Ένα εντελώς νέο διεθνές τοπίο διαμορφώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στο φόντο της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού που προέρχεται από την Μποτσουάνα, χώρα της νότιας Αφρικής, χωρίς όμως αυτό να έχει πιστοποιηθεί επιστημονικά ακόμα.

Η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης έχει προκαλέσει μια ταχεία αντίδραση από τις κυβερνήσεις, οι οποίες δεν θέλουν ούτε να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον αγώνα κατά της πανδημίας ούτε να επιδεινώσουν την ήδη κακή κατάσταση των υγειονομικών συστημάτων τους καθώς πολλές χώρες, ακόμα και η Γερμανία με τος εξαιρετικά οργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας της, βλέπουν τα νοσοκομεία τους να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Αποκαλυπτικό είναι σχετικό γράφημα των Financial Times, το οποίο αποτυπώνει με μία γραμμή το πόσο επικίνδυνη και τρομακτική φαίνεται να είναι η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, που ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Το στέλεχος B.1.1.529 φέρεται να «παρακάμπτει» την άμυνα του οργανισμού και ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 59 σε Νότια Αφρική, Χονγκ Κονγκ και Μποτσουάνα, την ώρα που χτες είχαν απομονωθεί δέκα.

Εκτακτη σύσκεψη εμπειρογνωμόνων και στην Ελλάδα

Ανήσυχοι είναι και οι Έλληνες επιστήμονες για τη μετάλλαξη από την Μποτσουάνα, εξαιτίας της οποίας η μία χώρα της ΕΕ μετά την άλλη έχει μπλοκάρει τα αεροπορικά ταξίδια από τη Νότια Αφρική.

Εξαιτίας της μετάλλαξης, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 14:00 έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της Ν. Αφρικής.

Διακοπή αεροπορικών πτήσεων από τις «ύποπτες» χώρες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει τη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών από τη νότια Αφρική λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τη νέα παραλλαγή της Covid-19 που εξαπλώνεται στην περιοχή, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει προσωρινά τις πτήσεις από την περιοχή. Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν ήδη επιστρέψει σε lockdown λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν ένα νέο πλήγμα για την αεροπορική βιομηχανία, η οποία μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει από τους προηγούμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή, οδεύοντας προς την πιο απότομη πτώση τους φέτος, ενώ τόσο τα ασιατικά χρηματιστήρια όσο και τα futures στις ΗΠΑ κινούνται πτωτικά. Η ενέργεια, οι τράπεζες και οι αεροπορικές μεταφορές οδηγούν την πτώση, με την Deutsche Lufthansa AG και την IAG SA, ιδιοκτήτρια της British Airways, να βυθίζονται. Αντίθετα οι νικητές του… Stay-at-home (μένουμε σπίτι), όπως οι εταιρείες delivery και οι εταιρείες που παράγουν και διαθέτουν τεστ-Covid έκαναν ράλι.

Σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε στενό συντονισμό με τα κράτη – μέλη θα προτείνει να ενεργοποιήσει το επείγον μέτρο του τερματισμού των αεροπορικών αφίξεων από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής, λόγω της ανησυχίας για την παραλλαγή B.1.1.529».

Βρετανία: Η έγκαιρη δράση είναι απαραίτητη

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική θεωρείται από τους επιστήμονες το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια.

Υπερασπιζόμενος απαγόρευση στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το δίδαγμα από την COVID-19 είναι ότι η έγκαιρη δράση είναι απαραίτητη.

Γερμανία: «Μας ανησυχεί η νέα μετάλλαξη»

Η Γερμανία θα κηρύξει τη Νότια Αφρική ως περιοχή παραλλαγής του ιού σήμερα, μετά τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης, δήλωσε πηγή του υπουργείου Υγείας στο Reuters.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από απόψε και αυτό σημαίνει πως οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς στη Γερμανία από τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με την πηγή του Reuters. Οι Γερμανοί που θα επιστρέψουν, ακόμη και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να περάσουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

«Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μας ανησυχεί. Γι’ αυτό ενεργούμε προληπτικά και νωρίς εδώ» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, σύμφωνα με το Reuters. «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια νέα παραλλαγή που θα προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα».

Τσεχία: Τέλος τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική

Η Τσεχική Δημοκρατία απαγορεύει τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις σήμερα ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιάκουμπ Κουλχάνεκ.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Σάββατο. Ισχύει για πολίτες τρίτων χωρών που έχουν παραμείνει περισσότερο από 12 ώρες τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Ζιμπάμπουε, την Μποτσουάνα, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια, έγραψε ο Κουλχάνεκ στο Twitter.

Καμπανάκι Μόσιαλου για την νέα παραλλαγή

Στη νέα αυτή επικίνδυνη μετάλλαξη, αναφέρεται ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, απαντώντας σε 10 βασικά ερωτήματα σχετικά με το τί γνωρίζουμε έως τώρα για την εμφάνισή της, που έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Ο κ. Μόσιαλος απαριθμεί τα έως τώρα δεδομένα, τονίζοντας πως «χρειάζεται συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση» και σημειώνοντας πως θα πρέπει να αποφευχθεί ο πανικός, έως ότου έχουμε στα χέρια μας περισσότερα στοιχεία.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής:

«Υπάρχει ανησυχία διεθνώς για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, που την αποκαλούν παραλλαγή Μποτσουάνα μέχρι να μετονομαστεί και να της αποδοθεί δoθεί ελληνικό γράμμα. Είναι λάθος βέβαια να την αποκαλούμε παραλλαγή Μποτσουάνα, γιατί ναι μεν η ύπαρξή της ταυτοποιήθηκε στην Μποτσουάνα, αλλά η παραλλαγή μπορεί να ξεκίνησε σε άλλη αφρικανική χώρα.

Είχα επισημάνει ήδη από τις αρχές της πανδημίας, ότι αν δεν έχουμε μαζικό εμβολιασμό της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων του πλανήτη, η πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασθέντων θα είναι μεγάλη. Δυστυχώς, στην Αφρική μόνο το 6.5% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο».

Ο καθηγητής προσθέτει δε τα ακόλουθα:  Στη νέα παραλλαγή συνυπάρχουν 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Επειδή επίσης ανιχνεύθηκε και σε εμβολιασμένους υπάρχει ανησυχία ότι ίσως τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή την παραλλαγή. Λοιμώξεις όμως συμβαίνουν σε εμβολιασμένους και με την παραλλαγή Δέλτα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το σημαντικό είναι εάν η νέα παραλλαγή θα οδηγεί σε σημαντικό αριθμό σοβαρών λοιμώξεων. Ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της Δέλτα και αποτρέπουν την σοβαρή λοίμωξη στην συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασθέντων. Πάρα ταύτα ένα μικρό ποσοστό εμβολιασθέντων, γύρω στο 10-20% θα νοσήσει ήπια.

Κερδισμένοι και χαμένοι στα χρηματιστήρια

Η απειλητική εμφάνιση του νέου στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα δημιουργεί «κερδισμένους» και «χαμένους» στις διεθνείς χρηματαγορές.

Όπως είναι λογικό, στα ύψη κινούνται οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν εμβόλια και είναι εισηγμένες στη Wall Street, κατά τη διάρκεια των προσυνεδριακών συναλλαγών. Οι φόβοι που διατυπώνουν διάφοροι επιστήμονες στη Βρετανία και αλλού για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, φαίνεται ότι δεν αφήνουν ανεπηρέαστους τους επενδυτές.

Αλμα στις φαρμακοβιομηχανίες

Η μετοχή της Novavax κάνει άλμα 4,2%, ενώ της Pfizer κατά 4,8%. Η μετοχή της Moderna εκτοξεύεται 7,5% και της BioNTech κερδίζει 6,3%.

Από την άλλη, η διακοπή πτήσεων από τη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες προς την Ευρώπη, όπως αποφάσισαν μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών και πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «γκρεμίζει» τις μετοχές μεγάλων αεροπορικών εταιρειών.

Μεγάλη υποχώρηση στους αερομεταφορείς

Συγκεκριμένα οι μετοχές των αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών υποχωρούν την Παρασκευή μετά την απόφαση της Βρετανίας να προχωρήσει σε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από τη Νότια Αφρική, αλλά και την πρόθεση της Γερμανίας μαζί με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να περιορίσουν την είσοδο ταξιδιωτών από χώρες της Αφρικής όπου εμφανίστηκε το νέο άκρως μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Η μητρική IAG SA της British Airways βυθίστηκε κατά 21%, ενώ η Deutsche Lufthansa AG υποχώρησε κατά 14%. Η Ryanair Holdings Plc, η Air France-KLM και άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες κατέγραψαν πτώσεις παρόμοιου μεγέθους στις χρηματαγορές. Σε υποχώρηση είναι η United Airlines κατά σχεδόν 9%, η Delta Air Lines κατά 8,5% και η American Airlines κατά 7%.

Η Airbus συγκαταλέγεται μεταξύ των “χαμένων” εταιρειών του κλάδου ενώ η ανταγωνιστική Boeing υποχώρησε 5,6%.

Πλήγμα στις ταξιδιωτικές μετοχές

Οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η προοπτική να επεκταθούν σε περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, έπληξαν και τις ταξιδιωτικές μετοχές.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας Royal Caribbean Group και Carnival σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στις προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ, καταγράφοντας αμφότερες μείωση περισσότερο από 12%, ενώ η Norwegian Cruise Line Holdings υποχώρησε κατά 8,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».