Οι μετοχές της γερμανικής εταιρείας κάνναβης SynBiotic αυξήθηκαν απότομα την Πέμπτη, λίγο μετά τη δέσμευση της νέας γερμανικής κυβέρνησης να καταστήσει την καταστήσει νόμιμη.

Οι μετοχές της εταιρείας με έδρα το Μόναχο αυξήθηκαν κατά 33% στα 29 ευρώ στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και πλέον η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Την Τετάρτη επετεύχθη συμφωνία κυβερνητικής συμμαχίας μεταξύ του σοσιαλδημοκρατικού SPD, των Πρασίνων και του FDP για πρώτη φορά στην ιστορία της Γερμανίας. Ο αποκαλούμενος συνασπισμός «φανάρι» συμφώνησε μεταξύ άλλων και σε ένα σχέδιο νομιμοποίησης της πώλησης κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση σε ενήλικες, και σε καταστήματα που θα έχουν ειδική άδεια.

Με επικεφαλής τον Λαρς Μιούλερ, η SynBiotic θέλει να χρησιμοποιήσει ουσίες που προέρχονται από την κάνναβη για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως ο χρόνιος πόνος, το άγχος και τα προβλήματα ύπνου. Η κάνναβη έχει μια σειρά από αρνητικές παρενέργειες ανάλογα με την ισχύ της, τη συχνότητα λήψης και το άτομο.

Ο επενδυτής τεχνολογίας Κριστιάν Ανγκερμάγερ, ο οποίος κατέχει το 45% των μετοχών της SynBiotic, δήλωσε στο CNBC: «Ο μεγαλύτερος κερδισμένος [της γερμανικής νομιμοποίησης της κάνναβης] είναι η δική μου εταιρεία κάνναβης SynBiotic, η οποία είναι η μόνη εισηγμένη στη Γερμανία εταιρεία κάνναβης — και μία από τις μεγαλύτερες γενικά».

Ο Ανγκερμάγερ έχει επενδύσει σε μια εταιρεία που ονομάζεται ATAI, η οποία προσπαθεί να αναπτύξει φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία παθήσεων ψυχικής υγείας. Οι μετοχές της ATAI σημείωσαν άνοδο 40% στο ντεμπούτο της στη Wall Street τον Ιούνιο, αλλά έκτοτε έχασαν τη μισή τους αξία.

Ο Αλεξάντερ Γκαλίτσα, αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Hauck and Aufhauser, εκτιμά ότι η γερμανική αγορά κάνναβης είναι έτοιμη για «εκρηκτική ανάπτυξη» τα επόμενα χρόνια.

27.000 νέες θέσεις εργασίας

Ο Γκαλίτσα επεσήμανε τις μελέτες που υποδηλώνουν ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης θα μπορούσε να δημιουργήσει από 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ έως 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσιων φορολογικών εσόδων, ενώ επίσης εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 27.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Προφανώς, αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τη SynBiotic, η οποία έχει ήδη δημιουργήσει μια ισχυρή θέση στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων κάνναβης και ειδικά στη Γερμανία», σημείωσε.

Η ψυχαγωγική χρήση κάνναβης στον Καναδά νομιμοποιήθηκε στα τέλη του 2018 και τα ετήσια έσοδα έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, είπε ο Γκαλίτσα, προτού προσθέσει ότι ο Καναδάς φιλοξενεί σημαντικά λιγότερους ανθρώπους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή