Στη χώρα των θαυμάτων την Ελλάδα, όλα μπορούν να συμβούν. Η σκιώδης υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ μας ενημέρωσε χθες ότι οι συνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν τρία χρόνια 13ης σύνταξης. Την είχαν λέει θεσμοθετήσει όταν ήταν στην κυβέρνηση και η σημερινή τη σταμάτησε. Πρόκειται για μεγάλη αποκάλυψη, που φαντάζομαι ότι προκαλεί ρίγη συγκίνησης στο Μαξίμου, δεδομένου ότι επί 28 μήνες που βρίσκονται και αυτοί στην κυβέρνηση, μόνο δίνουν. Οχι 13η σύνταξη. Αλλά μερίσματα κοινωνικά, μερίσματα ανάπτυξης, βοηθήματα και διάφορα άλλα συναφή δίνουν και με το παραπάνω. Ούτε ένα περιοριστικό μέτρο. Ούτε ένα μέτρο λιτότητας. 13η σύνταξη όμως η αλήθεια είναι ότι δεν έδωσαν. Φαντάζομαι οπότε είναι απλά διαδικαστικό το θέμα. Αλλάζει η κυβέρνηση και αμέσως οι συνταξιούχοι πάνε στα δημόσια ταμεία για να εισπράξουν.

Δεν είναι και λίγο πράγμα, να κάνεις αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση που καλείται να διαχειριστεί ένα έλλειμμα που φτάνει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ και να μην της λες λέξη για περικοπές. Αλλά να της λες δώσε και άλλο. Πόσο; Μέχρι να πέσει ο ήλιος… Αναρωτιέσαι πραγματικά τι κακοδαιμονία κουβαλά αυτή η χώρα και δεν μπορεί να κάνει μια κανονική συζήτηση. Εκεί που κατεξοχήν ενδημούν τα ελληνικά θαύματα είναι στο χρηματιστήριο. Από την περίοδο του Καλογρίτσα και των βοσκοτόπων είχαμε να ακούσουμε για την Attica Bank. Θα κάνει λέει αύξηση κεφαλαίου. Θα πρέπει να βρει περίπου 240 εκατ. ευρώ, που δεν είναι βέβαιο ότι της φτάνουν ούτε αν θα τα βρει, από ιδιώτες, γιατί οι κρατικοί ή ημικρατικοί φορείς παραμονεύουν να τα βάλουν αν αντιλαμβάνομαι καλώς με ιδιαίτερη προθυμία. Ακούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για το θέμα; Επ’ ουδενί. Εξαιτίας αυτής της αύξησης τη Δευτέρα στο ταμπλό του χρηματιστηρίου έγιναν τα απίστευτα με τη μετοχή της. Στη λήξη της συνεδρίασης, το ταμπλό έγραψε ημερήσια μεταβολή 549,64% (!). Η κεφαλαιοποίηση της μικρότερης εισηγμένης τράπεζας εκτινάχθηκε στα 2,179 δισ. ευρώ και ξαφνικά βρέθηκε στα… σαλόνια της πολύ υψηλής κεφαλαιοποίησης, για την ακρίβεια στην όγδοη θέση, δηλαδή μια θέση κάτω από την Εθνική και τέσσερις πάνω από την Πειραιώς.

Προφανώς, βέβαια, η Attica Bank δεν θα μπορούσε να έχει τέτοια κεφαλαιοποίηση, εκτός ίσως αν βρισκόταν κοίτασμα χρυσού ή πετρελαίου κάτω από τα γραφεία της, όπως μου έλεγε με διάθεση χιούμορ ένας καλός φίλος που παρακολουθεί από κοντά την αγορά εδώ και χρόνια. Είναι ξεκάθαρο, ότι όσο τα κόμματα μιλούν για μερίσματα, οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η επανεκκίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, μένουν πίσω.

Τα θαύματα δεν σταματούν όμως. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο οποίος έχει συνηθίσει να δέχεται ο ίδιος καταγγελίες, πέρασε χθες στον ρόλο του καταγγέλλοντος. Αποκάλυψε ότι μόνο στην Ελλάδα και το συμπαθές Μεξικό, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Επιβεβαίωσε ότι εξ’ αυτού του λόγου το κόστος τους είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, ενώ και τα παράπονα για τις υπηρεσίες τους πέφτουν βροχή. Προφανώς δεν αξίζει ούτε αυτό το θέμα να το συζητήσουμε. Και γιατί άλλωστε…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion