Και το όνομα αυτής Όμικρον. Τη συγκεκριμένη ονομασία, από το ελληνικό αλφάβητο, επέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη νέα μετάλλαξη κορωνοϊού που εμφανίστηκε σε Νότιο Αφρική και Μποτσουάνα. Το πλέον βασικό δε, είναι πως παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα στέλεχος που προκαλεί ανησυχία.

Ο ΠΟΥ είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη από νωρίς το μεσημέρι για να συζητήσει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν αναφορικά με το νέο στέλεχος, δεδομένου πως υπάρχουν στοιχεία ότι έχει υψηλή μετάδοση και περιέχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στη δομή του, κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως έχει ισχυρή αντίσταση έναντι των εμβολίων. Ο Νοτιοαφρικάνος επιστήμονας, Τούλιο ντε Ολιβέιρα υποστήριξε πως το στέλεχος παρουσιάζει περίπου 50 μεταλλάξεις.

Οι ειδικοί επιστήμονες του διεθνούς οργανισμού εξέτασαν τα στοιχεία, αλλά υποστήριξαν πως είναι ακόμη νωρίς για να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τη μεταδοτικότητα και την επικινδυνότητα του στελέχους. Επεσήμαναν πως θα χρειαστούν εβδομάδες για να κατανοήσουν το νέο στέλεχος και να “διαβάσουν” τα διαγωνιστικά και επιστημονικά του στοιχεία.

Από την πλευρά τους νωρίτερα, εταιρείες εμβολίων όπως η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν πως έχουν αρχίσει να εξετάζουν την Όμικρον έναντι του εμβολίου τους και πως θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να διαπιστώσουν, αν καλύπτεται από το σκεύασμα.

Το νέο στέλεχος συναντάται για την ώρα κυρίως σε χώρες της νοτίου Αφρικής και δη, στην επαρχία Γκαουτένγκ της Νοτίου Αφρικής, στην οποία περιλαμβάνεται και το Γιοχάνεσμπουργκ. Όμως, έχουν εντοπιστεί τα πρώτα κρούσματα σε άλλες χώρες, στην Μποτσουάνα, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και το Βέλγιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης