Μειώνεται ο πήχης των προσδοκιών για το περίφημο χάπι της Merck κατά του κορωνοϊού, καθώς τα νεότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πολύ χαμηλότερη επίδοση από αυτή που είχε εκτιμηθεί αρχικά, ενώ οι αμερικανικές εποπτικές αρχές του FDA εξέφρασαν αμφιβολίες για την ασφάλεια της χρήσης του. Οι εξελίξεις προκάλεσαν σημαντικές πιέσεις στην μετοχή της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, οι επικαιροποιημένες επιστημονικές μελέτες έδειξαν πως το πειραματικό χάπι μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, ήτοι πολύ κάτω από το 48% που είχε υπολογιστεί αρχικά. Αν και το νέο ποσοστό σίγουρα δεν είναι και χαμηλό.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι του FDA διεμήνυσαν πως το molnupiravir ή αλλιώς Lagevrio είναι μεν αποτελεσματικό για ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσησης, όμως έχουν προκύψει ερωτηματικά για το κατά πόσο η θεραπεία θα μπορούσε να προκαλέσει αυξημένη τοξικότητα, γενετικές μεταλλάξεις και προβλήματα στην κύηση. Υπάρχει επίσης περίπτωση αυξημένης αντίστασης στο φάρμακο, όταν συμπίπτει με έτερους ιούς και βακτήρια που θα μπορούσαν να ανασχέσουν τον μηχανισμό δράσης του φαρμάκου.

Σαν αποτέλεσμα των στοιχείων αυτών η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε έως και κατά 6,3%, σε μια μέρα που το sell off στη Wall Street έχει αφήσει αλώβητες μόνο τις εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου που ασχολούνται με τον κορωνοϊό και τα εμβόλια.

Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν από τον περασμένο μήνα, τόσο το χάπι της Merck όσο και το αντίστοιχο χάπι κατά του κορωνοϊού που δημιούργησε η Pfizer. H τελική έγκριση ή όχι της χρήσης του molnupiravir και υπό ποιους όρους θα τεθεί επί τάπητος στην ειδική επιστημονική επιτροπή της αμερικανικής αρχής την ερχόμενη εβδομάδα. Η μελέτη για το χάπι της Pfizer, που τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειχναν μείωση της νόσησης από σοβαρή Covid κατά 89%, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Σημειωτέον πως το χάπι της Merck πήρε έγκριση από την ευρωπαϊκή αρχή του ΕΜΑ, αν και δεν έχει αρχίσει ακόμη να διατίθεται προς πώληση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Η πατριωτική δεξιά… λοξοκοιτάζει, ο Μητσοτάκης «σημαδεύει» Βελόπουλο και Νατσιό – Τετ α τετ με Ιερώνυμο
Επικαιρότητα |

Η πατριωτική δεξιά… λοξοκοιτάζει, ο Μητσοτάκης «σημαδεύει» Βελόπουλο και Νατσιό – Τετ α τετ με Ιερώνυμο

Μαζί στο Δήλεσι ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος – Το «χριστιανόμετρο», οι «γιαλαντζί», ο Βορράς – Αποδραματοποίηση της πολιτικής «σταθερότητας»

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».