Το μοτίβο του sell-off που κυριαρχεί από το πρωί στις αγορές διεθνώς, επαναλήφθηκε και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την παγκόσμια κοινότητα να αγωνιά για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού και την πιθανότητα να μην καλύπτεται από τα σημερινά σκευάσματα των εμβολίων.

Το ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό τάμπλο «βάφτηκε» κόκκινο από το βορρά μέχρι το νότο, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να επικεντρώνονται στις μετοχές των εταιρειών που επηρεάζονται πιο άμεσα από την εξέλιξη της πανδημίας, όπως οι αεροπορικές εταιρείες ή και οι πετρελαϊκές.

Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με πτώση 3,64% στις 7.044 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 4,15% στις 15.257 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 μέτρησε βαριές απώλειες ύψους 4,75% στις 6.739 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο Αθηνών – Βουτιά 4,45%

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 3,67% στις 464 μονάδες, με τον αεροπορικό και ψυχαγωγικό κλάδο να οδηγεί την πτώση με απώλειες ύψους 8,7%. Μάλιστα, η μεγαλύτερη χαμένη της ημέρας ήταν η μετοχή της εταιρείας κρουαζιέρας Carnival με πτώση άνω του 16%.

Στο ίδιο κλίμα και ο ευρωπαϊκός νότος, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να πέφτει κατά 4,60% στις 25.852,99 μονάδες, τον ισπανικό IBEX 35 να καταγράφει σημαντική πτώση 4,96% στις 8.402,70 μονάδες, αλλά και τον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών να χάνει 4,45% στις 858,93 μονάδες.

Η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα ήρθε να επιδεινώσει το ήδη… στραβό κλίμα, δεδομένου πως το νέο κύμα της πανδημίας έχει αποδειχτεί αρκετά βαρύ για την Ευρώπη υποχρεώνοντας την μία μετά την άλλη τις χώρες της περιοχής να ανακοινώσουν νέα περιοριστικά μέτρα.

Η προοπτική ενός στελέχους υψηλής μεταδοτικότητας και μάλιστα μέσα στο χειμώνα μπορεί να ανατρέψει επί τα χείρω τα σχέδια και για το λόγο αυτό πολλές κυβερνήσεις προχώρησαν άρον-άρον σε απαγόρευση πτήσεων από αρκετές χώρες της νοτίου Αφρικής. Ήδη, πάντως, το Βέλγιο εντόπισε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Πραγματικά, η Capital Economics σε ανάλυση της έσπευσε να επισημάνει πως είναι δύσκολο να σταματήσει κάποιος την διασπορά ενός στελέχους, ακόμη κι αν κλείσει τα σύνορα. Αντιστοίχως, η Citigroup, σε σημείωμα της, επεσήμανε πως από τη διαχείριση των προηγούμενων μεταλλάξεων κατέστη σαφές ότι η ταχύτερη αντίδραση των χωρών όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο, χωρίς βέβαια και να τον αποτρέψουν.

Σε κάθε περίπτωση σημείο κλειδί για τους αναλυτές θεωρείται το αν η μετάλλαξη αυτή αποδειχτεί πιο ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια. Αν είναι τόσο μεταδοτική όσο ανησυχούν οι επιστήμονες, τότε τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, στην αγορά εργασίας, επομένως στις οικονομίες ευρύτερα θα αυξηθούν.

Δεν είναι τυχαίο πως και το πετρέλαιο δέχτηκε σήμερα ασφυκτικές πιέσεις με απώλειες που ξεπέρασαν το 12%. Συγκεκριμένα, το Brent βρέθηκε στα 73,18 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 11% και το αμερικανικό WTI στο -12,79% στα 68,41 δολάρια. Στον αντίποδα, ο χρυσός κερδίσει έδαφος στα 1.785,90 δολάρια την ουγγιά, αν και νωρίτερα είχε «σκαρφαλώσει» πάνω κι από τα 1.800 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές