
Μείωση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2021 ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αργεντινής, η οποία βρίσκεται ένα βήμα προ των πυλών για ένα πολυετές μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με το Reuters, η νεότερη εκτίμηση της κυβέρνησης της χώρας, που ανακοινώθηκε σήμερα, αναφέρεται σε ποσοστό 3,5% έναντι 4% της προηγούμενης πρόβλεψης, για τη χώρα των σιτηρών, η οποία βρίσκεται μεταξύ σφύρα και άκμονος σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει ανάμεσα στις δαπάνες και στη μάχη για μείωση του χρέους.
Η χώρα βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των χρεών της. Συνολικά εκκρεμούν πληρωμές 45 δισ. δολαρίων που η κυβέρνηση δηλώνει πως η χώρα δεν μπορεί να καλύψει.
Διαβάστε επίσης: Αργεντινή – Προς μεγάλη εκλογική ήττα οδεύουν οι Περονιστές
Η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται σε ύφεση ήδη πριν την πανδημία, από το 2018, αν και η κρίση που ακολούθησε επιδείνωσε την κατάσταση με την υποχώρηση του ΑΕΠ να φτάνει το 9,9% πέρυσι.
Το ΔΝΤ αναμένει να δει τα κυβερνητικά σχέδια για περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να αποφύγει περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη. Αντί γι’ αυτό, επιδιώκει να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα και να αναζητήσει χρηματοδότηση από διάφορες πηγές δανεισμού.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομίας τροποποιεί τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, λαμβάνοντας υπόψη ληφθείσες πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με τις πρωτογενείς δαπάνες και αύξηση των φορολογικών εσόδων.
«Υπολογίζεται ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα για το έτος 2021 θα είναι περίπου 3,5% του ΑΕΠ», αναφέρεται συγκεκριμένα.
Στον αρχικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφωνόταν στο 4,5% του ΑΕΠ και για την ανάπτυξη στο 5,5%. Το Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκε η εκτίμηση για το έλλειμμα στο 4%.
Ο υπουργός Οικονομίας Μάρτιν Γκουσμάν δήλωσε πρόσφατα ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να ανέλθει στο 9% φέτος δεδομένης της ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης.
Η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4% το επόμενο έτος, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2022, το οποίο περιλαμβάνει την πρόβλεψη δημοσιονομικού ελλείμματος για 3,3% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος.


Latest News

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια

Μπέιλι: Επικεντρωνόμαστε στο σοκ της ανάπτυξης – Τι είπε για δασμούς και ύφεση
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό

Αύξηση των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών απο τις ΗΠΑ το 2024
Oι εξαγωγές ουίσκι απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε 699 εκατ. δολάρια , μεταξύ 2022 και 2024, από 439 εκατ. δολάρια το 2021

Οι δασμοί είναι ιδανική ευκαιρία για την Ευρώπη, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας
«Να ληφθούν τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ που δεν πραγματοποιήθηκαν πλήρως», λέει ο διοικητής της τραπεζας της Λετονίας