Με 399,8 κρούσματα κορωνοϊού εντός επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους ο δείκτης θετικότητας στη Γερμανία σημειώνει νέο αρνητικό ρεκόρ. Αναμένεται ότι η υγειονομική κατάσταση θα χειροτερέψει και άλλο. Την ίδια στιγμή η εκστρατεία εμβολιασμού δεν προχωρά στο βαθμό που θα απαιτούσαν οι περιστάσεις. Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί μόνο το 68% του πληθυσμού. Σύμφωνα με επιδημιολόγους, για να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης» θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί ή να έχει αναρρώσει από κορωνοϊό τουλάχιστον το 85% του πληθυσμού. Εδώ και μέρες η γερμανική κοινή γνώμη συζητά το θέμα της καθιέρωσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά το παράδειγμα της Αυστρίας.

Διαβάστε επίσης: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός προστατεύει τις ελευθερίες»

Η πολιτική «ψάχνεται» – οι νομικοί υπέρ

Ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας είναι διχασμένος σε ό,τι αφορά την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού. Οι διαφορές δεν εκφράζονται μεταξύ, αλλά εντός των κομμάτων. Στους Χριστιανοδημοκράτες για παράδειγμα ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν και ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, απορρίπτουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επειδή ένα τέτοιο μέτρο θα δίχαζε την κοινωνία. Από την άλλη πλευρά, σειρά χριστιανοδημοκρατών Πρωθυπουργών κρατιδίων αλλά και ο χριστιανοκοινωνιστής Πρωθυπουργός της Βαυαρία, Μάρκους Ζέντερ, είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού επειδή, όπως υποστηρίζουν, μόνο κατά αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουν οι πολίτες ξανά τις ελευθερίες που τώρα περιορίζονται. Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, τα τρία κόμματα που προτίθεται να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση, δεν έχουν πάρει ακόμη θέση. Στελέχη τους εκφράζουν όμως αντικρουόμενες απόψεις.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία – Lockdown ζητά ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ

Σε αντίθεση με τον πολιτικό κόσμο, στους νομικούς κύκλους διαπιστώνεται μια πλειοψηφική τάση. Η κρατούσα άποψη μεταξύ των συνταγματολόγων που έχουν μέχρι στιγμής εκφραστεί δημόσια είναι, ότι το Σύνταγμα επιτρέπει την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Όπως ενδεικτικά δήλωσε ο Φρανς Μάιερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπίλεφελεντ, «η ατομική ελευθερία σταματά εκεί όπου απειλείται η ελευθερία και η υγεία άλλων». Την άποψη αυτή στηρίζει και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Εκπρόσωπός του χαρακτήρισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ως ένα έσχατο μέσο που δεν μπορεί να αποκλεισθεί και το οποίο συνάδει με το Σύνταγμα.

Πηγή: Deutshe Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας