Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να ετοιμάσουν τις σχετικές αποφάσεις για την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού έργων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων με το καθεστώς ενίσχυσης feed in premium.

Μετά το «πράσινο» φως που άναψε χθες η Κομισιόν για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων 2,27 δις. ευρώ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ, ετοιμάζονται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και άλλες διοικητικές πράξεις που θα βάλουν σε τροχιά υλοποίησης νέα έργα «πράσινης» ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ προσανατολίζονται ώστε για το 2022 να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για τη στήριξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW. Αυτοί θα αφορούν χερσαία φωτοβολταϊκά και αιολικά. Ο πρώτος διαγωνισμός, κατά τις ίδιες πηγές, αναμένεται να διεξαχθεί χρονικά τον Μάρτιο και θα αφορά κοινά έργα και των δύο προαναφερόμενων τεχνολογιών. Με ποσόστωση σε μία από τις δύο και κατά πάσα πιθανότητα η χαμηλότερη θα είναι στα αιολικά. Γύρω στο 30% επί της συνολικής ισχύος λένε οι ίδιες πηγές.

Γρήγορες διαδικασίες

Πληροφορίες θέλουν για την επίσπευση των διαγωνισμών να δρομολογούνται και αποφάσεις οι οποίες θα περιορίζουν τη γραφειοκρατία ανάμεσα στα στάδια της προκήρυξης και της διενέργειας των δημοπρασιών.

Είναι σχεδόν βέβαιο, αναφέρουν πηγές, πως οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτό προσκομίζοντας ταυτόχρονα και τα αναγκαία δικαιολογητικά. Με τον τρόπο αυτό ΥΠΕΝ και ΡΑΕ θέλουν να τρέξουν γρήγορα τις δημοπρασίες προκειμένου να επιτευχθούν χαμηλές τιμές αλλά και να κινητοποιηθούν οι επενδυτές.

Οι Διαχειριστές

Πάντως, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους, ένα από τα στοιχήματα για την έγκαιρη προκήρυξη της πρώτης δημοπρασίας είναι να τρέξουν οι Διαχειριστές Δικτύου και Μεταφοράς και ιδίως ο ΔΕΔΔΗΕ τους όρους σύνδεσης ώριμων έργων.

Έτσι ώστε οι επενδυτές που πραγματικά θέλουν να κατέβουν στον πρώτο διαγωνισμό να μη χάσουν την ευκαιρία.

Χρηματοδότηση ξένων έργων ΑΠΕ

Στο νέο καθεστώς στήριξης των έργων ΑΠΕ προβλέπεται και η ενίσχυση μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ και αιολικά ή φωτοβολταϊκά από γειτονικές χώρες.

Προϋπόθεση είναι να υπάρχει ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα. Ως προς το εύρος της συμμετοχής το ΥΠΕΝ θα καθορίσει συγκεκριμένη ποσόστωση.

Απευθείας χρηματοδότηση

Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρ. Επιτροπής στις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ, πλην δηλαδή των χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών, η Ελλάδα θα χορηγεί απευθείας χρηματοδότηση.

Πρόκειται για τις εγγυημένες τιμές σε έργα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από βιοαέριο, βιομάζα, αέρια εκλυόμενα από χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και από υδροηλεκτρικούς, γεωθερμικούς και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με συγκεντρωτικά κάτοπτρα. Ενισχύσεις επίσης θα λάβουν και έργα ΣΥΘΗΑ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Οικονόμου – Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της δίκαιας μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής
Green |

Οικονόμου: Προσηλωμένοι στη δίκαιη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο Γιάννης Οικονόμου στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον στόχο απολιγνιτοποίησης της Κοζάνης αλλά και στην ενεργειακή συμμαχία με την Αίγυπτο

Ναυτιλία – Δεν ζητάμε χρήματα, αλλά την δημιουργία ενός Ταμείου για τα εναλλακτικά καύσιμα που θα χρηματοδοτήσουμε εμείς
Green |

Τι ζητά η Ναυτιλία για τα εναλλακτικά καύσιμα

Η ναυτιλιακή κοινότητα θα ήθελε να εγκριθεί άμεσα η πρόταση της για την δημιουργία ενός ταμείου (IMO Maritime Research Fund) ύψους 5 δις. δολ για την χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών που θα οδηγήσουν στην πλήρη απεξάρτηση του κλάδου από τον άνθρακα μέχρι το 2050

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων
Green |

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων

Πώς θα ενσωματωθεί η διάσταση της κλιματικής κρίσης στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ποια μέτρα επιβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών από εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις. Τι προβλέπεται στον υπό διαβούλευση κλιματικό νόμο.

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών
Green |

Χαρτογράφηση μέσω drone περιοχών επικίνδυνων για την εκδήλωση πλημμυρών

Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σκοπός είναι να αξιοποιηθούν και να διαχειριστούν τα νέα τεχνολογικά μέσα ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη των φυσικών καταστροφών.

ΑΠΕ – Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων
Green |

Ασταμάτητος ο πυρετός επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Δεν έχουν τέλος οι επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας και ειδικά των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), τόσο από εταιρείες όσο και από κυβερνήσεις, ειδικά καθώς οι τιμές του πετρελαίου και τους φυσικού αερίου έχουν φτάσει στα ύψη και ο πλανήτης αναζητά εναλλακτικές λύσεις