Το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι μόλις 8,8 εκατομμύρια, εκ των οποίων περίπου 3 εκατομμύριαθα είναι πάνω από 65 έτη. Για πρώτη φορά από τότε που γίνονται μετρήσεις οι γεννήσεις στη χώρα υποχώρησαν κάτω από τις 100.000 σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης γονιμότητας – 1,38 παιδιά ανά γυναίκα – είναι από τους χειρότερους στον κόσμο.
Το δημογραφικό, όπως και στην Ευρώπη, είναι από τα βασικά προβλήματα που θα κληθούν άμεσα να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις. Το ασφαλιστικό μας σύστημα θα χρειαστεί εκ βάθρων αναδιάρθρωση αφού οι εισφορές των νέων εργαζομένωνθα φτάνουν(;) μόνο για να δοθούν στην κυριολεξία συντάξεις πείνας.
Πώς όμως κάποιος νέος θα κάνει οικογένεια με 600 ευρώ τον μήνα; Αυτή είναι και η ουσία του προβλήματος. Οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν θα πρέπει να έχουν κοινή συνισταμένη την αύξηση των μισθών και του βιοτικού επιπέδου,εκτός βέβαια από τα επιδόματα για τον αριθμό των παιδιών που δίδονται και σήμερα. Οι καλοπληρωμένες όμως δουλειές είναι αποτέλεσμα σταθερών υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος πλούτος που θα διανεμηθεί στη συνέχεια.
Από εφέτος γίνεται μια καλή αρχή αφού η ανάπτυξη θα προσεγγίσει το 7%. Οι στόχοι πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να υπηρετηθούν από το πολιτικό προσωπικό: Μέσα από ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και κυρίως από τη δυναμική των ιδιωτικών επιχειρήσεωνθα πρέπει να επιτευχθεί μείωση της ανεργίας 10,5% έως το 2024, κάλυψη του επενδυτικού κενού των 100 δισ. που προκάλεσε η οικονομική και πανδημική κρίση, αλλά και να δοθεί πραγματική ανάσα στους δανειολήπτες με ρυθμίσεις δανείων. Κομβικός θα είναι και ο ρόλος των επιχειρηματιών. Τα επερχόμενα κέρδη επιβάλλεται να επιστρέψουν στην κοινωνία και να ανταμείψουν τους εργαζομένους.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα