Παρόλο που ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 προστατεύει από τη βαριά νόσοCovid-19, είναι γνωστό ότι η ανοσία και κατά συνέπεια ο βαθμός προστασίας φθίνει με την πάροδο του χρόνου, ειδικά για τους πιο ηλικιωμένους.

Γι’ αυτό οι επιστήμονες (και) στη χώρα μας επενδύουν στο αναμνηστικό… τσίμπημα, αποδυναμώνοντας έτσι τον πανδημικό ιό. Σύμφωνα λοιπόν με τις κατευθυντήριες οδηγίες στον γενικό πληθυσμό, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών έχουν το δικαίωμα στην αναμνηστική δόση.

Πιο συγκεκριμένα:

– Για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna έπειτα από έξι μήνες.

– Για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με τα εμβόλια της Johnson & Johnson, της Pfizer ή μισή δόση Moderna έπειτα από δύο μήνες.

– Για τα άτομα που έκαναν πρώτη δόση με εμβόλιο Pfizer ή Moderna και δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται να πραγματοποιήσουν αναμνηστική δόση.

Τι ισχύει

Η φυσική ανοσία σαφώς προσφέρει προστασία έναντι της λοίμωξης Covid-19, όμως η υβριδική ανοσία (δηλαδή, η ανοσία που αποκτά κανείς ύστερα από φυσική νόσηση και εμβολιασμό) έχει διαπιστωθεί ότι είναι η ισχυρότερη.

Σύμφωνα λοιπόν με τις σχετικές οδηγίες ισχύουν τα εξής:

– Για τα άτομα που έχουν νοσήσει και έπειτα έχουν υποβληθεί σε εμβολιασμό με εμβόλιο Johnson & Johnson, συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον έξι μήνες μετά, με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna.

– Για τα άτομα που έχουν νοσήσει και έπειτα έχουν υποβληθεί σε εμβολιασμό με εμβόλιο Pfizer ή Moderna, συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον έξι μήνες μετά, με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

– Για όσους είχαν κάνει πρώτη δόση με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca και νόσησαν πριν ολοκληρώσουν τη δεύτερη δόση, συστήνεται εμβολιασμός τρεις έως έξι μήνες μετά τη νόσηση, με μία δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Αναμνηστική δόση συστήνεται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

– Για άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με Johnson & Johnson και νόσησαν μετά τον εμβολιασμό, συστήνεται εμβολιασμός έξι μήνες μετά τη νόσηση, με μία δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J.

– Για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca και νόσησαν μετά τον εμβολιασμό, συστήνεται εμβολιασμός έξι μήνες μετά τη νόσηση, με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna.

Τα τελευταία δεδομένα

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζοντας τα νεότερα δεδομένα, εστιάζουν στα οφέλη της τρίτης δόσης.

Αναλυτικότερα και όπως υπογραμμίζουν, «η τρίτη δόση του εμβολίου επιφέρει σημαντική και ταχεία, λόγω της πρότερης ανοσολογικής μνήμης, αύξηση των αντισωμάτων και συγχρόνως αποτρέπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και την πιθανότητα λοίμωξης έπειτα από έκθεση στον ιό και σοβαρής νόσησης».

Σύμφωνα με μελέτη από το Ισραήλ, άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα, 8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις και 20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης και την ανάγκη νοσηλείας λόγω Covid-19.

Σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, η Covid-19 είναι τρεις φορές συχνότερη στους ανεμβολίαστους, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο δύο φορές περισσότερες και οι θάνατοι επτά φορές περισσότεροι.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Ολυμπιακή Ζυθοποιία – Στα 6 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις εφέτος
Plus |

Στα 6 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας εφέτος

Δεν έχουν γίνει αυξήσεις τιμών λέει σε συνέντευξή του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, ο Olzhas Alisherov, Finance Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας – Δεν έχει ανακάμψει πλήρως η αγορά της μπύρας μετά την επανεκκίνηση της HoReCa

Κεν Λόουτς – «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα»
Plus |

Κεν Λόουτς - «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα»

Ο Κεν Λόουτς ένας από τους διασημότερους Βρετανούς σκηνοθέτες λίγο μετά την αγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής μίλησε και για το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Φραγκίσκος Κουτεντάκης – «Κρίσιμη η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας»
Plus |

Φραγκίσκος Κουτεντάκης: «Κρίσιμη η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας»

Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής μιλάει για το κύμα του «κορωνο-πληθωρισμού», τονίζει ότι η οικονομική ανισότητα υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και εκτιμά ότι το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο δεν θα είναι πιο περιοριστικό από το προηγούμενο

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα – Η Όμικρον, όπως βαφτίστηκε από τον ΠΟΥ, αποτελεί ένα ανησυχητικό στέλεχος
Επικαιρότητα |

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Και το όνομα αυτής... Όμικρον

Οι ειδικοί επιστήμονες του διεθνούς οργανισμού εξέτασαν τα στοιχεία, αλλά υποστήριξαν πως είναι ακόμη νωρίς για να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τη μεταδοτικότητα και το ποσοστό επικινδυνότητας του νέου στελέχους