπων

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, με βάση τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, από την αρχή του χρόνου ως την τελευταία δημοπρασία της 7ης Οκτωβρίου 2021, η πώληση των δικαιωμάτων εκπομπών που κατανεμήθηκαν στην Ελλάδα απέφερε στη χώρα έσοδα 755 εκατομμυρίων ευρώ. Δεδομένου ότι ως το τέλος του χρόνου θα διεξαχθούν επιπλέον 32 δημοπρασίες όπου θα πουληθούν περίπου 3,85 εκατομμύρια δικαιώματα, αναμένονται επιπλέον έσοδα άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η ανοδική πορεία της τιμής του δικαιώματος θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά. Να σημειωθεί ότι από 8 Νοεμβρίου οπότε ήταν στα 60,63 ευρώ έφτασε την περασμένη Παρασκευή στα 69,36 ευρώ.

Ποιοι άλλοι ευνοούνται

Όμως με τα έσοδα των ρύπων για το 2021 να ξεπερνούν πλέον το ένα δισ. ευρώ, δεν ευνοείται μόνο το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά και οι υπόλοιποι δικαιούχοι της κατανομής που είναι: ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ (8%), η βιομηχανία που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα (11%), το Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων στις υπό απολιγνιτοποίηση Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης (4,5%) και για τη χρηματοδότηση έργων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος (1,5%), η Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης (1,5%), ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (1%), το ΥΠΕΝ για την εξόφληση συσσωρευμένων υποχρεώσεων (1%), το Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (1%), ο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ( 0,6%) και ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας– Ισμαρίδας (0,04%).

Παραμένει φθηνότερος ο λιγνίτης

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, παρότι οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων έφτασαν μια ανάσα πριν τα 70 ευρώ ανά τόνο CO2, η παραγόμενη μεγαβατώρα (MWh) από λιγνίτη είναι φθηνότερη από εκείνη που παράγεται με καύσιμο φυσικό αέριο. Ειδικότερα, με τα δικαιώματα σε ιστορικό ρεκόρ, το κόστος ηλεκτροπαραγωγής μιας MWh από λιγνιτική μονάδα υπολογίζεται μεσοσταθμικά στα 130 ευρώ με 140 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος (105 ευρώ) να αφορά πλέον στο κόστος του CO2. Όσο για τις μονάδες φυσικού αερίου, το ράλι στις τιμές του καυσίμου έχει εκτοξεύσει το μεσοσταθμικό κόστος της παραγόμενης μεγαβατώρας πάνω από τα 200 ευρώ, με πολύ μικρό ποσοστό της τιμής να αφορά στα δικαιώματα εκπομπών ρύπων.

Περισσότερα από Καθαρή ενέργεια

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433