Επενδύσεις «μαμούθ» συνολικού ύψους 210 δισ. ευρώ έως το 2030 στοχεύει να κινητοποιήσει ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Enel επδιώκοντας να φέρει την πλήρη απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων του το 2040 αντί για το 2050.

Σήμερα το πρωί στη Ρώμη ο CEO & General Manager Francesco Starace και ο CFO Alberto de Paoli παρουσίασαν το στρατηγικό σχέδιο 2022-2024 της Enel καθώς και τα αναθεωρημένα σημεία του μεγάλου επενδυτικού πλάνου του ομίλου έως το 2030. Έτσι στη δεκαετία οι Ιταλοί σκοπεύουν να διαθέσουν 210 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ψηφιακών υπηρεσιών και έξυπνων δικτύων σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Το επενδυτικό πλάνο είναι αυξημένο κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ 40 δις. ευρώ θα προέλθουν από Τρίτα Μέρη. Μόνο η Enel θα χρηματοδοτήσει με 170 δισ. ευρώ το σχέδιο που αποσκοπεί να φτάσει σε 10 χρόνια νωρίτερα στο «Net Zero» δηλαδή στην κλιματική ουδετερότητα.

EBITDA και μέρισμα

Σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά τα δύο κορυφαία στελέχη της Enel μεταξύ 2020 και 2030, το τακτικό EBITDA του oμίλου αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%-6% ετησίως ενώ το καθαρό τακτικό εισόδημα του ομίλου αναμένεται να αύξηση κατά 6%-7% ετησίως.

Η αξία που δημιουργεί η Enel για τους πελάτες αναμένεται να επιφέρει μείωση έως και 40% στις ενεργειακές τους δαπάνες και παράλληλα μείωση έως και 80% του περιβαλλοντικού αποτυπώματος έως το 2030.

Το 2024, το τακτικό EBITDA του Ομίλου αναμένεται να φθάσει τα 21,0-21,6 δισ. ευρώ, έναντι 18,7-19,3 δισ. ευρώ εκτιμάται το 2021. Τα καθαρά τακτικά έσοδα της Enel αναμένεται να αυξηθούν σε 6,7-6,9 δισ. ευρώ το 2024, έναντι 5,4-5,6 δισ. ευρώ που εκτιμάται το 2021.

Η μερισματική πολιτική της Enel, σύμφωνα με τα στελέχη της, για την περίοδο παραμένει απλή, προβλέψιμη και ελκυστική.

Το μέρισμα που λαμβάνουν οι μέτοχοι προβλέπεται να αυξηθεί κατά 13%, έως 0,43 ευρώ/μετοχή, μεταξύ 2021 και 2024.

Η αύξηση των κερδών σε συνδυασμό με τη μερισματική απόδοση θα οδηγήσει σε συνολική απόδοση 13% την περίοδο 2022 – 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΔΕΗ-ΕΛΙΝΟΪΛ: Ξεκίνησε η εγκατάσταση των 100 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων  
Green |

ΔΕΗ και ΕΛΙΝΟΪΛ δρομολογούν τη δημιουργία 100 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων  

Η υλοποίηση του πλάνου των δύο επιχειρήσεων στο πλαίσιο MοU, που είχε υπογραφεί πριν έναν χρόνο, μπήκε σε ρότα υλοποίησης. Γιατί δεν λειτουργεί το σύστημα εισροών εκροών στα πρατήρια καυσίμων;  

Ηλεκτροκίνηση: Η κινεζική BYD εκτόπισε την Tesla σε πωλήσεις παγκοσμίως κατά το α’ εξάμηνο του έτους
Green |

Η κινεζική εταιρεία που «έκλεψε» τα σκήπτρα της Tesla

Πρόκειται για την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD, μέτοχος της οποίας είναι η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ. Η εταιρεία κατέκτησε και την δεύτερη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή μπαταριών EV, ξεπερνώντας την νοτιοκορεατική LG Energy

ΑΠΕ: Το «lifting» στα παλιά έργα δίνει περισσότερη ισχύ
Green |

Το «lifting» στα παλιά έργα ΑΠΕ δίνει περισσότερη ισχύ

Με το λεγόμενο «repowering», οι παλιοί αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί εκσυγχρονίζονται και γίνονται πιο αποδοτικοί. Ήδη αρκετά αιολικά πάρκα λειτουργούν …σαν καινούργια, ενώ παλιά φωτοβολταϊκά ανανεώνονται