Νέα κίνητρα για την προώθηση στρατηγικών επενδύσεων στη χώρα τα επόμενα χρόνια σχεδιάζει η κυβέρνηση. Πέρα από τη γενικότερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σύντομα το νέο πλαίσιο που διαμορφώνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα κατατεθεί στη Βουλή.

Γι’ αυτό και το νέο πλαίσιο περιέχει σημαντικές διευκολύνσεις σε σχέση με τον νόμο 4608 του 2019 και θα παρέχεται ως κίνητρο σε ορισμένες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων και η κεφαλαιακή ενίσχυση.

Διαβάστε επίσης: Επενδύσεις – Τα 3 νομοσχέδια που αλλάζουν το ελληνικό τοπίο

Δηλαδή προβλέπεται η παροχή ενισχύσεων με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης της χρηματοδοτικής μίσθωσης, καθώς και η επιδότηση του κόστους των νέων θέσεων εργασίας και των προσλήψεων που θα γίνονται. Ολα τα κίνητρα θα αφορούν τις «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας», όπως χαρακτηρίζονται από το νομοσχέδιο.

Μέχρι σήμερα οι στρατηγικές επενδύσεις ενισχύονται με φορολογικά κίνητρα (φορολογικές απαλλαγές), με τη σταθεροποίηση του φορολογικού για 12 έτη, τη διευκόλυνση στη χωροθέτηση και την ταχεία αδειοδότηση.

Με το νέο πλαίσιο, όλες οι μορφές ενισχύσεων θα διατηρηθούν και η απόδοσή τους θα βελτιωθεί. Ωστόσο, η βασική διαφορά είναι η πρόβλεψη για την παροχή ενισχύσεων σε κεφάλαιο.

Οι επιδόσεις από το 2011

Από το 2011 έχουν ενταχθεί συνολικά στους νόμους στρατηγικών επενδύσεων (Ν. 3894/2010 και Ν. 4608/2019) 45 έργα και έχουν δημιουργηθεί 6.619 νέες θέσεις εργασίας.

Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών ανέρχεται σε 9,055 δισ. ευρώ και προέρχονται κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και αναψυχής, της ενέργειας, αλλά και της βιομηχανίας.

Από το σύνολο των 45 έργων, τα 19 είναι με τον νέο νόμο (Ν. 4608/2019). Τα έργα αυτά έχουν προϋπολογισμό 7,14 δισ. ευρώ και δημιουργούν 1.779 νέες θέσεις εργασίας.Το 2021 έχουν εγκριθεί, μέχρι σήμερα, 6 έργα, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Οι θέσεις των φορέων στο νομοσχέδιο για στρατηγικές επενδύσεις και τεχνοβλαστούς

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η βελτίωση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου περί στρατηγικών επενδύσεων επιτυγχάνεται με την τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 4608/2019, καθώς και με την ενοποίηση των διατάξεων των δύο βασικών νομοθετημάτων περί στρατηγικών επενδύσεων του Ν. 4608/2019 και του Ν. 3894/2010.

Οι βασικές τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων περιλαμβάνουν ακόμη ειδικές προβλέψεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Space Hellas – Νέα επένδυση στον χώρο του ΙοT
Επιχειρήσεις |

Νέα επένδυση της Space Hellas στον χώρο του ΙοT

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της SenseOne Technologies Α.Ε. ανακοίνωσε η Space Hellas, η οποία επισημαίνει πως πρόκειται για μια πρωτοπόρο εταιρεία στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων Internet of Things (ΙοΤ) στην Ελλάδα και το εξωτερικό

ΑΔΜΗΕ – Συμφωνία με την Islalink για επέκταση επίγειου δικτύου οπτικών ινών
Τεχνολογία |

Επεκτείνεται το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών IONIAN που συνδέει Ελλάδα-Ιταλία

Η συνεργασία της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ και της Islalink σηματοδοτεί την επέκταση κρίσιμων ευρυζωνικών υποδομών στη Μεσόγειο που ενισχύουν σημαντικά τη διασυνδεσιμότητα Ελλάδος-Ιταλίας με επιπλέον χωρητικότητα 360 Tbps.

Μουζάκης – Αύξηση εσόδων και EBITDA στο εννεάμηνο
Επιχειρήσεις |

Σε άνοδο έσοδα και EBITDA για την «Μουζάκης»

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3.689.518,72 ευρώ, έναντι 2.961.681,91 ευρώ παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 24,58% και ο εταιρικός σε 3.689.518,72 ευρώ, έναντι 2.961.681,91 ευρώ παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 24,58%

Συνεργασία Κικίλια-Καρανίκα για να καθοριστεί το πλαίσιο της τουριστικής επιχείρησης
Επιχειρήσεις |

Συνεργασία Κικίλια-Καρανίκα για να καθοριστεί το πλαίσιο της τουριστικής επιχείρησης

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να καθοριστεί το πλαίσιο της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης και επισήμανε ότι το εμπόριο συμβάλλει καθοριστικά στο τουριστικό προϊόν και στην τουριστική εμπειρία προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας