Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να ετοιμάσουν τις σχετικές αποφάσεις για την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού έργων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων με το καθεστώς ενίσχυσης feed in premium.

Μετά το «πράσινο» φως που άναψε χθες η Κομισιόν για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων 2,27 δις. ευρώ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ, ετοιμάζονται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και άλλες διοικητικές πράξεις που θα βάλουν σε τροχιά υλοποίησης νέα έργα «πράσινης» ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ προσανατολίζονται ώστε για το 2022 να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για τη στήριξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW. Αυτοί θα αφορούν χερσαία φωτοβολταϊκά και αιολικά. Ο πρώτος διαγωνισμός, κατά τις ίδιες πηγές, αναμένεται να διεξαχθεί χρονικά τον Μάρτιο και θα αφορά κοινά έργα και των δύο προαναφερόμενων τεχνολογιών. Με ποσόστωση σε μία από τις δύο και κατά πάσα πιθανότητα η χαμηλότερη θα είναι στα αιολικά. Γύρω στο 30% επί της συνολικής ισχύος λένε οι ίδιες πηγές.

Γρήγορες διαδικασίες

Πληροφορίες θέλουν για την επίσπευση των διαγωνισμών να δρομολογούνται και αποφάσεις οι οποίες θα περιορίζουν τη γραφειοκρατία ανάμεσα στα στάδια της προκήρυξης και της διενέργειας των δημοπρασιών.

Είναι σχεδόν βέβαιο, αναφέρουν πηγές, πως οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτό προσκομίζοντας ταυτόχρονα και τα αναγκαία δικαιολογητικά. Με τον τρόπο αυτό ΥΠΕΝ και ΡΑΕ θέλουν να τρέξουν γρήγορα τις δημοπρασίες προκειμένου να επιτευχθούν χαμηλές τιμές αλλά και να κινητοποιηθούν οι επενδυτές.

Οι Διαχειριστές

Πάντως, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους, ένα από τα στοιχήματα για την έγκαιρη προκήρυξη της πρώτης δημοπρασίας είναι να τρέξουν οι Διαχειριστές Δικτύου και Μεταφοράς και ιδίως ο ΔΕΔΔΗΕ τους όρους σύνδεσης ώριμων έργων.

Έτσι ώστε οι επενδυτές που πραγματικά θέλουν να κατέβουν στον πρώτο διαγωνισμό να μη χάσουν την ευκαιρία.

Χρηματοδότηση ξένων έργων ΑΠΕ

Στο νέο καθεστώς στήριξης των έργων ΑΠΕ προβλέπεται και η ενίσχυση μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ και αιολικά ή φωτοβολταϊκά από γειτονικές χώρες.

Προϋπόθεση είναι να υπάρχει ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα. Ως προς το εύρος της συμμετοχής το ΥΠΕΝ θα καθορίσει συγκεκριμένη ποσόστωση.

Απευθείας χρηματοδότηση

Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρ. Επιτροπής στις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ, πλην δηλαδή των χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών, η Ελλάδα θα χορηγεί απευθείας χρηματοδότηση.

Πρόκειται για τις εγγυημένες τιμές σε έργα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από βιοαέριο, βιομάζα, αέρια εκλυόμενα από χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και από υδροηλεκτρικούς, γεωθερμικούς και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με συγκεντρωτικά κάτοπτρα. Ενισχύσεις επίσης θα λάβουν και έργα ΣΥΘΗΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green