
Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που έλαβε την ονομασία «Όμικρον», αγορές και οικονομίες αναμένουν περαιτέρω στοιχεία από την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση.
Η πρώτη αντίδραση ήταν «αντίδραση πανικού» με τις αγορές να καταγράφουν σημαντικές απώλειες σε μία Black Friday, που επιβεβαίωσε την κυριολεκτική ονομασία της και εξελίχθηκε σε «Μαύρη Παρασκευή» για τις αγορές.
«Καταλύτες» για την περαιτέρω πορεία, αναμένεται να αποτελέσουν οι συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, αλλά και πώς θα ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις οι κυβερνήσεις, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Ευρώπη.
Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι, ωστόσο επισημαίνουν ότι υπάρχει ένα ισχυρό momentum το οποίο μπορεί να κρατήσει τις αγορές, και να μην θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την ανάκαμψη.
Η επόμενη εβδομάδα
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης με ενδιαφέρον τις εκτιμήσεις του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ , ο οποίος εμφανίζεται ενώπιον του Κογκρέσου την επόμενη εβδομάδα με την Υπουργό Οικονομικών Janet Yellen για να συζητήσουν τον κορωνοϊό και το πακέτο τόνωσης του CARES Act.
Το πετρέλαιο και η ενέργεια θα βρίσκονται στο επίκεντρο την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει την Πέμπτη. Οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις συμφώνησαν να απελευθερώσουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου σε μια προσπάθεια να κατεβάσουν τις τιμές. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να απελευθερώσουν 50 εκατομμύρια βαρέλια.
Η μετάλλαξη Όμικρον και ο πανικός στις αγορές προκάλεσε και τις πρώτες «αντιδράσεις» από επενδυτικούς οίκους.
Οι πρώτες εκτιμήσεις
Η Credit Suisse σε σημείωμά της επιχειρεί να δώσει κάποιες πρώτες απαντήσεις σε ανησυχίες που αφορούν στα εμβόλια αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας.
Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι τα υπάρχοντα εμβόλια πιθανόν θα συνεχίσουν να προσφέρουν αποτελεσματικότητα έως ένα βαθμό έναντι του νέου ιού ή τουλάχιστον προστασία από βαριά συμπτώματα.
Προσθέτει επίσης, ότι ο συνδυασμός εμβολίων και θεραπειών ενδεχομένως θα βοηθήσει ώστε να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο, ακόμα κι αν αυτή η νέα μετάλλαξη αποδειχθεί τόσο επιθετική όσο φοβούνται οι αγορές αυτή τη στιγμή.
Σε μια πρώτη εκτίμηση των συνεπειών στην οικονομία η CS εκτιμά ότι ξ Ευρωζώνη θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής της, εάν οι περιορισμοί χρειαστεί να ενισχυθούν περαιτέρω. Αλλά καθώς συνεχίζονται οι εκστρατείες εμβολιασμού και τα νέα αντιιικά φάρμακα γίνονται ευρύτερα διαθέσιμα, η Credit Suisse παραμένει σταθερή στις πρόσφατες εκτιμήσεις της.
Αναφορικά με την χρηματοπιστωτική αγορά, θεωρεί πιθανό να συνεχιστεί η αστάθεια έως ότου γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον.
Societe Generale
Αισιόδοξη για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των αγορών παρά τις αναταράξεις που προκαλεί η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης εμφανίζεται η Societe Generale, η οποία θεωρεί ότι ο ανοδικός κύκλος για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης δεν έχει κλείσει.
Αναφορικά με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 , ο οποίος καταγράφει κέρδη 24% από την αρχή του έτους, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος προβλέπει νέα άνοδο 9% για το 2022.
«Αυτό το bull market δεν έχει τελειώσει», εκτιμούν οι αναλυτές της Societe Generale, υπογραμμίζοντας ότι τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον θα συντηρήσουν την ανοδική τάση.
Υπογραμμίζουν μάλιστα, ότι οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί κλάδοι εμφανίζουν φθηνότερες αποτιμήσεις από ό,τι οι αντίστοιχοι αμερικανικοί, με εξαίρεση την πληροφορική, την υγεία και τα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης.
Οι κίνδυνοι
Ωστόσο, η Societe Generale δεν παραλείπει να αναφερθεί στους κινδύνους που ελλοχεύουν, και που απειλούν με αστάθεια αγορές και οικονομίες. Οι παράμετροι αυτές εντοπίζονται σε ένα νέο κύμα κορωνοϊού, στην κινεζική επιβράδυνση, στις γαλλικές εκλογές, αλλά και στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από τη Fed έπειτα από τέσσερα χρόνια.
Tαχύτερες αντιδράσεις
H Citigroup από τη πλευρά της αναφέρει ότι τα διδάγματα από προηγούμενες μεταλλάξεις δείχνουν ότι, οι ταχύτερες αντιδράσεις όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μπορούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο αλλά δεν θα τον αποτρέψουν. Τονίζει δε, ότι υπάρχουν τα όπλα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις χωρίς πλήρες lockdown, αλλά με κάποιο κόστος, ενόψει και του χειμώνα.
Αν όμως η μετάλλαξη αυτή αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτική στα εμβόλια σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα τότε θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομιών και των αγορών.
Η εξάπλωση δεν σταματά με κλειστά σύνορα
Είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει κάποιος την εξάπλωση ενός στελέχους, ακόμα και εάν κλείσει τα σύνορά, προειδοποιεί και η Capital Economics, η οποία εκτιμά πως η νέα μετάλλαξη, αν είναι τόσο μεταδοτική όσο πιστεύεται, θα μπορούσε να αυξήσει τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αγορά εργασίας.
Σήμερα, οι εφοδιαστικές αλυσίδες βρίσκονται ήδη στα όριά τους, ενώ ένα νέο κλείσιμο λιμανιών θα αύξανε τα προβλήματα και θα εκτόξευε τον πληθωρισμό. Αν τα πράγματα πάνε άσχημα, φυσικά η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Ενώ ο βαθμός στον οποίο το νέο στέλεχος είναι ανθεκτικό στα εμβόλια, δεν μπορεί να γίνει γνωστό παρά σε λίγες εβδομάδες, καθώς τα περιοριστικά μέτρα είναι αυτά που προκαλούν τη ζημιά στις οικονομίες, ερώτημα αποτελεί το πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις στη νέα μετάλλαξη.


Latest News

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αποπληθωριστικές εως τώρα οι πιέσεις των δασμών στην ΕΕ
Το «γεράκι» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ότι οι δασμοί ήταν αποπληθωριστικοί έως τώρα στην ΕΕ

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.