Ως τις 10 Δεκεμβρίου, αν δεν μεσολαβήσει κάποιο μεγάλο απρόοπτο, θα έχει αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, πως θα τηρηθεί η δέσμευση όλων πως η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους – αλλά και ότι η τελευταία σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το 2020 θα σφραγιστεί από την απουσία της Μέρκελ, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.

Το σίγουρο είναι ότι η παρουσίαση του νέου κυβερνητικού προγράμματος στο οποίο κατέληξαν οι τρεις εταίροι και η κατανομή των θώκων στη νέα κυβέρνηση – Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες – σημαίνει ότι ξεπεράστηκε το προτελευταίο και πιο δύσκολο εμπόδιο. Πλέον, αυτό που ουσιαστικά απομένει είναι η έγκριση της συμφωνίας από τα μέλη των τριών κομμάτων, μια διαδικασία η οποία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου.

Οι διαδικασίες έγκρισης

Οι Πράσινοι είναι αυτοί που θα προηγηθούν, καθώς η διαδικασία αναμένεται ότι θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη και θα διαρκέσει δέκα ημέρες, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότερων μελών. Από την πλευρά τους, SPD και FDP έχουν προγραμματίσει συνέδρια για τις 4-5 Δεκεμβρίου, τα οποία επίσης αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως.

Στη συνέχεια, δηλαδή από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, ο Σολτς μπορεί να παρουσιαστεί στην ομοσπονδιακή βουλή και να ζητήσει την εκλογή του στη θέση του καγκελαρίου. Την ίδια ημέρα, θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο της δημοκρατίας και η κυβέρνηση, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από την Bundestag.

Το τυπικό της διαδικασίας ολοκληρώνεται με την τελετή παράδοσης και παραλαβής της καγκελαρίας, ανάμεσα σε Μέρκελ και Σολτς, κάτι που επίσης μπορεί να γίνει αυθημερόν, ενώ την επομένη θα γίνουν οι αντίστοιχες διαδικασίες στα υπουργεία – ο αριθμός των οποίων αναμένεται πως θα είναι 17, δηλαδή ένας παραπάνω σε σύγκριση με τα υπάρχοντα.

Η μοιρασιά των υπουργείων

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες των γερμανικών Μέσων αναφέρουν πως οι Σοσιαλδημοκράτες θα ηγηθούν έξι υπουργείων – ανάμεσά τους, των υπουργείων Εσωτερικών, Άμυνας και Υγείας, που θεωρείται «καυτή πατάτα» λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας. Επίσης, θα έχουν τα υπουργεία Κατασκευών και Κατοικιών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικής Συνεργασίας.

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι θα αναλάβουν, με την Αναλένα Μπέρμποκ, το υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, αναμένεται να τους ανατεθούν τα υπουργεία Οικονομίας και Κλίματος (νέο, με αναβαθμισμένο ρόλο), Οικογενειών, Αγροτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος.

Όσο για τους Φιλελεύθερους, ο Κρίστιαν Λίντνερ δείχνει να έχει «κλειδώσει» το υπουργείο Οικονομικών, που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως και τους εταίρους της Γερμανίας στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Επίσης, στελέχη του κόμματος θα ηγηθούν των υπουργείων Μεταφορών, Δικαιοσύνης και Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube