Σε κάθετη πτώση βρέθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον μηνών, στη χειρότερη μέρα του χρόνου για την αγορά του μαύρου χρυσού.

Η μετάλλαξη Όμικρον, όπως ονομάστηκε η παραλλαγή του ιού από τη Μποτσουάνα, πυροδότησε φόβους για επιβράδυνση της ζήτησης, καθώς η προσφορά αυξάνεται.

Και βέβαια η πορεία αυτή έρχεται μεσούσης της διαμάχης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΟΠΕΚ με αφορμή την άρνηση του καρτέλ να αυξήσει τη παραγωγή, και την απόφαση της Ουάσιγκτον να απελευθέρωσει στρατηγικά αποθέματα.

Το σημερινό «ξεπούλημα» έρχεται μετά από ένα ράλι μηνών που έχει φέρει τις τιμές του πετρελαίου σε πολύ υψηλά επίπεδα, και την ενεργειακή κρίση να πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να εκτοξεύει στα ύψη τον πληθωρισμό.

Το αμερικανικό πετρέλαιο βούτηξε κατά 13,06%, ή 10,24 δολάρια, στα 68,15 δολάρια το βαρέλι, πέφτοντας κάτω από το όριο των 70 δολαρίων. Ήταν η χειρότερη ημέρα του συμβολαίου από τον Απρίλιο του 2020. Η WTI έκλεισε επίσης κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών – βασικός τεχνικός δείκτης – για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020.

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 10,7%, ή 8,77 δολάρια, στα 73,45 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια κατέγραψαν την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών τους καταγράφοντας έτσι μεγαλύτερο εβδομαδιαίο πτωτικό σερί από τον Μάρτιο του 2020.

Ο περιορισμός των ταξιδιών και τα πιθανά νέα lockdown, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση, έρχονται ακριβώς τη στιγμή που η προσφορά πρόκειται να αυξηθεί.

«Φαίνεται ότι η ανακάλυψη της νέας παραλλαγής στη νότια Αφρική τρομάζει τις αγορές γενικά. Η Γερμανία περιορίζει ήδη τα ταξίδια από πολλά έθνη στην πληγείσα περιοχή», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το πετρελαϊκό σύστημα είναι άλλη μια απειλή για την ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδια για την απελευθέρωση 50 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα Στρατηγικά Αποθέματα. Η κίνηση είναι μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας χωρών να ανακόψουν την ταχεία άνοδο των τιμών των καυσίμων το 2021. Η Ινδία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποδεσμεύσουν επίσης ορισμένα από τα αποθέματά τους.

«Αυτό [το ξεπούλημα] αποδίδεται σε ανησυχίες για σημαντική υπερπροσφορά στις αρχές του 2022 που πρόκειται να προκληθεί από την επερχόμενη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες καταναλώτριες χώρες, συν τη συνεχιζόμενη απότομη αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού», σημείωσαν αναλυτές της Commerzbank. «Επιπλέον, μια ακόμη πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική, προκαλώντας μια αξιοσημείωτη αύξηση της αποστροφής κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές σήμερα».

Ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγοί σύμμαχοί του πρόκειται να συναντηθούν στις 2 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν την πολιτική παραγωγής για τον Ιανουάριο και μετά. Ο όμιλος χαλάρωσε σιγά σιγά τις ιστορικές περικοπές παραγωγής που συμφώνησε τον Απρίλιο του 2020, καθώς ο κορωνοϊός μείωσε τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου. Από τον Αύγουστο, ο όμιλος, γνωστός ως OPEC+, έχει επιστρέψει 400.000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά κάθε μήνα.

Ο όμιλος διατήρησε τη σταδιακή πτώση του παρά τις εκκλήσεις από τον Λευκό Οίκο και άλλων για αύξηση της παραγωγής καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε υψηλά πολλών ετών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate σημείωσαν υψηλό επτά ετών τον Οκτώβριο, ενώ το Brent ανήλθε σε υψηλό τριών ετών.

Αυτό που μένει να διαφανεί τώρα είναι πώς θα απαντήσει ο ΟΠΕΚ στη νέα πρόκληση που ταλανίζει την αγορά πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές