Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας έκανε λόγο για «στρεβλές αποτιμήσεις στην αγορά κατοικίας», γεγονός που χαρακτήρισε ως «ειδική ευπάθεια», καθώς οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη.

«Βασικά βλέπουμε όλους τους δείκτες – τιμές, πίστωση – να συνεχίζουν να αυξάνονται στη Γερμανία, χωρίς να υπάρχει πραγματικά μεγάλη επίδραση της πανδημίας», δήλωσε η Claudia Buch, αντιπρόεδρος της Bundesbank.

Μιλώντας στο CNBC, πρόσθεσε ότι η ομάδα της στην Bundesbank έχει καταλήξει σε εκτιμήσεις για αποκλίσεις τιμών της τάξης του 10% έως 30% από τα θεμελιώδη μεγέθη.

«Αυτό που είναι νέα εξέλιξη είναι ότι αυτές οι υπερτιμήσεις είναι επίσης ευρύτερα διαδεδομένες, επομένως βρίσκονται εκτός των μεγάλων πόλεων… [και] σχεδόν το 90% των νοικοκυριών αναμένει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται», είπε.

Η τελευταία αξιολόγηση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από την Bundesbank σημείωσε επίσης ότι οι γερμανικές τράπεζες θα πρέπει να δημιουργήσουν κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν αυτά τα πιθανά ζητήματα στην αγορά κατοικίας.

Μελλοντική έκθεση τραπεζών

Υπάρχουν ανησυχίες ότι με την υπερτίμηση του κλάδου ακινήτων, οι τράπεζες δεν εκτιμούν σωστά την πραγματική αξία των εξασφαλίσεων και ως εκ τούτου είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε μελλοντικές προσαρμογές τιμών.

«Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα μπορεί να κινδυνεύσει εάν επικρατήσουν αποσταθεροποιητικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα οι αυξανόμενοι όγκοι και οι τιμές των πιστώσεων να συμπέσουν με την επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους των δανειοληπτών», ανέφερε η γερμανική κεντρική τράπεζα στη σχετική έκθεσή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Διαχείριση άγχους – Τι αλλάζει στην εποπτεία των αμερικανικών τραπεζών
Partners |

Διαχείριση άγχους: Τι αλλάζει στην εποπτεία των αμερικανικών τραπεζών

Ο Ρίτσαρντ Κόρντρεϊ , πρώην επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών, είναι υποψήφιος για να ηγηθεί της εποπτείας μεγάλων τραπεζών για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ

ΗΠΑ – Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα
Διεθνή |

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα

Παρά τις ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις και το ενδεχόμενο η πανδημία να επιβραδύνει την ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυξήθηκαν πλέον του αναμενόμενου οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το Νοέμβριο

Σύνοδος ΟΠΕΚ+ – Η παραλλαγή Όμικρον δε φαίνεται να αλλάζει τα σχέδια στην παραγωγή πετρελαίου
Διεθνή |

Κρίσιμη σύνοδος ΟΠΕΚ+ με τα μάτια στραμμένα στην παραλλαγή Όμικρον

Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η ευρύτερη ομάδα των χωρών-παραγωγών πετρελαίου, γνωστή και ως OΠΕΚ+, σκοπεύει να αλλάξει πορεία από το τρέχον σχέδιο παραγωγής της για μηνιαία αύξηση κατά 400.000 βαρελιών ημερησίως