Οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, άφησαν το αποτύπωμά τους στις αγορές , βυθίζοντας στο κόκκινο τα χρηματιστήρια.

Το κόκκινο αυτό μοτίβο δεν άφησε ανεπηρέαστα και τα εμπορεύματα σε όλο το φάσμα τους, από τον χαλκό μέχρι το αργό πετρέλαιο και το βαμβάκι.

Τα βιομηχανικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του ψευδάργυρου και του νικελίου, υποχώρησαν περισσότερο από 3% στο Λονδίνο, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 69 δολάρια το βαρέλι και το κακάο σημείωσε βουτιά 4,6%.

Πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι τιμές στη ζάχαρη, το σιτάρι, τον καφέ και το καλαμπόκι.

Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg υποχώρησε 3,4% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο.

Η εμφάνιση του νέου ταχέως εξαπλούμενου στελέχους του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχίες ότι νέες εστίες θα εκτροχιάσουν την ανάπτυξη στις κορυφαίες βιομηχανικές οικονομίες του κόσμου. Οι επιστήμονες λένε ότι φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να το καταστήσουν πιο ανθεκτικό στα εμβόλια.

Οι παγκόσμιες αγορές ξεπούλησαν σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και ο χρυσός – συνήθως ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους αναταραχής – αμφιταλαντευόταν μεταξύ κερδών και ζημιών.

Τα βιομηχανικά προϊόντα επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά. Για τα μέταλλα, το στέλεχος Όμικρον δημιουργεί νέους κινδύνους για τις προοπτικές της ζήτησης, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών λόγω των χρόνιων περιορισμών προσφοράς που οδήγησαν σε απότομες μειώσεις των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Για την κατανάλωση πετρελαίου, αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη της κατανάλωσης εδώ και αρκετούς μήνες.

Ο χαλκός στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου υποχώρησε 3,5% στα 9.460 δολάρια ο μετρικός τόνος, η μεγαλύτερη πτώση του εδώ και πέντε εβδομάδες.

Το αλουμίνιο και το νικέλιο υποχώρησαν περισσότερο από 3,7% και ο ψευδάργυρος υποχώρησε 3,2%.

Στα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός στο Comex ενισχύθηκε τελικά οριακά κατά 0,1% στα 1.788,10 δολάρια η ουγγιά. Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,8%, ενώ η πλατίνα, το παλλάδιο και το ασήμι υποχώρησαν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησαν επίσης περισσότερο από 6% στη Σιγκαπούρη.

Στα μαλακά εμπορεύματα, η ακατέργαστη ζάχαρη υποχώρησε 2,9% στη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο, ενώ η πτώση του κακάο ήταν η πιο απότομη από τον Απρίλιο. Το βαμβάκι υποχώρησε 3,5% στη Νέα Υόρκη, η μεγαλύτερη πτώση του σε τέσσερις εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα