Η 12η Υπουργική Διάσκεψη (MC12) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επρόκειτο να ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου και να διαρκέσει έως τις 3 Δεκεμβρίου, αλλά η ανακοίνωση των ταξιδιωτικών περιορισμών και των απαιτήσεων καραντίνας στην Ελβετία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες οδήγησε τον Πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου Amb. Dacio Castillo (Ονδούρα) να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση όλων των μελών του ΠΟΕ για να τους ενημερώσει για την κατάσταση.

«Δεδομένων αυτών των ατυχών εξελίξεων και της αβεβαιότητας που προκαλούν, δεν βλέπουμε άλλη εναλλακτική από το να προτείνουμε την αναβολή της Υπουργικής Διάσκεψης και τη σύγκλησή της το συντομότερο δυνατό, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», είπε ο Καστίγιο στο Γενικό Συμβούλιο. «Πιστεύω ότι θα εκτιμήσετε πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Η Γενική Διευθύντρια Ngozi Okonjo-Iweala είπε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί σήμαιναν ότι πολλοί υπουργοί και ανώτεροι εκπρόσωποι δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο στη Διάσκεψη. Αυτό θα καθιστούσε αδύνατη τη συμμετοχή σε ισότιμη βάση, είπε.

Επισήμανε ότι πολλές αντιπροσωπείες υποστήριξαν από καιρό ότι η συνάντηση ουσιαστικά δεν προσφέρει το είδος της αλληλεπίδρασης που απαιτείται για τη διεξαγωγή πολύπλοκων διαπραγματεύσεων για ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα.

«Αυτή δεν ήταν μια εύκολη σύσταση… Αλλά ως Γενική Διευθύντρια, προτεραιότητά μου είναι η υγεία και η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων στο MC12 – υπουργών, αντιπροσώπων και κοινωνίας των πολιτών. Είναι καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί», είπε.

Τα μέλη του ΠΟΕ υποστήριξαν ομόφωνα τις συστάσεις της γ.δ. και του Προέδρου του Γενικού Συμβουλίου και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται για να περιορίσουν τις διαφορές τους σε βασικά θέματα όπως η απάντηση του ΠΟΕ στην πανδημία και οι διαπραγματεύσεις για σχέδια κανόνων που περιορίζουν την επιβλαβή αλιεία.

Ο κ. Καστίγιο προέτρεψε τις αντιπροσωπείες να διατηρήσουν τη διαπραγματευτική δυναμική που είχε καθιερωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, οι αντιπροσωπείες στη Γενεύη θα πρέπει να εξουσιοδοτηθούν πλήρως για να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα κενά. Αυτή η νέα παραλλαγή μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου που μας καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας», τόνισε.

Η γενική διευθύντρια Okonjo-Iweala είπε ότι είχε προγραμματίσει μια σειρά συζητήσεων το Σαββατοκύριακο με πρεσβευτές και επισκεπτόμενους διαπραγματευτές και ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε αυτές τις συναντήσεις. Οι πρόεδροι των διαπραγματευτικών ομάδων είπαν το ίδιο πράγμα.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η πανδημία αναγκάζει την αναβολή της 12ης Υπουργικής Διάσκεψης. Η συνάντηση αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2020 στο Νουρ-Σουλτάν του Καζακστάν. Αν και το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να μεταφέρει τη συνεδρίαση στη Γενεύη, το Καζακστάν επιλέχθηκε για να προεδρεύσει της συνεδρίασης και ο Πρόεδρος της χώρας Kassym-Jomart Tokayev επρόκειτο να δώσει μια κεντρική ομιλία στην τελετή έναρξης της Διάσκεψης στις 30 Νοεμβρίου.

Ο Γενικός Διευθυντής και ο Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου, μαζί με πολλούς πρεσβευτές που έλαβαν τον λόγο, απέτισαν φόρο τιμής στο Καζακστάν για την υποστήριξη και τη δέσμευσή του στον ΠΟΕ και στο πολυμερές εμπορικό σύστημα.

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τον επαναπρογραμματισμό της Υπουργικής Διάσκεψης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή