«Τσιμπημένες» εμφανίζονται οι τιμές στα υλικά κατασκευής κτηρίων, συμπαρασύροντας το κόστος της οικοδομικής δραστηριότητας.

Οι αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο φαίνεται ότι αποτελούν τα αίτιο δημιουργίας και αυτού του κύκλου ανατιμήσεων.

Την ίδια ώρα, οι κατασκευαστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την συνεχιζόμενη αύξηση που παρατηρείται στο κόστος ανέγερσης νέων οικοδομών εξαιτίας των διαρκών ανατιμήσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στα οικοδομικά υλικά.

Την άνοδο των τιμών αποτυπώνουν και τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η πορεία των τιμών των υλικών κατασκευής προβληματίζει έντονα τον κλάδο, χωρίς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να παρουσιάζεται σημαντική ανάσχεση της οικοδομικής δραστηριότητας

Διαβάστε επίσης: Σε ανοδική τροχιά η οικοδομή

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών τον Οκτώβριο παρουσίασε αύξηση 6,3% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον προηγούμενο μήνα ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, σε σύγκριση με του Σεπτεμβρίου 2020 παρουσίασε αύξηση 5,1%, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε πέρυσι. Η κατά 5,1% αύξηση ακολουθεί χρονικά τις αυξήσεις του Ιανουαρίου (+0,3%) του Φεβρουαριου (+0,7%), του Μαρτίου (+1,3%), του Απριλίου (+2,0%), του Μαΐου (+3,0%), του Ιουνίου (+3,7%) , του Ιουλίου (+4,1%) και του Αυγουστου (+4,6%) καταγράφοντας κάθε μήνα σταθερή επιτάχυνση πέριξ της μισής ποσοστιαίς μονάδος.

Διαβάστε επίσης: Το μέλλον της οικοδομής στην Ευρώπη θα είναι… πράσινο

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,1%, έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2020.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 – Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 – Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 2,5%, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
ΠΟΜΙΔΑ – Τρίμηνη παράταση της ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών
Ακίνητα |

Τρίμηνη παράταση της ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» 2021-22 που ξεκινά σε λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε την άμεση ένταξη της αναβάθμισης των ενοικιαζομένων κατοικιών, αλλά και των κενών κατοικιών.

Ένας παλαιολιθικός φόρος που εμποδίζει την ανάπτυξη
Tax |

Ένας παλαιολιθικός φόρος που εμποδίζει την ανάπτυξη

Μελετώντας υποθέσεις ΕΦΑ της τελευταίας εικοσαετίας, δημιουργείται η εντύπωση μιας φοβικής έως και τιμωρητικής σε βάρος του επενδυτή διοικητικής και δικαστηριακής εφαρμογής και ερμηνείας των σχετικών διατάξεων.

Το Κτηματολόγιο άργησε… 24 χρόνια
Ακίνητα |

Το Κτηματολόγιο άργησε… 24 χρόνια

Παρά τη στρατηγική σημασία του για τον καθορισμό της ΑΟΖ, το νοτιότερο νησί της Ευρώπης με τους μόλις 60 κατοίκους και έκταση μικρότερη από 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίμενε σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα για να ολοκληρωθεί η κτηματογράφησή του

Νέο «χάδι» στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων
Ακίνητα |

Νέο «χάδι» στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Παραπέμπεται για άλλη μια φορά στο μέλλον το ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος των πολεοδομικών παρανομιών. Μειώνεται το πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαίρετης κτηνοτροφικής εγκατάστασης στο ένα τέταρτο.