
Η Νότια Αφρική δήλωσε σήμερα ότι τιμωρείται για την προηγμένη ικανότητά της να εντοπίζει εγκαίρως νέες παραλλαγές του κορονοϊού, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν εις βάρος της εξαιτίας της νέας παραλλαγής Όμικρον απειλούν να πλήξουν τον τουρισμό της και άλλους τομείς της οικονομίας της.
Η Νότια Αφρική διαθέτει ορισμένους από τους κορυφαίους παγκοσμίως επιδημιολόγους και επιστήμονες, οι οποίοι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν νέες παραλλαγές του κορονοϊού και τις μεταλλάξεις τους σε πρώιμο στάδιο του κύκλου ζωής τους.
Η παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και έκτοτε έχει εντοπιστεί στο Βέλγιο, την Μποτσουάνα, το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ.
«Αυτός ο τελευταίος γύρος ταξιδιωτικών περιορισμών είναι παρόμοιο με το να τιμωρεί κάποιος την Νότια Αφρική για την προηγμένη γονιδιωματική αλληλουχία και για την ικανότητά της να εντοπίζει νέες παραλλαγές γρηγορότερα. Η άριστη επιστήμη θα πρέπει να επικροτείται και όχι να τιμωρείται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας.
Πολλές χώρες χθες και σήμερα έσπευσαν να ανακοινώσουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς την Νότια Αφρική και προς άλλες χώρες της περιοχής.
Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι ενώ η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες, η παγκόσμια κοινότητα αντέδρασε “εντελώς διαφορετικά” ως προς τα κρούσματα που βρέθηκαν στη νότια Αφρική.
Ο εντοπισμός της νέας παραλλαγής ανακοινώθηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη από μια ομάδα επιστημόνων στη Νότια Αφρική, η οποία ανακοίνωσε ότι εντόπισε μια παραλλαγή που θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστήσει ανίσχυρη την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού και να καταστεί πιο μεταδοτική.
Χθες ο ΠΟΥ την ονόμασε ‘Ομικρον και την χαρακτήρισε «παραλλαγή ανησυχίας»–το σοβαρότερο επίπεδό του–λέγοντας ότι τα προκαταρκτικά αποδεικτικά στοιχεία παραπέμπουν σε έναν αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης.
«Η άμεση ανησυχία μας είναι το πλήγμα που αυτοί οι περιορισμοί επιφέρουν στις οικογένειες, στον τομέα των ταξιδίων, στη βιομηχανία του τουρισμού και στις επιχειρήσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής βρίσκεται σε επικοινωνία με τις χώρες εκείνες που έχουν επιβάλει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην προσπάθειά της να τις κάνει να το επανεξετάσουν.
Χθες ο ΠΟΥ κάλεσε τις χώρες να μη βιάζονται να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς εξαιτίας της νέας παραλλαγής προτείνοντάς τους να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


Latest News

Bloomberg: Κρίση ταυτότητας για τη Γερμανία μετά από 80 χρόνια άρνησης στις αλλαγές
Το πολιτικό κέντρο συρρικνώνεται, τονίζει το Bloomberg, καθιστώντας δύσκολη την εφαρμογή του είδους των αλλαγών που χρειάζεται η Γερμανία

Greece Emerges as a Top Destination for Luxury Real Estate
Greece’s appeal is driven by its competitive pricing compared to other luxury markets, such as the French and Italian Rivieras.

Τα σημεία «κλειδιά» για τη συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία
Ουκρανία και ΗΠΑ κατέληξαν σε πρόταση για συμφωνία εκεχειρίας – Θα παρουσιαστεί στη Ρωσία – Τι περιλαμβάνει, τα αόριστα σημεία, τα συν και τα πλην για το Κίεβο

Αυτός είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός για το πυρόπληκτο Μάτι
Ρυμοτομικό Σχέδιο και Πράξη Εφαρμογής ταυτόχρονα για πρώτη φορά με Περιβαλλοντική Έγκριση όλων των έργων στο Μάτι

Σε κρίση η Πορτογαλία - Σκληρές διαπραγματεύσεις ενόψει τρίτων εκλογών
Προς νέες και τρίτες εκλογές, μέσα σε μία τριετία, οδηγείται η Πορτογαλία, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, βυθίζοντας την χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο

Reuters: Απίθανο να δεχθεί την εκεχειρία η Μόσχα - Τι λένε πηγές προσκείμενες στον Πούτιν
Ο Πούτιν βρίσκεται σε θέση ισχύος γιατί η Ρωσία προελαύνει, δηλώνει ρωσική πηγή στο Reuters

Εργατικό ατύχημα στη Βούλα: Γερανοφόρο έπεσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια
Νέο εργατικό ατύχημα στη Βούλα, με ένα νεκρό και δύο τραυματίες
![Γροιλανδία: Οι υποστηρικτές της σταδιακής ανεξαρτησίας της Γροιλανδίας κέρδισαν τις εκλογές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/NUUK-GREENLANDS-600x400.jpg)
Ηχηρό μήνυμα στον Τραμπ έστειλε η Γροιλανδία - Ψήφισαν υπέρ της σταδιακής ανεξαρτησίας [γράφημα]
Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γροιλανδία οδηγεί στην ανάγκη σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού

Βροχές, αφρικανική σκόνη και ισχυροί νοτιάδες στα πελάγη
Ο καιρός ανά περιοχή – Για νοτιάδες 7 έως 8 μποφόρ στα πελάγη προειδοποιεί η ΕΜΥ – Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες

Πρόθυμη να αποδεχτεί εκεχειρία 30 ημερών η Ουκρανία - Τι θα γίνει με τη συμφωνία για τα ορυκτά
Η Ουάσιγκτον λέει ότι θα αποκαταστήσει «αμέσως» την ανταλλαγή πληροφοριών και τη στρατιωτική βοήθεια αφού το Κίεβο αποδεχθεί την πρόταση