Στη χώρα των θαυμάτων την Ελλάδα, όλα μπορούν να συμβούν. Η σκιώδης υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ μας ενημέρωσε χθες ότι οι συνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν τρία χρόνια 13ης σύνταξης. Την είχαν λέει θεσμοθετήσει όταν ήταν στην κυβέρνηση και η σημερινή τη σταμάτησε. Πρόκειται για μεγάλη αποκάλυψη, που φαντάζομαι ότι προκαλεί ρίγη συγκίνησης στο Μαξίμου, δεδομένου ότι επί 28 μήνες που βρίσκονται και αυτοί στην κυβέρνηση, μόνο δίνουν. Οχι 13η σύνταξη. Αλλά μερίσματα κοινωνικά, μερίσματα ανάπτυξης, βοηθήματα και διάφορα άλλα συναφή δίνουν και με το παραπάνω. Ούτε ένα περιοριστικό μέτρο. Ούτε ένα μέτρο λιτότητας. 13η σύνταξη όμως η αλήθεια είναι ότι δεν έδωσαν. Φαντάζομαι οπότε είναι απλά διαδικαστικό το θέμα. Αλλάζει η κυβέρνηση και αμέσως οι συνταξιούχοι πάνε στα δημόσια ταμεία για να εισπράξουν.
Δεν είναι και λίγο πράγμα, να κάνεις αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση που καλείται να διαχειριστεί ένα έλλειμμα που φτάνει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ και να μην της λες λέξη για περικοπές. Αλλά να της λες δώσε και άλλο. Πόσο; Μέχρι να πέσει ο ήλιος… Αναρωτιέσαι πραγματικά τι κακοδαιμονία κουβαλά αυτή η χώρα και δεν μπορεί να κάνει μια κανονική συζήτηση. Εκεί που κατεξοχήν ενδημούν τα ελληνικά θαύματα είναι στο χρηματιστήριο. Από την περίοδο του Καλογρίτσα και των βοσκοτόπων είχαμε να ακούσουμε για την Attica Bank. Θα κάνει λέει αύξηση κεφαλαίου. Θα πρέπει να βρει περίπου 240 εκατ. ευρώ, που δεν είναι βέβαιο ότι της φτάνουν ούτε αν θα τα βρει, από ιδιώτες, γιατί οι κρατικοί ή ημικρατικοί φορείς παραμονεύουν να τα βάλουν αν αντιλαμβάνομαι καλώς με ιδιαίτερη προθυμία. Ακούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για το θέμα; Επ’ ουδενί. Εξαιτίας αυτής της αύξησης τη Δευτέρα στο ταμπλό του χρηματιστηρίου έγιναν τα απίστευτα με τη μετοχή της. Στη λήξη της συνεδρίασης, το ταμπλό έγραψε ημερήσια μεταβολή 549,64% (!). Η κεφαλαιοποίηση της μικρότερης εισηγμένης τράπεζας εκτινάχθηκε στα 2,179 δισ. ευρώ και ξαφνικά βρέθηκε στα… σαλόνια της πολύ υψηλής κεφαλαιοποίησης, για την ακρίβεια στην όγδοη θέση, δηλαδή μια θέση κάτω από την Εθνική και τέσσερις πάνω από την Πειραιώς.
Προφανώς, βέβαια, η Attica Bank δεν θα μπορούσε να έχει τέτοια κεφαλαιοποίηση, εκτός ίσως αν βρισκόταν κοίτασμα χρυσού ή πετρελαίου κάτω από τα γραφεία της, όπως μου έλεγε με διάθεση χιούμορ ένας καλός φίλος που παρακολουθεί από κοντά την αγορά εδώ και χρόνια. Είναι ξεκάθαρο, ότι όσο τα κόμματα μιλούν για μερίσματα, οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η επανεκκίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, μένουν πίσω.
Τα θαύματα δεν σταματούν όμως. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο οποίος έχει συνηθίσει να δέχεται ο ίδιος καταγγελίες, πέρασε χθες στον ρόλο του καταγγέλλοντος. Αποκάλυψε ότι μόνο στην Ελλάδα και το συμπαθές Μεξικό, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Επιβεβαίωσε ότι εξ’ αυτού του λόγου το κόστος τους είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, ενώ και τα παράπονα για τις υπηρεσίες τους πέφτουν βροχή. Προφανώς δεν αξίζει ούτε αυτό το θέμα να το συζητήσουμε. Και γιατί άλλωστε…
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα