Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Νότιας Ευρώπης έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων μετά την αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας, εξέλιξη που ενισχύει τις πιθανότητες ανάλογων κινήσεων και από άλλες κεντρικές τράπεζες για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αύξησε τα επιτόκια για δεύτερο συνεχή μήνα την Τετάρτη και προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες κατοικιών της χώρας να ετοιμαστούν για περισσότερες αυξήσεις.  Παρόλο που η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, η κίνηση είναι πιθανό να επηρεάσει και άλλες αγορές, ειδικά με τους οικονομικούς δείκτες να υποδεικνύουν ανάκαμψη από την βαθιά κρίση λόγω της COVID-19, σχολίασαν οι αναλυτές.

Τα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης θεωρούνται πιο ευαίσθητα στην προοπτική αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, καθώς έχουν χαμηλότερη αξιολόγηση από τα αντίστοιχα του Βορρά. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ιταλίας σημείωσε άνοδο 1,6 μονάδας βάσης (bps) στο 1,09%, που αντιστοιχεί σε υψηλό τριών εβδομάδων. Η διαφορά απόδοσης των ιταλικών με τα 10ετή γερμανικά ομόλογα άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Νοεμβρίου στις 129 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς σημείωσαν υψηλό τριών εβδομάδων επίσης κινούμενες αυτή την ώρα στο 1,34%.

Από την άλλη πλευρά, καθώς οι αγορές αναμένουν πως τα επιτόκια στις  ΗΠΑ θα αυξηθούν ταχύτερα από την ευρωζώνη,  το δολάριο κερδίζει έδαφος σε σχέση με το ευρώ  την ώρα που ορισμένοι στην αγορά φοβούνται επανάληψη του 2014-2015, όταν η ισοτιμία  ευρώ-δολαρίου υποχώρησε κατά 25%. Η κατάρρευση του ευρώ  έγινε  έξι μήνες μετά το αποκαλούμενο  taper tantrum, με τους επενδυτές να χρησιμοποιούν στρατηγικές  επιτοκίου πλεονεκτήματος. Αν και αυτή την φορά δεν αναμένεται κάποια σημαντική πτώση του ευρώ, εντούτοις  αναλυτές της Deutsche Bank βλέπουν πως η ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ως προς το δολάριο θα μπορούσε να υποχωρήσει το 2022 στο 1,10.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας