Για έναν άγριο πληθωρισμό, ο οποίος στα τρόφιμα είναι πολύ υψηλός, έκανε λόγο ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το βήμα του Fortune CEO Initiative 2021, επισημαίνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν ώστε να μη γίνει διαρθρωτικός και περάσει στους μισθούς, ωστόσο εκτίμησε πως δεν θα τα καταφέρουν.

«Οι αυξήσεις τιμών είναι τεράστιες. Δεν γίνεται οι επιχειρήσεις να μην ανεβάσουν τις τιμές τους 10%. Τον Γενάρη θα πάμε για ανατιμήσεις, οπότε θα αναγκαστούν οι επιχειρήσεις να το περάσουν και στους μισθούς. Θα ζήσουμε με πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια. Είναι μια καινούργια και απότομη οικονομική πραγματικότητα», τόνισε.

Έφερε ως παράδειγμα αυξήσεις τιμών 400% στα φυτικά λιπαρά, έως 60% στα υλικά συσκευασίας, 18% στη ζάχαρη, 15% στο κακάο και έως 60% στα δημητριακά.

Εξαγορές: Χρονιά ρεκόρ το 2021

Σχετικά με τους ξένους επενδυτές ο ίδιος σχολίασε ότι το 2021 πρέπει να είναι χρονιά-ρεκόρ για τις εξαγορές. Όπως είπε, οι ξένοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν consolidation και εξαγωγές, ενώ επεσήμανε τον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, όταν τα funds αποεπενδύσουν μετά από μια πενταετία. Μιλώντας για συνεργασίες, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι ο Έλληνας δεν έχει τη νοοτροπία του συνεταιρίζεσθαι και εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα προωθηθούν συγχωνεύσεις με τα κίνητρα που θεσμοθετούνται.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «extreme πράγματα» την απεργία στην εστίαση ενώ εξέφρασε ανησυχία και για την προσέγγιση του κράτους. «Φοβάμαι ότι έχουμε ακουμπήσει πολλές από τις ελπίδες μας στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα απευθυνθεί σε μεγάλους οργανισμούς. Είδαμε ότι τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν είναι έργα υποδομών. Το Ταμείο Ανάπτυξης δεν μπορεί να λειτουργήσει για τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
ΓΕΜΗ – Ποια δεδομένα θα δύνανται να διατίθενται στα πιστωτικά ιδρύματα
Οικονομία |

Ποια δεδομένα του ΓΕΜΗ θα δύνανται να διατίθενται στα πιστωτικά ιδρύματα

Για πρώτη φορά καθορίζεται η πολιτική χρήσης, το κόστος χρήσης και η διαδικασία για την χορήγηση δεδομένων που τηρούνται στο ΓΕΜΗ προς τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος και τις διατραπεζικές εταιρίες

Μητσοτάκης – Γουάτσα – Αισιοδοξία για την πορεία της χώρας
Οικονομία |

Εύσημα από Γουάτσα: Η Ελλάδα ελκυστική για μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια

Ο ινδοκαναδός επενδυτής εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας - Συνομίλησε διαδικτυακά με τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο του συνεδρίου «Reinventing Greece through investments in innovation» που διοργάνωσε ο ΣΕΒ

Μητσοτάκης στο Reuters – Η ανάπτυξη μπορεί να ξεπεράσει το 4,5% το 2022
Επικαιρότητα |

Μητσοτάκης στο Reuters: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,5% το 2022 και ίσως ακόμα υψηλότερα

"Αν υποθέσουμε ότι η πανδημία θα φτάσει σταδιακά στο τέλος της κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022, είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη, στο πλαίσιο του συνεδρίου Reuters Next.

Δημοσιονομικό Συμβούλιο – «Βλέπει» ανάπτυξη 6,1% το 2021
Macro |

Δημοσιονομικό συμβούλιο: Οι 3 αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία

Όπως τονίζει η φθινοπωρινή έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η ελληνική οικονομία είχε ισχυρή ανάπτυξη και τα επιμέρους στοιχεία επιτρέπουν να υπάρχει αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας