
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Νότιας Ευρώπης έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων μετά την αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας, εξέλιξη που ενισχύει τις πιθανότητες ανάλογων κινήσεων και από άλλες κεντρικές τράπεζες για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αύξησε τα επιτόκια για δεύτερο συνεχή μήνα την Τετάρτη και προειδοποίησε τους ιδιοκτήτες κατοικιών της χώρας να ετοιμαστούν για περισσότερες αυξήσεις. Παρόλο που η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, η κίνηση είναι πιθανό να επηρεάσει και άλλες αγορές, ειδικά με τους οικονομικούς δείκτες να υποδεικνύουν ανάκαμψη από την βαθιά κρίση λόγω της COVID-19, σχολίασαν οι αναλυτές.
Τα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης θεωρούνται πιο ευαίσθητα στην προοπτική αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, καθώς έχουν χαμηλότερη αξιολόγηση από τα αντίστοιχα του Βορρά. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ιταλίας σημείωσε άνοδο 1,6 μονάδας βάσης (bps) στο 1,09%, που αντιστοιχεί σε υψηλό τριών εβδομάδων. Η διαφορά απόδοσης των ιταλικών με τα 10ετή γερμανικά ομόλογα άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Νοεμβρίου στις 129 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς σημείωσαν υψηλό τριών εβδομάδων επίσης κινούμενες αυτή την ώρα στο 1,34%.
Από την άλλη πλευρά, καθώς οι αγορές αναμένουν πως τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα αυξηθούν ταχύτερα από την ευρωζώνη, το δολάριο κερδίζει έδαφος σε σχέση με το ευρώ την ώρα που ορισμένοι στην αγορά φοβούνται επανάληψη του 2014-2015, όταν η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου υποχώρησε κατά 25%. Η κατάρρευση του ευρώ έγινε έξι μήνες μετά το αποκαλούμενο taper tantrum, με τους επενδυτές να χρησιμοποιούν στρατηγικές επιτοκίου πλεονεκτήματος. Αν και αυτή την φορά δεν αναμένεται κάποια σημαντική πτώση του ευρώ, εντούτοις αναλυτές της Deutsche Bank βλέπουν πως η ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ως προς το δολάριο θα μπορούσε να υποχωρήσει το 2022 στο 1,10.


Latest News

Εξετάζεται κρατική στήριξη για τη διάσωση της First Republic Bank
Τι συζητούν CEO τραπεζών της Wall Street και στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Σαουδική Αραβία: Πετροδολάρια… στον αέρα
Τα νέα σχέδια στο πλαίσιο του οικονομικού μετασχηματισμού του βασιλείου, στο φόντο και της συμφωνίας με το Ιράν

Ο ιατρικός τουρισμός πασχίζει να ξεπεράσει το πανδημικό σοκ
Μειωμένος κατά 21 δισ. δολάρια από όσο ήταν το 2019 υπολογίζεται ότι θα είναι εφέτος ο τζίρος στον κλάδο – Ανάπτυξη έως 10% προβλέπουν για το 2023 οι ειδικοί
![Επαγγελματικά ταξίδια: Η λίστα με τις 10 ακριβότερες πόλεις στον κόσμο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/shutterstock_232581154_med-600x443.webp)
Η λίστα με τις 10 ακριβότερες πόλεις στον κόσμο για επαγγελματικά ταξίδια [γράφημα]
Η Νέα Υόρκη παρέμεινε ο πιο ακριβός προορισμός επαγγελματικών ταξιδιών στον κόσμο το 2022

Μπόνους...γιοκ λέει η ελβετική κυβέρνηση- Ανέστειλε τις πληρωμές μπόνους
Οι ελβετικές αρχές δήλωσαν ότι θα απαγορεύσουν τις πληρωμές των «αναβαλλόμενων» μπόνους, παρόλο που έχουν ήδη εγκριθεί
![Απολύσεις-Τεχνολογία: Κοντά στο μισό εκατομμύριο τους τελευταίους 12 μήνες [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/ot_apolyseis-2-1024x600-1-600x352.jpg)
Στον...δρόμο σχεδόν μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στην τεχνολογία [Γράφημα]
Το 35% ή 143,980 απολύσεις αφορά εταιρείες με προσωπικό άνω των 3.000 εργαζομένων

Τσουνάμι απολύσεων φοβούνται τώρα σε Credit Suisse και UBS
Μπορεί να χαθούν έως και 40.000 θέσεις εργασίας
![Credit Suisse: Οι ομολογιούχοι ΑΤ 1 οι μεγάλοι χαμένοι της διάσωσης [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/ot_creditSuisse_ubs-600x352.png)
Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το σχέδιο για να διασωθεί η Credit Suisse [γράφημα]
Οι ομολογιούχοι έναντι των μετόχων έχουν προτεραιότητα όταν προκύπτει θέμα αποζημίωσης

Έγινε η Ελβετία... μπανανία; Τι λένε αναλυτές για τη διάσωση της Credit Suisse
Πώς σχολιάζουν οικονομικοί παράγοντες τη συμφωνία με την UBS - Τα απόνερα στο ελβετικό φράγκο

Το «μήνυμα» Ενριά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες -Τι λέει για επιτόκια και φθηνό χρήμα
Επισήμανε ωστόσο ότι δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στην άντληση φθηνής ρευστότητας για να καλύπτουν τις ανάγκες τους