Δύο άτομα στη Βρετανία εντοπίστηκαν να έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη «Όμικρον» του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Τα δύο κρούσματα της «Όμικρον» εντοπίστηκαν στην περιοχή του Έσεξ και στην περιοχή του Νότινγκαμ. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας, Σαγίντ Τζαβίντ, τα κρούσματα συνδέονται μεταξύ τους ενώ και οι δύο έχουν τεθεί σε περιορισμό στα σπίτια τους ενώ έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη βάλει σε «κόκκινη λίστα» τα ταξίδια από δέκα χώρες της ευρύτερης περιοχής της νότιας Αφρικής, με τους επιβάτες που φτάνουν από αυτές να μπαίνουν σε καραντίνα δέκα ημερών σε ξενοδοχεία.

Η μετάλλαξη «Όμικρον» χαρακτηρίστηκε «έκδοση που μας απασχολεί» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία υπάρχει η πιθανότητα να είναι περισσότερο μεταδοτική σε σχέση με τις προγενέστερες μεταλλάξεις. Παρόλα αυτά οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη εάν η συγκεκριμένη παραλλαγή προκαλεί περισσότερο ή λιγότερο σοβαρή λοίμωξη Covid-19, σε σύγκριση με τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού.

Αρχικά, η «Όμικρον» εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική ενώ κρούσματα εντοπίστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε Βέλγιο, Μποτσουάνα, Ισραήλ και Χονγκ Κονγκ. Συγχρόνως, Γερμανία και Τσεχία έχουν ανακοινώσει ότι εξετάζουν «ύποπτα» κρούσματα της μετάλλαξης.

Οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 από περίπου 600 επιβάτες που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από Νότια Αφρική την Παρασκευή, αποδείχθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να γίνονται πρόσθετα τεστ ώστε να φανεί αν πρόκειται για κρούσματα της νέας μετάλλαξης «Όμικρον».

Ο οικονομικός αντίκτυπος της «Όμικρον»

Χθες, οι αγορές δοκιμάστηκαν σοβαρά, ειδικά οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και του ταξιδιωτικού κλάδου γενικότερα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην πανδημία και να καθυστερήσει στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Η τιμή του πετρελαίου έπεσε χθες περίπου κατά 10 δολάρια/ βαρέλι.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε χθες με πτώση 2,5%, στη χειρότερη ημέρα από τα τέλη Οκτωβρίου του 2020, ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες είχαν τη χειρότερη συνεδρίασή τους σε διάστημα 17 μηνών.

Όπως έχει γνωστό οι επιστήμονες θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες να κατανοήσουν τις μεταλλάξεις της παραλλαγής «Όμικρον» και να εξακριβώσουν αν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια και θεραπείες παραμένουν αποτελεσματικά εναντίον τους. Η «Όμικρον» είναι η πέμπτη παραλλαγή που έχει απασχολήσει σοβαρά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση