Δριμεία κριτική δέχεται η κυβέρνηση για δύο αποφάσεις της οι οποίες αφενός έχουν κοινωνικό πρόσημο, αφετέρου χαρακτηρίζονται ως ανεπαρκείς καθώς οι προβλέψεις τους υπολείπονται των αναγκών εργαζομένων και συνταξιούχων.

Οι δυο αποφάσεις αφορούν: Πρώτον, τον καθορισμού των αποζημιώσεων στους τηλεργαζόμενους για την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας.

Δεύτερον, την ανακοίνωση του επιδόματος των 250 ευρώ προς τους συνταξιούχους, από τον πρωθυπουργό, επίδομα το οποίο οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων χαρακτηρίζουν «εμπαιγμό», «ψίχουλα», «επαιτεία» και «χαρτζιλίκη – ξεροκόμματο για λίγους».

Η απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη ορίζει το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης που οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία, για την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας, όπως ορίζει ο πρόσφατος σχετικός νόμος (4808/2021).

Το ελάχιστο μηνιαίο ποσό που πρέπει να καταβάλλουν οι εργοδότες τηλεργαζομένων είναι: 13 ευρώ για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, 10 ευρώ για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών και 5 ευρώ για την συντήρηση του εξοπλισμού.

Η αποζημίωση για το κόστος των επικοινωνιών δεν καταβάλλεται αν ο εργοδότης το καλύπτει, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου – κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ενώ αντιστοίχως δεν καταβάλλεται αποζημίωση για τη συντήρηση του εξοπλισμού αν οι συσκευές παρέχονται από τον εργοδότη.

Ως εμπαιγμό χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη πρόβλεψη αποζημίωσης λειτουργικών εξόδων, η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι προβλέψεις είναι ανεπαρκείς, τόσο ως προς το ύψος, αλλά και ως προς την αξιολόγηση των αναγκών, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται σημαντικά έξοδα, όπως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης τον χειμώνα ή της χρήσης κλιματισμού τους θερινούς μήνες», σημειώνει η βουλευτής.

Συνταξιούχοι κατά Μητσοτάκη

Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη κάνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωσή του γύρω από το επίδομα των 250 ευρώ. Το Δίκτυο χαρακτηρίζει το επίδομα ως χαρτζιλίκι το οποίο μάλιστα δεν θα λάβουν περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχοι.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που διέρρευσαν – όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων – το επίδομα θα λάβουν μόνο όσοι παίρνουν κύρια και επικουρική σύνταξη έως 450 ευρώ το μήνα, και αυτοί υπό προϋποθέσεις.

Το Δίκτυο μιλάει για «συνταξιούχους που δεν είναι επαίτες» ώστε να τους δίδεται ένα «… ξεροκόμματο των 250 ευρώ» και σημειώνει τα 210 εκατ. ευρώ του μέτρου δεν είναι ούτε το μισό ποσό από τα 431 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν από την φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Τέλος, συγκριτικά υπενθυμίζει ότι «η 13η σύνταξη – την οποία κατήργησε η σημερινή κυβέρνηση – έδινε το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax